JOGURT NATURALNY
Składniki:
1 l mleka 3,2 % (nie może być UHT)
100 ml jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Mleko podgrzać do temperatury 40-42 o C, jeśli nie mamy termometru, możemy sprawdzić palcem, powinniśmy odczuwać ciepło które nas nie parzy. Dodać jogurt naturalny i dokładnie wymieszać. Przelać do dwóch słoików, zakręcić, dokładnie okryć np. kocem, aby utrzymać temperaturę. Odstawić na minimum 12 godzin. Otrzymany jogurt możemy przetrzymywać w lodówce do 2 tygodni. Odkładamy 100 ml jogurtu do przygotowania kolejnej porcji. Możemy wymieszać z ulubionymi owocami lub innymi dodatkami.
BUŁECZKI JOGURTOWE
Składniki:
80 ml letniej wody
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
400 g mąki pszennej
200 g mąki orkiszowej razowej
1,5 łyżeczki soli
400 g jogurtu naturalnego
2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać mąkę pszenną, mąkę orkiszową i sól, wlać rozczyn z drożdży, jogurt i olej. Zagnieść ciasto (powinno być sprężyste), jeśli potrzeba to dodać więcej mąki lub wody. Odstawić do wyrośnięcia na około 20-30 min. Z wyrośniętego ciasta uformować około 16 bułeczek, ułożyć na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić do kolejnego wyrośnięcia na około 20 min. W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 220 o C. Blachy piec kolejno w piekarniku około 20 – 25 minut.
WOŁOWINA W JOGURCIE
Składniki:
0,5 kg wołowiny, pokrojonej w grubą kostkę
1,5 łyżeczki soli
1 duży kubek jogurtu
olej dosmażenia
2 duże cebule, pokrojone w plasterki
3-4 cm posiekanego korzenia imbiru
4 roztarte ząbki czosnku
pieprz do smaku
1,5 łyżeczki ostre papryki
0,5 łyżeczki kminku
4 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Mięso wymieszać z solą i jogurtem, wstawić pod przykryciem do lodówki na 24 godziny. W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć cebulę na średnim ogniu aż nabierze ciemno-złotego koloru. Dodać imbir i czosnek, dusić na małym ogniu kilka minut. Dodać pozostałe przyprawy, dusić kolejne kilka minut. Dodać przecier pomidorowy, gotować około 5 min. Dodać mięso z jogurtem i dusić około 1,5 godz., aż mięso będzie miękkie. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub indyjskim pieczywem.
PENNE Z SOSEM JOGURTOWO-GRZYBOWYM I KARMELIZOWANĄ CEBULĄ
Składniki:
100 g suszonych podgrzybków
500 g makaronu penne
oliwa do smażenia
3 cebule, pokrojone w piórka
2 łyżeczki cukru
200 ml jogurtu greckiego
sól, pieprz i majeranek do smaku
100 g twardego żółtego sera
Przygotowanie:
Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie i odstawić na około 30 min. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, smażyć na wolnym ogniu na złoto-brązowy kolor, pod koniec dodać 2 łyżeczki cukru, odstawić. W tym czasie wstawić wodę z solą na makaron i ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Grzyby odsączyć i przesmażyć na patelni, dusić na wolnym ogniu aż zmiękną, dodać jogurt, lekko podgrzać, przyprawić, dodać odsączony makaron, wymieszać. Przełożyć do miseczek, na wierzch utrzeć ser i położyć po łyżce karmelizowanej cebuli.
CIASTO JOGURTOWE
Składniki:
3 jajka
120 g miękkiego masła
180 g cukru
300 g mąki pszennej
250 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka sody spożywczej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g płatków migdałowych
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 o C. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. W misce utrzeć masło, cukier i żółtka. Dodać pozostałe składniki, wymieszać na koniec dodawać partiami pianę z białek. Przełożyć do natłuszczonej formy (20 x 30 cm.). Po wierzchu posypać płatkami migdałowymi. Piec w rozgrzanym piekarniku około 30 min.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN