Sery marynowane w oleju
Składniki:
1 cebula
6 ziaren pieprzu
4 gałązki tymianku
1 papryczka chilli
200 ml oleju rzepakowego z pomidorami, czosnkiem i bazylią
500 g mieszanych polskich serów np. oscypek, sery korycińskie, bryndza
Sposób przygotowania:
Cebule pokroić w piórka i ułożyć na spodzie dużego słoika. Dodać ziarenka pieprzu, tymianek i chilli. Sery pokroić w dużą kostkę. Ułożyć w słoiku zaczynając od najtwardszych, kończąc na miękkich. Całość zalać olejem rzepakowym z bazylią. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na minimum jedną noc. W ten sposób można przechowywać sery przez kilka tygodni. Po zjedzeniu serów olej można użyć do marynowania mięs lub polewania sałatek.
Płaski chleb ziołowy
Składniki:
Starter ciasta:
10 g drożdży
350 ml letniej wody
300 g mąki pszennej
Ciasto właściwe:
1 łyżeczka soli
200 g mąki pszennej
80 ml oleju rzepakowego z bazylią plus extra porcja
świeże liście bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto wstępne. Rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać mąkę i wymieszać. Wyrobić dokładnie dłonią (ciasto będzie bardzo luźne). Naczynie w którym jest ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin do lodówki np. na noc.
Ciasto wyjąć z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej na godzinę, aby się ogrzało. Następnie dodać pozostałe składniki z wyjątkiem świeżych liści bazylii i natłuszczonymi rękami wymieszać i wyrobić ciasto przez około 5 minuty, aż będzie jednolite i elastyczne. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220ºC i natłuścić formę do pieczenia o wymiarach około 20x30 cm. Do formy przełożyć podrośnięte ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Następnie palcami porobić dużo wgłębień, wierzch skropić olejem rzepakowym z bazylią. Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut, zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec kolejne 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na kratkę z piekarnika aby chlebek ostygł. Przed podaniem posypać świeżymi listkami bazylii.
Zapiekanka kalafiorowa
Składniki:
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki tartego parmezanu
1 średniej wielkości kalafior
szczypiorek do dekoracji
olej rzepakowy z pomidorami, czosnkiem i bazylią
Sposób przygotowania:
Kalafiora podzielić na różyczki i ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Całość skropić obficie olejem i sokiem z cytryny. Całość przyprawić solą i pieprzem. Wierzch posypać parmezanem i wstawić na 15 minut do rozgrzanego piekarnika do 180ºC. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
Nóżki indycze
Składniki:
1 seler
sól i pieprz
3-4 pietruszki
garść rodzynek
2 marchewki
1 listek laurowy
2 ziarna angielskie
2 czerwone cebule
gałązka rozmarynu
4 podudzia indycze
500 ml piwa pszenicznego
olej rzepakowy z czosnkiem
Sposób przygotowania:
Podudzia wytrybować i podzielić mięso na mniejsze kawałki. Olej rozgrzać na patelni. Obsmażyć każdy kawałek mięsa z każdej strony i przełożyć do dużego garnka. Podlać częścią piwa, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem około 40 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę warzywa, cebulę pokrojoną w piórka i rodzynki. Dusić pod przykryciem około godziny, podlewając piwem. Jeśli mięso jest jeszcze twarde dusić dalej.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN