Aromatyczna kuchnia pełna smaku

Sery marynowane w oleju
Sery marynowane w oleju
Sery marynowane w oleju, chleb ziołowy, zapiekanka kalafiorowa oraz nóżki indycze. Aromatycznie, smacznie i wykwitnie - jak zawsze w kuchni Dzień Dobry TVN!

Sery marynowane w oleju

Składniki:

1 cebula

6 ziaren pieprzu

4 gałązki tymianku

1 papryczka chilli

200 ml oleju rzepakowego z pomidorami, czosnkiem i bazylią

500 g mieszanych polskich serów np. oscypek, sery korycińskie, bryndza

Sposób przygotowania:

Cebule pokroić w piórka i ułożyć na spodzie dużego słoika. Dodać ziarenka pieprzu, tymianek i chilli. Sery pokroić w dużą kostkę. Ułożyć w słoiku zaczynając od najtwardszych, kończąc na miękkich. Całość zalać olejem rzepakowym z bazylią. Słoik zakręcić i wstawić do lodówki na minimum jedną noc. W ten sposób można przechowywać sery przez kilka tygodni. Po zjedzeniu serów olej można użyć do marynowania mięs lub polewania sałatek.

Płaski chleb ziołowy

Składniki:

Starter ciasta:

10 g drożdży

350 ml letniej wody

300 g mąki pszennej

Ciasto właściwe:

1 łyżeczka soli

200 g mąki pszennej

80 ml oleju rzepakowego z bazylią plus extra porcja

świeże liście bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania:

Przygotować ciasto wstępne. Rozpuścić drożdże w wodzie. Dodać mąkę i wymieszać. Wyrobić dokładnie dłonią (ciasto będzie bardzo luźne). Naczynie w którym jest ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin do lodówki np. na noc.

Ciasto wyjąć z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej na godzinę, aby się ogrzało. Następnie dodać pozostałe składniki z wyjątkiem świeżych liści bazylii i natłuszczonymi rękami wymieszać i wyrobić ciasto przez około 5 minuty, aż będzie jednolite i elastyczne. Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220ºC i natłuścić formę do pieczenia o wymiarach około 20x30 cm. Do formy przełożyć podrośnięte ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Następnie palcami porobić dużo wgłębień, wierzch skropić olejem rzepakowym z bazylią. Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut, zmniejszyć temperaturę do 180ºC i piec kolejne 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na kratkę z piekarnika aby chlebek ostygł. Przed podaniem posypać świeżymi listkami bazylii.

Zapiekanka kalafiorowa

Składniki:

1 łyżeczka soli

0,5 łyżeczki pieprzu

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki tartego parmezanu

1 średniej wielkości kalafior

szczypiorek do dekoracji

olej rzepakowy z pomidorami, czosnkiem i bazylią

Sposób przygotowania:

Kalafiora podzielić na różyczki i ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Całość skropić obficie olejem i sokiem z cytryny. Całość przyprawić solą i pieprzem. Wierzch posypać parmezanem i wstawić na 15 minut do rozgrzanego piekarnika do 180ºC. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

Nóżki indycze

Składniki:

1 seler

sól i pieprz

3-4 pietruszki

garść rodzynek

2 marchewki

1 listek laurowy

2 ziarna angielskie

2 czerwone cebule

gałązka rozmarynu

4 podudzia indycze

500 ml piwa pszenicznego

olej rzepakowy z czosnkiem

Sposób przygotowania:

Podudzia wytrybować i podzielić mięso na mniejsze kawałki. Olej rozgrzać na patelni. Obsmażyć każdy kawałek mięsa z każdej strony i przełożyć do dużego garnka. Podlać częścią piwa, dodać przyprawy i dusić pod przykryciem około 40 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę warzywa, cebulę pokrojoną w piórka i rodzynki. Dusić pod przykryciem około godziny, podlewając piwem. Jeśli mięso jest jeszcze twarde dusić dalej.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości