Materiał promocyjny

Gruszka w kuchni - przepisy

Wśród owocowych smaków jesieni, obok jabłek i śliwek nie może zabraknąć także gruszek. „Klapsa”, „Konferencja” czy "Paryżanka"... każdy ma swoją własną faworytkę. Idealna zarówno na deser, jak i w wersji wytrawnej. W kuchni Dzień Dobry TVN swoje kulinarne wariacje z gruszką zaserwowały Beata i Paulina Kartowicz.

W menu znalazły się m.in. mieszane sałaty z gruszkami i grillowanym sereem halloumi, gruszki w szynce serrano z parmezanem i kremem balsamicznym, piersi kacze z glazurowanymi gruszkami i żurawiną oraz ciastko francuskie z gruszkami i płatkami migdałów w karmelu. Smacznego!

Mieszane sałaty z gruszkami i grillowanym serem halloumi

Składniki (4 porcje):

150 g sera halloumi pokrojonego na plastry

400 g mieszanej sałaty

sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

1,5 dojrzałej i soczystej gruszki, pokrojonej na plasterki

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki orzeszków pinii, zrumienionych na patelni

gałązka rozmarynu do dekoracji i zapachu

Przygotowanie:

Przygotować 4 porcje miodowego sosu winegret. Na talerzach rozłożyć mieszane sałaty, oprószyć solą i pieprzem. Mocno rozgrzewamy patelnię grillową. Ser kroimy na plastry. Układamy na patelni i smażymy po 3 minuty z każdej strony. Gruszki kroimy na plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Ser i gruszki układamy finezyjnie na sałacie. Posypujemy uprażonymi orzeszkami pinii i polewamy winegretem. Na wierzch ułożyć gałązkę rozmarynu. Podawać z grzankami z bagietki francuskiej posmarowanymi masłem.

Miodowy sos winegret

Składniki:

1 łyżka soku z cytryny (lub 1,5 łyżki octu winnego)

3 - 4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka miodu

1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie)

szczypta soli morskiej

świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Czosnek bardzo drobno posiekać, rozetrzeć końcem noża, posypać delikatnie solą i przełożyć do miseczki. Dodać miód i razem rozetrzeć. Wlać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dolać oliwę i wymieszać wszystkie składniki.

Gruszki w szynce serrano z parmezanem i kremem balsamicznym

Składniki:

2 słodkie gruszki

8 plasterków szynki Serrano

liście świeżej rukoli

80 g parmezanu

Przygotowanie:

Gruszki obieram, kroję na ćwiartki i oczyszczam z gniazd nasiennych. Każdą ćwiartkę zawijam w plasterek szynki, do środka wkładam liście rukoli oraz kawałki parmezanu. Polewam kremem balsamicznym. Posypuję świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Krem balsamiczny:

Składniki:

150 ml ocet balsamiczny

100 g cukier

gałązka rozmarynu

Przygotowanie:

150 ml octu balsamicznego wlewamy na patelnie i dodajemy 100 g cukru oraz rozmaryn. Gotujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia.

Piersi kacze z glazurowanymi gruszkami i żurawiną

Składniki:

4 filety z kaczki

3 gruszki

100 g żurawiny

1 cytryna

100 g masła

2 łyżki oleju

1 łyżka cukru

100 ml czerwonego wytrawnego wina

sól, pieprz

rozmaryn dekoracyjnie

Przygotowania:

Na patelni roztopić masło i rozpuścić cukier, dodać gruszki pokrojone na ćwiartki i zrumienić. Skropić sokiem z cytryny, dodać świeżą żurawinę i podlać czerwonym winem. Zagotować i odstawić. Na mocno rozgrzanej patelni smażymy piersi kacze osolone i oprószone świeżo mielonym pieprzem, 2 minuty z każdej strony. Zawijamy zrumienione filety w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku 20 min w temperaturze 130 stopni. Następnie należy pokroić upieczone piersi na 4-5 plastrów każdą, ułożyć na talerzach i dodać podgrzane gruszki i żurawinę. Udekorować rozmarynem.

Ciastko francuskie z gruszkami i płatkami migdałów w karmelu

Składniki:

4 kawałki ciasta francuskiego, o wymiarach 12 x 10 cm

1 jajko, roztrzepane, na glazurę

6 łyżki uprażonych płatków migdałowych

gałązka rozmarynu

2 świeże gruszki

50 ml mleka kokosowego

100 g cukru

1 łyżka masła

Przygotowanie:

Gruszkę pokroić na grubą kostkę, włożyć na patelnię z 1 łyżeczką masła i rozmarynem, smażyć przez 2 minuty. Cukier rozpuścić na patelni ,dodać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitego złocistego koloru. Dodać prażone migdały oraz gruszki, zdjąć z ognia i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim kawałki zimnego ciasta francuskiego. Posmarować je roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut, aż ciasto urośnie i się zrumieni. Widelcem pokruszyć wierzch ciasta, nałożyć gruszki z masą migdałowo karmelową. Jeżeli chcemy jeść ciastka na ciepło to należy wstawić je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 2 - 3 minuty.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości