Te zupy Cię rozgrzeją!

... i są bezglutenowe! W tak zimnym, deszczowym i ponurym dniu polecamy rozgrzewające zupy. Pani Joanna Szachowska-Tarkowska, właścicielka wegańskiej restauracji, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: zupę z dyni i kuminu, zupę cytrynową z ryżem, zupę miso z glonami i tofu oraz... zupę pomidorową inaczej. Te zupy dadzą Ci większego kopa niż filiżanka kawy.

Zupa z dyni z kuminem

Składniki:

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 jabłko

1 l wody

3 cm kawałek imbiru

0,5 dyni hokkaido

kilka łyżek oliwy

sól, pieprz, kumin

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w piórka, czosnek i jabłka w plasterki. Smażymy do miękkości w garnku, w którym będziemy gotować zupę. Dynię hokkaido gotujemy bez obierania, kroimy ją na kawałki. Wrzucamy do garnka. Całość zalewamy wodą, by przykryła warzywa. Gotujemy około 25 minut pod przykryciem na średnim ogniu. Blendujemy zupę na krem. Solimy, pieprzymy i dodajemy kumin. Zupę możemy posypać pestkami dyni lub polać oliwą dyniową.

Zupa cytrynowa z ryżem

Składniki:

1 l wywaru warzywnego

sok z 5 cytryn

2 szklanki ugotowanego ryżu

puszka mleka kokosowego

sól i pieprz

Przygotowanie:

Warzywa ugotuj na miękko, odcedź wywar, warzywa odłóż (można zrobić z nich sałatkę). Dolej sok z cytryn i mleko kokosowe. Dopraw solą i pieprzem. Ryż ugotuj na sypko. Zupę wlej na talerz, na środku ułóż ryż.

Zupa pomidorowa inaczej

Składniki:

2 cebule

3 ząbki czosnku

parę lóżek oliwy

2 puszki pomidorów

1 marchew

4 łyżki wiórków kokosowych

2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

W garnku smażysz cebulę pokrojoną w piórka wraz z czosnkiem i drobno pokrojoną marchwią. Kiedy będą miękkie, wrzucasz do garnka pomidory i przyprawy. Możesz dolać trochę wody. Gotujesz około 15 min. Dosypujesz wiórki kokosowe, gotujesz jeszcze 10 min. Dodajesz cynamon. Całość blendujesz na krem. Nalewasz zupę na talerz, polewasz oliwą, posypujesz ulubionymi pestkami i kokosem.

Zupa miso z glonami i tofu

Składniki:

1 l zagotowanej wody

4 łyżki pasty miso

kostka tofu (opcjonalnie)

makaron ryżowy

0,5 pęczka szczypiorku

glony wakame lub inne

Przygotowanie:

Makaron ugotować wg wskazówek producenta. Glony ugotować lub namoczyć (zależy od rodzaju). Tofu pokroić w kostkę. Do zagotowanej wody włóż pastę miso - dokładnie rozpuść, by usunąć grudki. Sprawdź smak (jeśli nie jest intensywny, dodaj miso, jeśli za mocny, dodaj wody). Do miso dodaj resztę składników. Posyp zupę szczypiorkiem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości