ROSYJSKIE PLACKI ZIEMNIACZANE Z KAWIOREM LUB ŁOSOSIEM
SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków
Olej z pestek winogron
150 g jogurtu naturalnego
50 g śmietany 22%
200 g łososia wędzonego
2 łyżki kaparów
Słoiczek kawioru
PRZYPRAWY KAMIS:
Sól Morska w młynku
Pieprz Kolorowy w młynku
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach. Układaj na patelni cienką warstwę ziemniaków i smaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Jogurt wymieszaj ze śmietaną i kaparami. Placuszki dopraw do smaku, podawaj z plastrami łososia i kremem jogurtowym. Zamiast ryby możesz użyć ‘’kawioru”.
POLSKA ZUPA KARTOFLANA
SKŁADNIKI:
500 g ziemniaków
1 marchew
1 pietruszka
1 por
2 cebule
100 g wędzonego boczku
PRZYPRAWY KAMIS:
Pieprz Czarny ziarnisty
Natka pietruszki
Koperek
Sól Morska w młynku
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa obierz, umyj i pokrój w grubą kostkę. Boczek drobno pokrój i przysmaż na patelni, przełóż go do garnka z warzywami, dodaj odrobinę wody i duś przez 7-10 minut. Zalej litrem wody, i gotuj przez kolejne 20 minut. Dopraw do smaku, dodaj pietruszkę i koperek.
WŁOSKIE GNOCCHI
SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków
100 g mąki pszennej
1 jajo
Słoiczek Pesto
50 g tartego parmezanu
PRZYPRAWY KAMIS:
Sól Ziołowa
Pieprz Biały mielony
Bazylia
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i zmiel w maszynce do mięsa. Jeszcze ciepłe ziemniaki wymieszaj z jajkiem, parmezanem, mąką, solą, pieprzem. Roluj wałeczki a następnie te krój na małe kluseczki. Gotuj w dużej ilości osolonej wody. Podawaj z Pesto, przed podaniem posyp bazylią.
GRATIN DOPIHINOIS czyli FRANCUSKA ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA
SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków
300 ml śmietanki 36%
70 g tartego sera gruyere
3 ząbki czosnku
PRZYPRAWY KAMIS:
Sól Morska w młynku
Pieprz biały mielony
Rozmaryn
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obierz na następnie zetrzyj na tarce na cienkie plasterki. Przełóż je do rondla, zalej śmietanką, dodaj cienko pokrojony czosnek, sól, pieprz, rozmaryn. Zagotuj. Następnie przelej całą zawartość do żaroodpornego naczynia. Piecz około godziny w temperaturze 180 stopni.
AMERYKAŃSKA SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW
SKŁADNIKI:
6 ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
Pęczek cebulki
Słoiczek majonezu
3 jaja na twardo
Seler naciowy
Łyżka drobnego cukru
PRZYPRAWY KAMIS:
Ocet Winny z Białego Wina
Musztarda Delikatesowa
Chili pieprz Cayenne
Sól Morska w młynku
Pieprz Kolorowy w młynku
PRZYGOTOWANIE:
W dużej misce wymieszaj majonez, musztardę, przyprawy, dodaj łyżkę octu, cukier. Dodaj ziemniaki, cienko pokrojony seler. Podawaj z cebulką. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień gdy wszystkie smaki dobrze się połączą.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN