Dalsza część tekstu pod wideo:
Wykryto gluten w chrupkach "bezglutenowych"
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed obecnością glutenu w partii chrupek kukurydzianych oznakowanych jako bezglutenowe.
Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten może wywołać wystąpienie reakcji alergicznej. W wyniku kontroli przeprowadzonej przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w partii chrupek kukurydzianych
W komunikacie przekazano, że ostrzeżenie dotyczy "Chrupek kukurydzianych SMA KOTEK, produkt bezglutenowy 100 g" o numerze partii 11.2025 C0 507.
"Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergiczne" - ostrzegł GIS.
Firma TBM Sp. z o. o po otrzymaniu informacji dotyczącej wykrycia zawartości glutenu w próbce produktu oznakowanego sformułowaniem „bezglutenowy”, niezwłocznie wdrożyła działania prewencyjne.
Jak podaje GIS producent poinformował odbiorców o zaistniałej sytuacji i wstrzymał sprzedaż produktu do czasu pełnego wyjaśnienia sprawy. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie
Zobacz także:
- Niebawem Dzień Nauczyciela. Czy jest to dzień wolny?
- "Nie da się być na 100% przez 8 godzin". Młodzież o szkolnym stresie i przeciążeniu nauką
- "Rodzicielskie SOS". Zadaj pytanie i zrób krok w stronę zrozumienia swojego dziecka
Autor: Aleksandra Matczuk
Źródło: PAP
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto