Yookgaejang (ostra zupa z wołowiną i zieloną cebulką)
Składniki:
500 g wołowiny pokrojonej w słupki
250 g kiełków fasoli
1/2 szklanki gosari (rodzaj paproci)
2 zielone cebulki ze szczypiorem pokrojone na 2,5 cm kawałki
3 łyżki koreańskiego chili w proszku
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki zmiażdżonego czosnku
1 łyżka oleju sezamowego
Sól, pieprz
8 szklanek wody
Przygotowanie:
W dużym garnku podsmaż na oleju sezamowym wołowinę z sosem sojowym i proszkiem chili. Smaż 4-5 minut. Wlej wodę i dodaj kiełki fasoli, przykryj pokrywką i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu 20 minut, dodaj Gosami. Gotuj 20-30 minut, na końcu dodaj cebulkę, dopraw solą i pieprzem.
Gye ran jjim (Zapiekane jajko z zieloną cebulą)
Składniki:
4 jajka
2 zielone cebulki ze szczypiorem
1 łyżeczka soli
1/4 szklanki wody
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 230 st. Wymieszaj wszystkie składniki, przelej do naczynia do zapiekania, wstaw do piekarnika na 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz 20 minut (patyczek wbity w masę powinien po wyjęciu być suchy). Możesz to danie przygotować też w małych foremkach na suflet i ugotować na parze.
Shigmchi namul (sałatka ze szpinakiem)
Składniki:
1 pęczek szpinaku
1/4 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka sezamu do dekoracji
6 szklanek wody
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Zagotuj wodę z 1 łyżeczką soli. Zblanszuj w niej szpinak i po chwili wyłów i zanurz w lodowatej wodzie, żeby nie stracił koloru. Odcedź i odciśnij. Lekko posiekaj, wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Jorim Gamja (ziemniaki w słodkim sosie sojowym)
Składniki:
1 bardzo duży ziemniak
1/2 zielonej papryki
1/2 czerwonej papryki
3 łyżki oleju roślinnego
1 1/2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki cukru
1 łyżka wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ziaren sezamu
Przygotowanie:
Obierz ziemniak, umyj, przetnij wzdłuż na pół i pokrój na 1 cm kawałki. W takie same kawałki pokrój paprykę. Na patelni na dużym ogniu rozgrzej olej. Dodaj kostkę z ziemniaka, smaż 3-4 minuty. Dodaj paprykę i smaż 2 minuty. Dopraw sosem sojowym, cukrem i solą. Dodaj łyżkę wody. Przykryj i duś 2-3 minuty aż ziemniaki będą miękkie. Przełóż do miseczki, posyp sezamem.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN