W prowadzeniu akwarium istotne jest zapobieganie rozwojowi glonów. Usuwanie ich nie jest trudne, ale za to bardzo pracochłonne.
Zakładanie akwarium może się wydawać czynnością prostą, ale w gruncie rzeczy wcale tak nie jest. Nawet doświadczony akwarysta, zakładając kolejny zbiornik, musi poszerzyć swoją wiedzę na temat specyficznych wymagań rybek, które zamierza w nim hodować.
W Krakowie Mikołaj Rey spotkał się z Tomaszem Oleńskim, który doskonale wie, jak przygotować pyszne sushi. Zrobił to, by pod okiem profesjonalisty nauczyć się przygotowania i porozmawiać o glonach, które są ważnym skaładnikiem sushi. Glony zawierają mnóstwo składników odżywczych i witamin oraz spore ilości błonnika pokarmowego. Czym różnią się glony kombu od wakame lub nori? Dlaczego powinno się zwilżać dłonie wodą z octem zanim zacznie się robić sushi? Jak wyglądają uramaki? Czy Wy też zgłodnieliście? :-)
Z bursztynów można robić nie tylko biżuterię, ale także zupę. Zachęca nas do tego poszukiwacz smaków Mikołaj Rey, który poleca tę, okazuję tradycyjną, kaszubską zupę. Podstawowym składnikiem zupy jest oczywiście bursztyn, ale do zupy dodaje się także glony. Jak smakuje taka zupa? Zjedlibyście porcję zupy bursztynowej?
... i są bezglutenowe! W tak zimnym, deszczowym i ponurym dniu polecamy rozgrzewające zupy. Pani Joanna Szachowska-Tarkowska, właścicielka wegańskiej restauracji, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała: zupę z dyni i kuminu, zupę cytrynową z ryżem, zupę miso z glonami i tofu oraz... zupę pomidorową inaczej. Te zupy dadzą Ci większego kopa niż filiżanka kawy.