Mamy dobrą wiadomość dla wszystkich chorujących na celiakię i uczulonych na gluten, którzy tęsknią za smakiem złocistego alkoholu z pianką – na rynku są już dostępne piwa bezglutenowe! Wyjaśniamy, czym różnią się od zwykłego piwa, jaki mają skład i ile kalorii.
Pierniki bezglutenowe to niezwykle smaczne i zdrowe ciasteczka. Choć kojarzone są głównie ze świętami Bożego Narodzenia, warto przygotować je również na inne okazje. Taka słodka przekąska przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jaki jest sprawdzony przepis na pierniki bezglutenowe?
Chcesz wypróbować przepis na ciastka bezglutenowe, ale boisz się, że nie wyjdzie? Niepotrzebnie! Istnieje wiele prostych przepisów, z którymi każdy sobie poradzi. Koniecznie spróbuj, jak smakują bezglutenowe ciastka owsiane czy ciastka korzenne bezglutenowe. Poznaj szybkie i łatwe przepisy na ciastka bezglutenowe.
Mąka gryczana bezglutenowa stanowi świetną bazę dla wielu dań. Bułki z mąki gryczanej bezglutenowe, pizza bezglutenowa z mąki gryczanej albo chleb bezglutenowy z mąki gryczanej to tylko niektóre z wypieków, które możesz przygotować z jej użyciem. Czy mąka gryczana zawiera gluten? Do czego może być wykorzystana mąka gryczana bezglutenowa? Czy bułki z mąki gryczanej bezglutenowe są trudne do przygotowania?
Po produkty bezglutenowe sięgają najczęściej osoby, które zmusza do tego stan zdrowia. Są to przede wszystkim chorzy na celiakię, czyli tzw. chorobę trzewną, a także osoby, które zmagają się z nietolerancją glutenu. Dietę bezglutenową wybiera również sporo osób, które poszukują sposobów na zdrowsze odżywianie. Produkty bez glutenu oznaczone są znakiem przekreślonego kłosa, niektóre zawierają napis potwierdzający brak glutenu w składzie.
David Gaboriaud przygotował dziś kilka bezglutenowych deserów idealnych na chłodniejsze dni. Wypróbujcie jego przepisy!
... i są bezglutenowe! W tak zimnym, deszczowym i ponurym dniu polecamy rozgrzewające zupy. Pani Joanna Szachowska-Tarkowska, właścicielka wegańskiej restauracji, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: zupę z dyni i kuminu, zupę cytrynową z ryżem, zupę miso z glonami i tofu oraz... zupę pomidorową inaczej. Te zupy dadzą Ci większego kopa niż filiżanka kawy.
Są takie przedszkola i szkoły, w których "bezglutenowe dzieci" są traktowane w inny sposób. Czy MEN powinno tak zróżnicować menu szkolne, by każde dziecko mogło odżywiać się w sposób, w jak pozwala mu na to organizm i biologiczne predyspozycje? Goścmi Dzień Dobry TVN były: Grażyna Jezierska-Helbert, dyrektor przedszkola, które przyjmuje dzieci z celiakią oraz Małgorzata Źródlak z Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, mama dziecka, które z tą chorobą boryka się od urodzenia.