Pierniki bezglutenowe na dwa sposoby. W jaki sposób je przygotować?
Pierniki bezglutenowe to niezwykle smaczne i zdrowe ciasteczka. Choć kojarzone są głównie ze świętami Bożego Narodzenia, warto przygotować je również na inne okazje. Taka słodka przekąska przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jaki jest sprawdzony przepis na pierniki bezglutenowe?
Ciastka bezglutenowe to idealny dodatek do kawy lub doskonały pomysł na deser
Chcesz wypróbować przepis na ciastka bezglutenowe, ale boisz się, że nie wyjdzie? Niepotrzebnie! Istnieje wiele prostych przepisów, z którymi każdy sobie poradzi. Koniecznie spróbuj, jak smakują bezglutenowe ciastka owsiane czy ciastka korzenne bezglutenowe. Poznaj szybkie i łatwe przepisy na ciastka bezglutenowe.
Mąka gryczana bezglutenowa stanowi świetną bazę dla wielu dań. Bułki z mąki gryczanej bezglutenowe, pizza bezglutenowa z mąki gryczanej albo chleb bezglutenowy z mąki gryczanej to tylko niektóre z wypieków, które możesz przygotować z jej użyciem. Czy mąka gryczana zawiera gluten? Do czego może być wykorzystana mąka gryczana bezglutenowa? Czy bułki z mąki gryczanej bezglutenowe są trudne do przygotowania?
Przyprawy bezglutenowe – czym się różnią od tradycyjnych przypraw?
Po produkty bezglutenowe sięgają najczęściej osoby, które zmusza do tego stan zdrowia. Są to przede wszystkim chorzy na celiakię, czyli tzw. chorobę trzewną, a także osoby, które zmagają się z nietolerancją glutenu. Dietę bezglutenową wybiera również sporo osób, które poszukują sposobów na zdrowsze odżywianie. Produkty bez glutenu oznaczone są znakiem przekreślonego kłosa, niektóre zawierają napis potwierdzający brak glutenu w składzie.
... i są bezglutenowe! W tak zimnym, deszczowym i ponurym dniu polecamy rozgrzewające zupy. Pani Joanna Szachowska-Tarkowska, właścicielka wegańskiej restauracji, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: zupę z dyni i kuminu, zupę cytrynową z ryżem, zupę miso z glonami i tofu oraz... zupę pomidorową inaczej. Te zupy dadzą Ci większego kopa niż filiżanka kawy.
Są takie przedszkola i szkoły, w których "bezglutenowe dzieci" są traktowane w inny sposób. Czy MEN powinno tak zróżnicować menu szkolne, by każde dziecko mogło odżywiać się w sposób, w jak pozwala mu na to organizm i biologiczne predyspozycje? Goścmi Dzień Dobry TVN były: Grażyna Jezierska-Helbert, dyrektor przedszkola, które przyjmuje dzieci z celiakią oraz Małgorzata Źródlak z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, mama dziecka, które z tą chorobą boryka się od urodzenia.