Pierniki bezglutenowe na dwa sposoby. W jaki sposób je przygotować?

pierniki święta dekorowanie
pierniki bezglutenowe
Źródło: fcafotodigital/GettyImages
Pierniki bezglutenowe to niezwykle smaczne i zdrowe ciasteczka. Choć kojarzone są głównie ze świętami Bożego Narodzenia, warto przygotować je również na inne okazje. Taka słodka przekąska przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jaki jest sprawdzony przepis na pierniki bezglutenowe?

Przepis na pierniki bezglutenowe to świetne rozwiązanie dla osób chorych na celiakię, a także wszystkich tych, którzy z różnych powodów starają się wyeliminować gluten ze swojej diety. Co ważne, istnieje wiele receptur, na podstawie których można przygotować te pyszne i aromatyczne ciasteczka. Warto zapoznać się zwłaszcza z dwoma przepisami – klasycznym i w wersji wegańskiej.

Sprawdzony przepis na pierniki bezglutenowe

Pierniki bezglutenowe wyróżniają się specyficznym smakiem i niezwykłym aromatem. Zawdzięczają go mieszance dobrze skomponowanych przypraw, które przywodzą na myśl świąteczny klimat. Ciasteczka są więc doskonałą propozycją dla całej rodziny. Jak wygląda przepis na pierniki bezglutenowe?

Składniki (na ok. 40–50 sztuk):

  • 200 g mąki gryczanej,
    • 100 g mąki ryżowej,
      • 100 g mąki jaglanej,
        • 60 g zmielonych wiórków kokosowych lub mąki kokosowej,
          • 125 g masła lub oleju kokosowego,
            • 150 g miodu,
              • 4 łyżki cukru lub ksylitolu,
                • 3 żółtka jajka,
                  • 4 łyżki jogurtu,
                    • 1–2 łyżki kardamonu,
                      • 1–2 łyżki imbiru,
                        • 1 łyżka zmielonych goździków,
                          • 3–4 łyżki cynamonu,
                            • 1 łyżka sody oczyszczonej,
                              • białko jajka.

                                Przygotowanie:

                                1. Przesyp do miski mąkę gryczaną, ryżową i jaglaną, a także zmielone wiórki lub mąkę kokosową. Dodaj sodę oczyszczoną, sproszkowany imbir, kardamon, cynamon, zmielone goździki oraz cukier (jeżeli chcesz przygotować pierniki bezglutenowe bez cukru, możesz zastąpić go ksylitolem). Wymieszaj dokładnie wszystkie suche składniki.
                                  1. Miód i masło rozpuść w garnku, a następnie odstaw do przestygnięcia.
                                    1. Utrzyj żółtka jajka za pomocą trzepaczki lub miksera.
                                      1. Do miski z suchymi produktami dodaj ostudzony miód z masłem oraz żółtka jajek i jogurt naturalny. Wymieszaj masę na ciasto do osiągnięcia jednolitej konsystencji.
                                        1. Wyłóż ciasto na podsypaną mąką stolnicę i delikatnie rozwałkuj. Ciasto powinno mieć ok. 7–8 mm grubości.
                                          1. Wybierz dowolne foremki i przy ich pomocy wytnij pierniczki. Następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj po wierzchu białkiem jajka.
                                            1. Rozgrzej piekarnik do 180℃. Piecz pierniki bezglutenowe przez ok. 10 minut. Gdy ciastka ostygną, można je udekorować.
                                              1. Powyższy przepis na pierniki bezglutenowe można modyfikować. Dla uzyskania jeszcze bardziej słodkiego smaku można dodać np. 2 łyżki kakao i ziarenka z 3 lasek wanilii.
                                                Idealna choinka na święta
                                                Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

                                                Czym można udekorować pierniki bezglutenowe?

                                                Pierniki bezglutenowe same w sobie odznaczają się wyjątkową słodyczą. Można jednak jeszcze bardziej zintensyfikować ich smak. W tym celu należy ozdobić je przy pomocy lukru lub specjalnych posypek. Dekorowanie pierniczków bezglutenowych może być też doskonałą zabawą dla dzieci.

                                                W sklepach dostępnych jest wiele gotowych produktów, które mogą posłużyć jako ozdoba pierniczków. Podczas zakupów trzeba jednak uważać, ponieważ niektóre z nich zawierają gluten. W związku z tym lepiej pokusić się o samodzielne przygotowanie dekoracji do pierników bezglutenowych . Przepis na lukier jest bardzo prosty.

                                                Składniki (do ozdobienia ok. 40–50 sztuk pierników bezglutenowych):

                                                • 1,5 szklanki cukru pudru,
                                                  • 1 białko jajka,
                                                    • opcjonalnie – odrobina olejku waniliowego.

                                                      Przygotowanie:

                                                      1. Wbij białko jajka do miski i ubijaj je mikserem przez kilka sekund (wystarczy, że delikatnie się zapieni).
                                                        1. Dodaj cukier puder do białka i utrzyj razem za pomocą miksera, aż do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji. Opcjonalnie dodaj kilka kropel olejku waniliowego.
                                                          1. Za pomocą tak przygotowanego lukru na piernikach bezglutenowych można stworzyć rozmaite wzory.
                                                            1. Przepis na wegańskie pierniki bezglutenowe z daktylami
                                                              1. Osoby, które wystrzegają się spożywania produktów odzwierzęcych, również mogą przygotować pierniki bezglutenowe. Przepis ten spodoba się też wszystkim tym, którzy mają ochotę na kulinarne eksperymenty i odejście od klasycznych receptur.

                                                                Składniki (na ok. 40–50 sztuk):

                                                                • 300 g mąki owsianej bezglutenowej,
                                                                  • 300 g daktyli bez pestek,
                                                                    • 100 ml dowolnego mleka roślinnego lub wody,
                                                                      • 100 ml świeżego soku z pomarańczy,
                                                                        • 4 łyżki kakao,
                                                                          • 2 łyżki skórki pomarańczowej,
                                                                            • 4 łyżeczki gotowej przyprawy do piernika,
                                                                              • 1 łyżka sody oczyszczonej,
                                                                                • ziarenka z 3 lasek wanilii.

                                                                                  Przygotowanie:

                                                                                  1. Do miski przełóż wszystkie suche produkty: mąkę owsianą, kakao, piernikową przyprawę i sodę oczyszczoną. Dokładnie wymieszaj.
                                                                                    1. Daktyle połącz z mlekiem roślinnym lub wodą, dodaj sok wyciśnięty z pomarańczy, a także skórkę pomarańczową i ziarenka wanilii. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę.
                                                                                      1. Dodaj mokre składniki do suchych i wszystko wymieszaj. Z powstałej masy uformuj niewielkie kulki, a następnie przełóż je na wyłożoną papierem blachę do pieczenia i rozgnieć płaskim naczyniem do uzyskania ciasta o grubości ok. 8–9 mm. Wytnij pierniki bezglutenowe przy pomocy dowolnych foremek (z usuniętego nadmiaru ciasta przygotuj kolejne ciasteczka).
                                                                                        1. Rozgrzej piekarnik do 180℃ i piecz ciastka przez ok. 10 minut.
                                                                                          1. Upieczone wegańskie pierniczki bezglutenowe można posypać cukrem pudrem lub ozdobić suszonymi owocami (np. żurawiną).

                                                                                            Zobacz także:

                                                                                            Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                            Materiał promocyjny

                                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana