Domowe wersje zup instant - w polskim i azjatyckim wydaniu

Domowe wersje zup instant - w polskim i azjatyckim wydaniu
Dziś dzień zupki błyskawicznej! Domowe propozycje
Źródło: Dzień Dobry TVN
25 sierpnia przypada Dzień Zupy Błyskawicznej. Z tego typu dań korzysta wiele osób, zwłaszcza tych zabieganych. Co jednak, jeśli moglibyśmy przygotować je w lepszej, nieco zdrowszej odsłonie, bez polepszaczy smaku czy konserwantów? W kuchni Dzień Dobry TVN Patryk Galewski zaprezentował swoje przepisy na domowe zupki instant.

Demi-glace - kostki do zupy

Składniki (na 10-litrowy garnek):

  • 6 kg kości drobiowych,
  • 1 kg cebuli,
  • 1 kg marchewki,
  • 0,5 kg selera korzeniowego,
  • kilka łodyg selera naciowego,
  • 5 cebul,
  • 2 główki czosnku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • por,
  • 2 pietruszki korzeń,
  • 5 liści laurowych,
  • 10 kulek ziela angielskięgo,
  • puszka pomidorów (400g),
  • około 100g świeżego lubczyku.

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Kości drobiowe dokładnie umyj i osusz. Rozłóż je na blasze do pieczenia. Warzywa (marchew, seler, cebulę) umyj i pokrój w duże kawałki. Dodaj je na drugą blachę. Piecz kości i warzywa przez 40-60 minut, aż staną się mocno zrumienione i skarmelizowane. Uważaj, aby ich nie spalić, bo demi-glace będzie gorzkie.

Zalej kości i warzywa oraz resztę składników zimną wodą, tak aby były całkowicie przykryte (około 7-8 litrów). Powoli doprowadź do wrzenia na małym ogniu. Gdy woda zacznie wrzeć, zbieraj z powierzchni szumowiny (szarą pianę). Jest to bardzo ważny etap, aby sos był klarowny. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj wywar przez co najmniej 24 godziny, a najlepiej 48 godzin. W miarę potrzeby uzupełniaj wyparowaną wodę, aby kości były cały czas przykryte.

Po długim gotowaniu przecedź wywar przez durszlak, a następnie przez drobne sito wyłożone gazą, aby pozbyć się wszystkich stałych elementów. Przelej uzyskany płyn do mniejszego, czystego garnka. Sos redukuj, aż osiągnie gęstą, syropową konsystencję, która będzie oblepiać łyżkę. Z początkowych około 7-8 litrów, powinieneś uzyskać około 0,5-1 litra gęstego sosu.

Gotowy, zredukowany demi-glace ostudź, a następnie przełóż do małych foremek na kostki lodu lub innych pojemników. Zastygły sos możesz przechowywać w lodówce przez kilka dni lub zamrozić na dłużej. Zamrożone kostki demi-glace są idealne do użycia w dowolnym momencie.

Zupa pomidorowa instant

Składniki (na 1 słoik o pojemności 400 ml):

  • kostka domowa,
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 30 g makaronu chińskiego (np. ryżowy, sojowy, z zupek instant),
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli,
  • łyżeczka startego suszonego czosnku,
  • łyżeczka miodu,
  • łyżka suszonych pomidorów (posiekanych),
  • kilka listków bazylii świeżej,
  • kilka kulek sera mozzarella mini,
  • szczypta pieprzu, soli do smaku,
  • kilka kropel oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Na dno słoika włóż rozdrobnioną kostkę i koncentrat pomidorowy, suszone pomidory, miód, cebulę, czosnek. Następnie makaron, mozzarellę, ser grana padano, oliwę z oliwek oraz bazylię. Zalej jego zawartość 400 ml wrzącej wody. Mieszaj energicznie przez około minutę, żeby składniki się połączyły, a kostka i koncentrat pomidorowy rozpuściły. Przykryj słoik na 3-5 minut i poczekaj, aż makaron zmięknie.

Wskazówka: Jeśli chcesz, żeby zupa była bardziej sycąca, możesz dodać do słoika gotowane mięso z kurczaka, pokrojone tofu lub puszkę fasoli, ale pamiętaj, żeby dodać je już na miejscu, przed zalaniem wrzątkiem.

Zupa grzybowa instant z prawdziwków

Składniki (na 1 słoik o pojemności 400 ml):

  • 2 łyżki suszonych i mielonych prawdziwków (na puder),
  • kostka domowa,
  • makaron: porcja makaronu chińskiego (ok. 30 g),
  • 2 łyżeczki suszonej, mielonej cebuli (na puder),
  • 1/4 łyżeczki suszonego czosnku,
  • łyżeczka świeżej natki pietruszki,
  • łyżeczka miodu,
  • 2 łyżki startego sera Grana Padano,
  • śmietanka (biurowa 10 g),
  • do smaku: szczypta soli, pieprzu.

Sposób przygotowania:

Na dno słoika wsyp prawdziwki, cebulę, czosnek, miód, kostkę Następnie ułóż makaron chiński. Dodaj starty ser Grana Padano oraz natkę pietruszki. Zamknij słoik. Możesz go przechowywać w lodówce przez kilka dni. Odkręć słoik i zalej jego zawartość 400 ml wrzącej wody. Mieszaj energicznie przez około minutę, żeby wszystkie składniki się połączyły, a ser i grzyby nadały bulionowi smaku i konsystencji. Przykryj słoik na 3-5 minut i poczekaj, aż makaron zmięknie. Dopraw śmietanka, solą i pieprzem.

Tajska zupa instant z makaronem chińskim

Tajska zupa instant z makaronem chińskim
Tajska zupa instant z makaronem chińskim
Tajska zupa instant z makaronem chińskim
Źródło: East News/Anita Walczewska

Składniki (na 1 słoik o pojemności 400 ml):

  • 1,5 łyżeczki pasty Tom Yum lub pasty curry (żółtej lub czerwonej),
  • łyżeczka mleka kokosowego w proszku,
  • łyżka startej marchewki,
  • łyżka pokrojonego w paski ogórka,
  • kostka domowa,
  • łyżeczka sosu sojowego lub rybnego,
  • 30g makaronu chińskiego (np. ryżowy lub sojowy),
  • łyżeczka suszonej cebuli,
  • 1/4 łyżeczka startego imbiru,
  • kilka liści świeżej kolendry,
  • łyżeczka prażonego białego sezamu,
  • 1/2 plasterki liści limonki (opcjonalnie),
  • łyżeczka miodu,
  • opcjonalnie (do przygotowania na miejscu): kilka kropli soku z limonki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Na dno słoika włóż pastę Tom Yum i mleko kokosowe w proszku. Dodaj sos sojowy lub rybny, kostkę, miód, imbir, cebulę Wsyp makaron i resztę składników: marchewkę, cebulę, liście kolendry oraz liście limonki już po zaparzeniu się makaronu. Odkręć słoik i zalej jego zawartość 400 ml wrzącej wody. Mieszaj energicznie przez około minutę, aż wszystkie składniki się połączą, a pasta i mleko kokosowe się rozpuszczą. Przykryj słoik na 3-5 minut i poczekaj, aż makaron zmięknie.

Wersja dla fanów ostrych smaków - zupa z chorizo

 zupa z chorizo
zupa z chorizo
zupa z chorizo
Źródło: East News/Anita Walczewska

Składniki (na 1 słoik o pojemności 400 ml):

  • łyżeczki jasnej pasty miso,
  • kostka domowa,
  • łyżeczka ostrego sosu Sriracha,
  • 2 łyżki drobno pokrojonej, wędzonej lub suszonej kiełbasy chorizo,
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli,
  • łyżeczka suszonego czosnku,
  • łyżeczka suszonej cebuli (puder),
  • łyżeczka miodu,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • łyżka pokrojonej w cienkie paski papryki (żółtej i czerwonej),
  • łyżeczka oliwy,
  • łyżka gotowanej kukurydzy,
  • łyżeczka posiekanego szczypiorku,
  • makaron chiński lub ryżowy (około 30 g),
  • łyżeczka startego sera grana padano,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Na dno słoika włóż pastę miso i ostrą pastę chili, posiekane chorizo, miód, czosnek, cebulę, koncentrat pomidorowy, kostkę. Włóż porcję makaronu do słoika. Na wierzch posyp posiekany szczypiorek, paprykę, kukurydzę, oliwę, ser grana padano. Zalej jego zawartość 400 ml wrzącej wody. Mieszaj energicznie, aż pasta miso i chili dokładnie się rozpuszczą. Przykryj słoik na 3-5 minut i poczekaj, aż makaron zmięknie.

Wskazówka: Możesz pominąć makaron, a zamiast niego dodać do słoika pokrojone w kostkę, ugotowane ziemniaki, co sprawi, że zupa będzie jeszcze bardziej sycąca.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości