W menu znalazły się m.in. mieszane sałaty z gruszkami i grillowanym sereem halloumi, gruszki w szynce serrano z parmezanem i kremem balsamicznym, piersi kacze z glazurowanymi gruszkami i żurawiną oraz ciastko francuskie z gruszkami i płatkami migdałów w karmelu. Smacznego!
Mieszane sałaty z gruszkami i grillowanym serem halloumi
Składniki (4 porcje):
150 g sera halloumi pokrojonego na plastry
400 g mieszanej sałaty
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
1,5 dojrzałej i soczystej gruszki, pokrojonej na plasterki
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki orzeszków pinii, zrumienionych na patelni
gałązka rozmarynu do dekoracji i zapachu
Przygotowanie:
Przygotować 4 porcje miodowego sosu winegret. Na talerzach rozłożyć mieszane sałaty, oprószyć solą i pieprzem. Mocno rozgrzewamy patelnię grillową. Ser kroimy na plastry. Układamy na patelni i smażymy po 3 minuty z każdej strony. Gruszki kroimy na plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Ser i gruszki układamy finezyjnie na sałacie. Posypujemy uprażonymi orzeszkami pinii i polewamy winegretem. Na wierzch ułożyć gałązkę rozmarynu. Podawać z grzankami z bagietki francuskiej posmarowanymi masłem.
Miodowy sos winegret
Składniki:
1 łyżka soku z cytryny (lub 1,5 łyżki octu winnego)
3 - 4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1/2 ząbka czosnku (opcjonalnie)
szczypta soli morskiej
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Czosnek bardzo drobno posiekać, rozetrzeć końcem noża, posypać delikatnie solą i przełożyć do miseczki. Dodać miód i razem rozetrzeć. Wlać sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Dolać oliwę i wymieszać wszystkie składniki.
Gruszki w szynce serrano z parmezanem i kremem balsamicznym
Składniki:
2 słodkie gruszki
8 plasterków szynki Serrano
liście świeżej rukoli
80 g parmezanu
Przygotowanie:
Gruszki obieram, kroję na ćwiartki i oczyszczam z gniazd nasiennych. Każdą ćwiartkę zawijam w plasterek szynki, do środka wkładam liście rukoli oraz kawałki parmezanu. Polewam kremem balsamicznym. Posypuję świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Krem balsamiczny:
Składniki:
150 ml ocet balsamiczny
100 g cukier
gałązka rozmarynu
Przygotowanie:
150 ml octu balsamicznego wlewamy na patelnie i dodajemy 100 g cukru oraz rozmaryn. Gotujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia.
Piersi kacze z glazurowanymi gruszkami i żurawiną
Składniki:
4 filety z kaczki
3 gruszki
100 g żurawiny
1 cytryna
100 g masła
2 łyżki oleju
1 łyżka cukru
100 ml czerwonego wytrawnego wina
sól, pieprz
rozmaryn dekoracyjnie
Przygotowania:
Na patelni roztopić masło i rozpuścić cukier, dodać gruszki pokrojone na ćwiartki i zrumienić. Skropić sokiem z cytryny, dodać świeżą żurawinę i podlać czerwonym winem. Zagotować i odstawić. Na mocno rozgrzanej patelni smażymy piersi kacze osolone i oprószone świeżo mielonym pieprzem, 2 minuty z każdej strony. Zawijamy zrumienione filety w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku 20 min w temperaturze 130 stopni. Następnie należy pokroić upieczone piersi na 4-5 plastrów każdą, ułożyć na talerzach i dodać podgrzane gruszki i żurawinę. Udekorować rozmarynem.
Ciastko francuskie z gruszkami i płatkami migdałów w karmelu
Składniki:
4 kawałki ciasta francuskiego, o wymiarach 12 x 10 cm
1 jajko, roztrzepane, na glazurę
6 łyżki uprażonych płatków migdałowych
gałązka rozmarynu
2 świeże gruszki
50 ml mleka kokosowego
100 g cukru
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Gruszkę pokroić na grubą kostkę, włożyć na patelnię z 1 łyżeczką masła i rozmarynem, smażyć przez 2 minuty. Cukier rozpuścić na patelni ,dodać mleko kokosowe i dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitego złocistego koloru. Dodać prażone migdały oraz gruszki, zdjąć z ognia i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim kawałki zimnego ciasta francuskiego. Posmarować je roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15-20 minut, aż ciasto urośnie i się zrumieni. Widelcem pokruszyć wierzch ciasta, nałożyć gruszki z masą migdałowo karmelową. Jeżeli chcemy jeść ciastka na ciepło to należy wstawić je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 2 - 3 minuty.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN