Brokuł chiński i pok choi z orzeszkami
Składniki:
10 łodyżek brokułu chińskiego
2 pok choi
ząbek czosnku
1 łyżeczki świeżego startego imbiru
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki zmielonych orzeszków ziemnych
łyżka sezamu
3 łyżki masła
łyżka oleju ryżowego
sól do smaku
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka oleju sezamowego
Przygotowanie:
Z brokułu chińskiego zdejmujemy liście i gotujemy w niewielkiej ilości wody z łyżką masła aż stanie się miękki ( ale nie może się rozpadać). Liście z brokułu oraz liście pok choi dusimy kilka minut z wyciśniętym czosnkiem i imbirem na oleju ryżowym. Bułkę tartą , zmielone orzeszki oraz sezam prażymy na dwóch łyżkach masła na złocisty kolor. Na uduszonych liściach układamy brokuły , polewamy zmieszanym sosem sojowym z olejem sezamowym a na końcu bułką tarta z orzeszkami i sezamem.
Smażone kwiaty czarnego bzu z sosem różanym
Składniki:
ok. 300 g kwiatów czarnego bzu
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki groszkowej
1/3 szklanki mąki ryżowej
olej ryżowy do smażenia
cukier puder
sos:
200 g płatków dzikiej róży
sok z cytryny
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Kwiatów czarnego bzu nie myjemy (!!!!) tylko sprawdzamy czy nie mają zanieczyszczeń i robaczków. Mąkę pszenną, groszkową, ryżową i drożdże mieszamy z taką ilością wody by uzyskać rzadkie ciasto naleśnikowe. Kwiaty bzu zanurzamy w cieście i smażymy na złocisty kolor. Płatki róży ucieramy z cukrem i sokiem z cytryny na jednolity sos. Po usmażeniu kwiaty posypujemy cukrem pudrem i podajemy z sosem różanym.
Sałatka z kwiatów z cukinią
Składniki:
3 malutkie, młode cukinie
5 kwiatów nasturcji
5 kwiatów ogórecznika
5 kwiatów - bratków
mała garstka werbeny cytrynowej
5 -7 liści radicchio
1/4 szklanki delikatnej oliwy z oliwek
sok z 1 cytryny
łyżka miodu wielokwiatowego
Przygotowanie:
Cukinię kroimy w plasterki i mieszamy z porwanymi na małe kawałki listkami radicchio, listkami werbeny, oliwą, sokiem z cytryny i miodem. Na końcu dodajemy kwiaty: nasturcję, ogórecznik i bratki.
Smażone kwiaty cukinii
Składniki:
10 kwiatów cukinii
150 g tłustego twarogu
100 g mozarelli
garść liści mięty
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki groszkowej
1/3 szklanki mąki ryżowej
15 g drożdży
sól do smaku
woda
olej ryżowy do smażenia
Przygotowanie:
Cukinię myjemy (nie mocząc kwiatków). Wycinamy pręciki. Mozarellę miksujemy z twarogiem i dodajemy drobno posiekane liście mięty pieprz oraz sól. Mąkę pszenną, groszkową, ryżową i drożdże mieszamy z taką ilością wody aby uzyskać rzadkie ciasto naleśnikowe. Kwiaty cukinii nadziewamy delikatnie masą serową i zawijamy jak cukierki. Moczymy w cieście ( same kwiatki) i smażymy na złocisty kolor w głębokim oleju. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy solą.
Syrop z kwiatów czarnego bzu
Składniki:
300 g kwiatów czarnego bzu
4 cytryny
1 kg cukru trzcinowego
1 litr wody
Przygotowanie:
Kwiatów nie myjemy (!!!!) tylko sprawdzamy , czy nie mają zanieczyszczeń i robaczków. Zalewamy przegotowaną, wystudzona wodą , dodajemy plasterki cytryny i zasypujemy cukrem. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 48 godz. Następnie przelewamy przez gazę i pasteryzujemy w słoikach lub butelkach. Pijemy rozcieńczony z wodą.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN