Zdjęcie: Jan Kucharzyk / East News
Piersi z kaczki w sosie pomarańczowym z imbirem
Składniki:
2 szklanki soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
2 cm świeżego imbiru
5 łyżek brązowego cukru
5 łyżek octu balsamicznego
2 piersi z kaczki
Przygotowanie:
Skórę kaczki natnij w kilku miejscach, obsmaż na patelni z dwóch stron. Następnie przełóż je na blachę i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 20 minut. Na patelnię po kaczce wrzuć cukier i poczekaj, aż się skarmelizuje. Wtedy dodaj ocet i starty imbir, gotuj, aż otrzymasz jednolity sos, wtedy wlej na patelnie sok i gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Gorąca kaczkę pokrój w plastry i podawaj z sosem.
Odwrócona tarta z cykorią
Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego
5 cykorii
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
1 łyżka miodu
50g sera z błękitną pleśnią
50g sera brie
50 g grillowanych orzechów włoskich
Przygotowanie:
Na gorącą patelnię wsyp cukier i poczekaj, aż się skarmelizuje, dodaj masło, miód i cykorię pokrojoną w ósemki i smaż ją kilka minut. Na spód formy do tarty wyłóż cykorię, posyp ją kawałkami sera i przykryj ciastem francuskim, jego brzegi zawiń do dołu, aby farsz nie wyciekł. Piecz około 25 minut w temperaturę 180 stopni. Kawałki tarty podawaj z prażonymi orzechami.
Ciasto czekoladowe z karmelem
Składniki:
Ciasto:
200g masła
75g gorzkiego kakao
300g cukru
200g mąki
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 jaja
Masa karmelowa:
200g masła
200ml mleka skondensowanego
150g orzechów nerkowca
100g cukru
Przygotowanie:
Masło rozpuść, dodaj do niego kakao i podgrzewaj na małym ogniu, dodaj cukier, wymieszaj, przelej masę do miski stopniowo dodawaj mąkę, jaja, cukier waniliowy- mieszaj mikserem. Tak przygotowane ciasto, przelej do natłuszczonej i obsypanej mąką foremki (kwadratowej, okrągłej lub prostokątnej, ale nie za dużej) Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Aby przygotować masę do rondla lub garnka o dużym dnie wlej mleko, masło, cukier, gotuj na małym ogniu aż masa zmieni kolor na jasno brązowy, iż naczynie zgęstnieje. Gotowe i ostudzone ciasto polej masą karmelową i udekoruj uprażonymi orzechami nerkowca.
Rozgrzewający gulasz z bakłażenem
Składniki:
½ kg wołowiny (najlepiej ligawy)
6 szalotek
300ml czerwonego wina
300g bulionu warzywnego
1 bakłażan
2 łyżki mąki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
2 liscie laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
1 duży bakłażan
1 marchewka
Przygotowanie:
Mięso pokrój w 1 cm wielkości kawałki, oprósz je mąką i przysmaż na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Gdy mięso nabierz ładnego koloru przełóż je do głębokiego garnka. Na patelni przysmaż szalotki pokrojone w piórka oraz drobno pokrojony czosnek. Po paru minutach dodaj pokrojoną marchewkę, całość przełóż do garnka z mięsem. Składniki podgrzej razem, dodaj koncentrat i wymieszaj, zalej winem i gotuj, aż zmniejszy ono swoją objętość o połowę, wtedy dodaj bulion, liście laurowe, ziele angielskie, trochę soli i pieprzu i gotuj na małym ogniu około 1- 1,5 aż mięso będzie miękkie. Bakłażana pokrój w kostkę, przysmaż go na oliwie z oliwek. Gdy się zrumieni wrzuć go do gotowego już gulaszu, gotuj koło 10 minut i podawaj.
Autor: Izabela Wodzińska
Źródło: Dzień Dobry TVN