Smażone buraczki z jogurtem
Składniki:
2 ugotowane średniej wielkości buraki
2 dymki pokrojone w cienkie plastry
1 łyżeczka uprażonego sezamu
1 łyżka roztopionego masła
4 łyżki jogurtu bałkańskiego
2 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć buraczki i smaż przez 2 minuty. Dodaj dymkę i smaż kolejne 2 minuty. Dodaj ocet i smaż jeszcze minutę. Podawaj ze śmietaną, posyp sezamem, dopraw solą i pieprzem.
Pierś kurczaka marynowana w jogurcie i curry
Składniki:
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżeczka pasty curry
1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
4 piersi kurczaka
4 łyżki rozpuszczonego masła
1 cebuli pokrojonej w plasterki
1 posiekanego pęczka kolendry
150 g ugotowanego ryżu
sól i pieprz
Przygotowanie:
Wymieszaj jogurt z pastą curry, imbirem i kurczakiem. Pozostaw do zamarynowania na co najmniej 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Wstaw kurczaka do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, polej marynatą, dopraw solą i piecz 20-30 minut aż będzie miękka. W międzyczasie podsmaż na maśle cebulkę. Dodaj ryż, kolendrę, smaż chwilę mieszając. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kurczakiem.
Jogurt na zimno z marmoladą ze śliwek
Składniki:
500 g greckiego jogurtu
250 g śliwek bez pestek
2 łyżki cukru
4 łyżki soku grejpfrutowego
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
Marmolada:
W garnuszku wymieszaj śliwki, cukier, skórkę pomarańczową i smaż na małym ogniu, aż na wierzchu powstanie piana, a masa będzie miała konsystencję syropu. Zdejmij z ognia i ostudź.
Przygotowanie:
Wymieszaj schłodzoną marmoladę z jogurtem tak, żeby powstał ładny spiralny wzorek. Przełóż do szklanek, wstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem udekoruj marmoladą.
Gotowane ziemniaki z miętowym dressingiem jogurtowym
Składniki:
200 g ugotowanych, obranych ziemniaków
150 g jogurtu naturalnego
1 wyciśniętego soku z lemonki
1 łyżeczka oliwy
1 łyżka posiekanej mięty
Przygotowawnie:
W misce wymieszaj jogurt z sokiem, oliwą i miętą. Podawaj jako dressing do ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN