Materiał promocyjny

Kuchnia inspirowana sztuką LaChapelle'a. Przepisy Ani Starmach

Anna Starmach, zainspirowana nowoczesnymi i innowatorskimi pracami amerykańskiego fotografa Davida LaChapelle'a, stworzyła w kuchni Dzień Dobry TVN dania nawiązujące prac artysty, czyli potrawy modne, kolorowe i pomysłowe.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News

Piersi z kaczki w sosie pomarańczowym z imbirem

Składniki:

2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy

2 cm świeżego imbiru

5 łyżek brązowego cukru

5 łyżek octu balsamicznego

2 piersi z kaczki

Przygotowanie:

Skórę kaczki natnij w kilku miejscach, obsmaż na patelni z dwóch stron. Następnie przełóż je na blachę i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 20 minut. Na patelnię po kaczce wrzuć cukier i poczekaj, aż się skarmelizuje. Wtedy dodaj ocet i starty imbir, gotuj, aż otrzymasz jednolity sos, wtedy wlej na patelnie sok i gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Gorąca kaczkę pokrój w plastry i podawaj z sosem.

Odwrócona tarta z cykorią

Składniki:

Opakowanie ciasta francuskiego

5 cykorii

1 łyżka masła

1 łyżka cukru

1 łyżka miodu

50g sera z błękitną pleśnią

50g sera brie

50 g grillowanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Na gorącą patelnię wsyp cukier i poczekaj, aż się skarmelizuje, dodaj masło, miód i cykorię pokrojoną w ósemki i smaż ją kilka minut. Na spód formy do tarty wyłóż cykorię, posyp ją kawałkami sera i przykryj ciastem francuskim, jego brzegi zawiń do dołu, aby farsz nie wyciekł. Piecz około 25 minut w temperaturę 180 stopni. Kawałki tarty podawaj z prażonymi orzechami.

Ciasto czekoladowe z karmelem

Składniki:

Ciasto:

200g masła

75g gorzkiego kakao

300g cukru

200g mąki

2 łyżeczki cukru waniliowego

2 jaja

Masa karmelowa:

200g masła

200ml mleka skondensowanego

150g orzechów nerkowca

100g cukru

Przygotowanie:

Masło rozpuść, dodaj do niego kakao i podgrzewaj na małym ogniu, dodaj cukier, wymieszaj, przelej masę do miski stopniowo dodawaj mąkę, jaja, cukier waniliowy- mieszaj mikserem. Tak przygotowane ciasto, przelej do natłuszczonej i obsypanej mąką foremki (kwadratowej, okrągłej lub prostokątnej, ale nie za dużej) Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Aby przygotować masę do rondla lub garnka o dużym dnie wlej mleko, masło, cukier, gotuj na małym ogniu aż masa zmieni kolor na jasno brązowy, iż naczynie zgęstnieje. Gotowe i ostudzone ciasto polej masą karmelową i udekoruj uprażonymi orzechami nerkowca.

Rozgrzewający gulasz z bakłażenem

Składniki:

½ kg wołowiny (najlepiej ligawy)

6 szalotek

300ml czerwonego wina

300g bulionu warzywnego

1 bakłażan

2 łyżki mąki

1 łyżka koncentratu pomidorowego

3 ząbki czosnku

2 liscie laurowe

3 ziarenka ziela angielskiego

1 duży bakłażan

1 marchewka

Przygotowanie:

Mięso pokrój w 1 cm wielkości kawałki, oprósz je mąką i przysmaż na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Gdy mięso nabierz ładnego koloru przełóż je do głębokiego garnka. Na patelni przysmaż szalotki pokrojone w piórka oraz drobno pokrojony czosnek. Po paru minutach dodaj pokrojoną marchewkę, całość przełóż do garnka z mięsem. Składniki podgrzej razem, dodaj koncentrat i wymieszaj, zalej winem i gotuj, aż zmniejszy ono swoją objętość o połowę, wtedy dodaj bulion, liście laurowe, ziele angielskie, trochę soli i pieprzu i gotuj na małym ogniu około 1- 1,5 aż mięso będzie miękkie. Bakłażana pokrój w kostkę, przysmaż go na oliwie z oliwek. Gdy się zrumieni wrzuć go do gotowego już gulaszu, gotuj koło 10 minut i podawaj.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości