Materiał promocyjny

Kuchnia grzybowa - przepisy

Brygida bardzo lubi grzyby, uważa, że są najlepszym polskim towarem eksportowym, teraz jest sezon na borowiki o prawdziwki, często wykorzystuje grzyby w swojej kuchni. Dziś w "Dzień Dobry TVN" pokazała nam co można przy ich pomocy wyczarować.

Pasztet grzybowy

Składniki:

0,5 kg maślaków

0,5 kg podgrzybków

2 kajzerki

2 cebule

2 jajka

sól

pieprz

masło do wysmarowania formy

tarta bułka do wysypania formy

liście laurowe – do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Czyścimy maślaki (należy usunąć śluzową skórkę z kapeluszy) oraz podgrzybki - myjemy i wrzucamy na wrzątek na 2-3 minuty.

2. Bułkę moczymy w wodzie.

3. Cebule, w całości, bez obierania pieczmy przez ok. 15 min. w piekarniku

4. Grzyby mielimy w maszynce razem z lekko odciśniętą bułką i upieczoną cebulą (UWAGA! teraz usuwamy łupinki)

5. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

6. Masę wkładamy do foremki posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Na wierzchu możemy ułożyć liście laurowe

7. Pieczemy przez ok. 30 min. w temp. 170

C.

Ziemniaki faszerowane suszonymi grzybami

Składniki:

6 ziemniaków (po 1 na osobę),

10 dkg suszonych grzybów

10 dkg owczego sera

2 cebule

2 łyżki masła

sól, pieprz

150 ml śmietany 30%

natka pietruszki

tymianek

Sposób przygotowania:

1. Farsz: moczymy grzyby, gotujemy i drobno siekamy.

2. Na maśle podsmażamy drobno posiekaną cebulę.

Kiedy cebula się zarumieni dodajemy grzyby, tymianek i wlewamy śmietanę dusimy farsz do czasu aż zgęstnieje.Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i pokrojoną w kostkę bryndzę, delikatnie solimy (ser już jest dość słony) i pieprzymy.

3. Ziemniaki gotujemy w mundurkach ok. 20 min. Ugotowane ziemniaki musimy przekroić wpół i wypełnić farszem. Pieczemy pół godziny w temp. 180

C. UWAGA! Danie jest równie dobre bez dodatku sera. Grzyby musimy namoczyć i odlać z nich wodę w przeciwnym razie mogą być gorzkie.

Sałatka z grzybami kiszonymi

Składniki:

15 dkg grzybów kiszonych

4 ugotowane i obrane ziemniaki sałatkowe

2 jabłka winne

3 jajka na twardo

1 cebula

majonez

cukier – do smaku

czosnek – do smaku

sól

Sposób przygotowania:

1. Grzyby odcedzamy z zalewy.

2. Cebulę kroimy w kostkę i blanszujemy.

3. Pozostałe składniki pokroić tak jak nam podpowiada fantazja.

4. Majonez doprawiamy cukrem i roztartym z odrobiną soli czosnkiem.

5. Sałatkę mieszamy z tak przygotowanym sosem.

6. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min., żeby smaki zdążyły się „przegryźć”

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości