Bezglutenowe desery. Idealne na jesienne dni

David Gaboriaud przygotował dziś kilka bezglutenowych deserów idealnych na chłodniejsze dni. Wypróbujcie jego przepisy!

Budyń czekoladowy z malinami i gorzką czekoladą

Składniki:

1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru

500 ml mleka

200 g świeżych malin

50 g gorzkiej czekolady 70% kakao

50 g orzechów laskowych

łyżka miodu (opcjonalnie do słodzenia)

kilka listków mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Z 0,5 litra zimnego mleka odlać 0,5 szklanki, wsypać do niej zawartość opakowania Budyniu czekoladowego bez cukru Winiary i dobrze wymieszać.

Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń ciągle mieszając. Od momentu zagotowania gotować jeszcze przez pół minuty.

Orzechy laskowe upraż na suchej patelni lub w piekarniku w 180 st przez kilka minut. Zdejmij z nich skórki i grubo posiekaj.

Gotowy budyń wlej do miseczek. Posyp malinami i orzechami laskowymi. Zetrzyj gorzką czekoladę a na koniec udekoruj listkami mięty.

Budyń czekoladowy z rozgrzewającym chilli

Składniki:

1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru

500 ml mleka

50 g gorzkiej czekolady 70% kakao

płaska łyżeczka pieprzu cayenne

szczypta pieprzu cayenne do dekoracji

szczypta soli

łyżka miodu (opcjonalnie do słodzenia)

Przygotowanie:

Z 0,5 litra zimnego mleka odlać 0,5 szklanki, wsypać do niej zawartość opakowania Budyniu czekoladowego bez cukru Winiary oraz łyżeczkę pieprzu cayenne i dobrze wymieszać.

Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń ciągle mieszając. Od momentu zagotowania gotować jeszcze przez pół minuty.

Posiekać grubo gorzką czekoladę.

Gotowy budyń wlać do miseczek. Dodać posiekaną gorzką czekoladę, szczyptę soli i szczyptę pieprzu cayenne.

Opcjonalnie, można dosłodzić budyń łyżką miodu.

Krem z budyniem czekoladowym i kaszą jaglaną

Składniki:

pół opakowania budyniu czekoladowego bez cukru

500 ml napoju roślinnego (np. migdałowego, owsianego, ryżowego)

160 g kaszy jaglanej

szczypta soli

20 g masła

4 łyżki płatków kokosowych

4 łyżki borówek amerykańskich

2 banany

2 łyżeczki masła klarowanego lub oleju

50 g gorzkiej czekolady 70% kakao

Przygotowanie:

Z 0,5 litra napoju roślinnego odlać 0,5 szklanki, wsypać do niej pół opakowania Budyniu czekoladowego bez cukru Winiary i dobrze wymieszać. Resztę napoju roślinnego podgrzać.

Kaszę jaglaną opłukać pod bieżącą wodą a następnie sparzyć wrzątkiem.

Do rozgrzanego rondelka wrzucić łyżeczkę masła klarowanego i wsypać kaszę jaglaną. Prażyć 1-2 minuty, następnie wlać ciepły napój roślinny. Wymieszać i gotować do miękkości. Minutę przed końcem, do gotującej się kaszy, wlać rozrobiony budyń ciągle mieszając. Od momentu zagotowania gotować jeszcze przez pół minuty. Dodać masło i sól. Zmiksować na krem. Jeśli podczas blendowania, krem okaże się za gęsty, dolać kilka łyżek napoju roślinnego. Odstawić pod przykryciem.

Płatki kokosowe prażyć na suchej patelni na złoty kolor. Obrać banany, pokroić je na pół i potem wzdłuż na pół. Połówki banana smażyć na patelni na łyżeczce masła klarowanego na złoty kolor. Posiekać grubo gorzką czekoladę.

Krem jaglano-budyniowy serwować w miseczkach. Ułożyć połówki bananów, posypać borówkami oraz posiekaną gorzką czekoladą. Udekorować prażonymi płatkami kokosowymi.

Budyń śmietankowy z malinami i białą czekoladą

Składniki:

1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

500 ml mleka

300 g świeżych malin

pół tabliczki białej czekolady

szczypta soli

listki mięty do dekoracji

Przygotowanie:

Maliny zmiksować. Przecedzić przez drobne sitko. Odstawić mus.

Pół tabliczki białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić.

Z 0,5 litra zimnego mleka odlać 0,5 szklanki, wsypać do niej zawartość opakowania Budyniu śmietankowego bez cukru Winiary i dobrze wymieszać.

Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony proszek ciągle mieszając. Od momentu zagotowania gotować jeszcze przez pół minuty.

Wlać gotowy budyń do salaterki. Dodać mus malinowy i polać rozpuszczoną białą czekoladą. Udekorować listkami mięty.

Budyń śmietankowy z pieczonymi jabłkami i cynamonem

Składniki:

opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru

500 ml napoju roślinnego (np. migdałowego, owsianego, ryżowego)

2 jabłka

pół cytryny

płaska łyżka cynamonu

20 g rozpuszczonego masła

2 łyżki cukru trzcinowego

szczypta soli

2 łyżki orzechów ziemnych niesolonych, nieprażonych

Przygotowanie:

Jabłka obrać i wydrążyć z nich gniazda. Pokroić na pół. Każdą połówkę pokropić cytryną, naciąć delikatnie wzdłuż i włożyć do brytfanki. Cynamon, cukier i masło wymieszać i posmarować tą masą połówki jabłek. Piec pod folią w 180 st przez 15-20 min, następnie piec jeszcze 5-10 min bez folii.

Uprażyć orzechy na suchej patelni na złoty kolor a następnie grubo posiekać.

Z 0,5 litra napoju roślinnego odlać 0,5 szklanki, wsypać do niej zawartość opakowania Budyniu śmietankowego bez cukru Winiary i dobrze wymieszać.

Resztę napoju roślinnego zagotować. Do gotującego się napoju wlać rozrobiony budyń ciągle mieszając. Od momentu zagotowania gotować jeszcze przez pół minuty. Dodać szczyptę soli i wymieszać.

Budyń podawać na talerzykach. Udekorować jabłkiem i posiekanymi orzechami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości