Przygotuj pyszny, domowy makaron razem z Patrykiem Galewskim. Ten składnik jest kluczowy

Przygotuj pyszny, domowy makaron razem z Patrykiem Galewskim. Ten składnik jest kluczowy
Sztuka robienia makaronu w domu
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Patryk Galewski i jego domowe makarony. Domowy makaron ma zupełnie inny smak i konsystencję niż ten kupiony w sklepie. Jest świeży, delikatniejszy, a jednocześnie bardziej sprężysty. Można go też idealnie dopasować do rodzaju sosu – cienki tagliatelle do ragu, grubszy pappardelle do grzybów itd. Sprawdź, jak przygotować domowy makaron i co można z nim upichcić.

Makaron bezjajeczny (wegański)

Składniki (ok. 2-3 porcje):

  • 200 g mąki pszennej typu 00 (lub specjalnej mąki do makaronu),
  • ok. 100-110 ml gorącej wody,
  • szczypta soli,
  • łyżka oliwy z oliwek lub olej.

Sposób przygotowania:

Na stolnicę lub do dużej miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól i oliwę. Stopniowo wlewamy gorącą wodę, mieszając składniki widelcem lub szpatułką. Woda powinna być gorąca, ale nie wrząca. Gdy składniki się połączą, przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy ręcznie przez około 8-10 minut. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i przestać kleić się do rąk (jeśli jest za rzadkie, dodajemy odrobinę mąki; jeśli za twarde i suche, dodaj odrobinę ciepłej wody). Zawiń ciasto szczelnie w folię spożywczą i odstaw w temperaturze pokojowej na 20-30 minut, aby gluten mógł się rozluźnić.

Ciasto dzielimy na 2-3 części (łatwiej będzie wałkować mniejsze kawałki). Każdą część cieniutko wałkujemy na stolnicy podsypanej delikatnie mąką. Im cieńsze ciasto, tym lepszy makaron! Możesz użyć wałka lub maszynki do makaronu. Rozwałkowany płat ciasta pozostawiamy na chwilę, aby lekko przesechł (ok. 5 minut), następnie zwijamy go w luźny rulon.

Nożem kroimy rulon na paski o pożądanej szerokości (np. na tagliatelle, pappardelle lub cienki makaron do rosołu). Gotujemy dużą ilość mocno osolonej wody. Wrzucamy świeży makaron do wrzątku. Gotujemy bardzo krótko, zazwyczaj 1-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Czas gotowania zależy od grubości makaronu, więc degustujemy mały kawałek, aby upewnić się, że jest al dente.

Prosty domowy makaron jajeczny

Składniki (na ok. 2 duże porcje):

  • 200 g mąki pszennej typu 00 (lub mąki tortowej, ewentualnie mieszanki 100 g mąki 00 i 100 g semoliny, która nada mu twardszą strukturę),
  • 2 duże jajka,
  • Szczypta soli (opcjonalnie, niektórzy dodają sól tylko do wody),
  • łyżeczka oliwy z oliwek (opcjonalnie, poprawia elastyczność).

Sposób przygotowania:

Przesiewamy mąkę na stolnicy, tworząc z niej kopczyk. Na środku kopczyka robimy wgłębienie wbijamy jajka do wgłębienia, dodajemy opcjonalnie oliwę i sól. Widelcem delikatnie roztrzepujemy jajka, powoli zagarniając mąkę z brzegów do środka.

Gdy składniki się wstępnie połączą, zaczynamy wyrabiać ciasto rękami. Robimy to energicznie przez co najmniej 10-15 minut, aż ciasto będzie gładkie, zwarte, elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Ważne jest, aby było dość twarde. Wyrobione ciasto zawijamy szczelnie w folię spożywczą i odkładamy na 30 minut w temperaturze pokojowej.

Dzielimy ciasto na 2-3 mniejsze części. Każdą część cieniutko wałkujemy na blacie lekko podsypanym mąką (staramy się używać jej jak najmniej, żeby makaron nie był twardy). Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1-2 mm.

Rozwałkowany płat pozostawiamy na kilka minut, aby delikatnie obsechł (przestał być klejący), ale wciąż był elastyczny.

Zwijamy płat ciasta w luźny rulon. Ostrym nożem krój rulon w poprzek, tworząc paski o pożądanej szerokości (np. 5 mm na tagliatelle). Rozwiń powstałe nitki makaronu i oprósz je mąką, aby się nie posklejały.

Gotujemy dużą ilość mocno osolonej wody. 4 litry wody na 0,5 kg makaronu. Wrzuć makaron do wrzątku. Świeży, domowy makaron gotuje się bardzo szybko – zazwyczaj wystarczy 1-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Pappardelle z borowikami i kurczakiem w kremowym sosie

Pappardelle z borowikami i kurczakiem w kremowym sosie
Pappardelle z borowikami i kurczakiem w kremowym sosie
Pappardelle z borowikami i kurczakiem w kremowym sosie
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 200–250 g makaron pappardelle,
  • ok. 250 g piersi z kurczaka (pokrojona w kostkę lub paski),
  • 200 g borowiki (świeże lub mrożone),
  • cebula (pokrojona w drobną kostkę),
  • 2 ząbki czosnku pokrojonego w cienkie krążki,
  • 150-200 ml śmietany 30%,
  • łyżka masła,
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3-4 łyżki startego Grana Padano,
  • 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój na kawałki wielkości kęsa. Dopraw solą, pieprzem Borowiki oczyść (mrożone rozmroź i odciśnij z nadmiaru wody) i pokrój w plastry lub mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek pokrój. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć kurczaka i smaż, aż będzie złocisty i ugotowany w środku. Zdejmij kurczaka z patelni i odłóż na talerz. Na tę samą patelnię dodaj masło. Gdy się roztopi, wrzuć cebulę i zeszklij. Dodaj borowiki i smaż przez około 5-7 minut, aż puszczą wodę i lekko się zarumienią. Dopraw delikatnie solą i pieprzem. Do grzybów na patelni wlej śmietanę, następnie dodaj czosnek i smaż chwilę. Zagotuj na wolnym ogniu. Dodaj z powrotem obsmażonego kurczaka. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolej odrobinę gorącej wody z gotowania makaronu, mieszając, aż uzyskasz kremową konsystencję. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedź i przełóż bezpośrednio na patelnię z sosem. Dodaj starty Parmezan do sosu i wymieszaj.

Tagliatelle z łososiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym

Tagliatelle z łososiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym
Tagliatelle z łososiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym
Tagliatelle z łososiem i suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym
Źródło: Anita Walczewska/East News

Składniki:

  • 200 g makaronu Tagiatelle,
  • 150-200 g łososia świeżego, pokrojonego w kostkę,
  • 6-8 suszonych pomidorów w oleju, pokrojonych w paski,
  • 2 łyżki oleju z zalewy z suszonych pomidorów,
  • cebula pokrojona w kostkę,
  • 2 ząbki czosnki pokrojonego w książki,
  • 150-200 ml śmietany 30%,
  • garść posiekanej świeżej bazyli do sosu i do dekoracji,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Świeży filet łososia umyj, osusz, usuń skórę i pokrój w kostkę. Dopraw solą, pieprzem Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów oraz ewentualnie 1 łyżkę oliwy. Dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklij ją, następnie dodaj suszone pomidory i świeżego łososia. Smaż 2-3 minuty, aż łosoś delikatnie się zetnie. Wlej na patelnię śmietanę, dodaj czosnek. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i delikatnie solą (pamiętaj, że łosoś i ser są już słone).

Gotuj na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż sos zgęstnieje. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolej odrobinę wody z gotowania makaronu, aby uzyskać idealną, kremową konsystencję. Dodaj starty ser Grana Padano do sosu i sporą część posiekanej świeżej bazylii. Wymieszaj. Ugotowany makaron odcedź i przełóż bezpośrednio na patelnię z sosem.

Wymieszaj delikatnie, aby sos równomiernie pokrył wstążki tagliatelle. Podgrzewaj razem przez minutę. Wyłóż na talerze, posyp resztą świeżej bazylii oraz dodatkową porcją startego Grana Padano.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości