Materiał promocyjny

Kuchnia jogurtowa

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN króluje mistrz niebanalnych, niezwykle egzotycznych połączeń smakowych – Joseph „Józek” Seeletso. Zainspirowany „jogurtowym prześwietleniem” Katarzyny Boskackiej, pokaże wam, w jaki sposób można wykorzystać zwykły jogurt naturalny do przygotowania naprawdę wykwintnych.

Smażone buraczki z jogurtem

Składniki:

2 ugotowane średniej wielkości buraki

2 dymki pokrojone w cienkie plastry

1 łyżeczka uprażonego sezamu

1 łyżka roztopionego masła

4 łyżki jogurtu bałkańskiego

2 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej masło, wrzuć buraczki i smaż przez 2 minuty. Dodaj dymkę i smaż kolejne 2 minuty. Dodaj ocet i smaż jeszcze minutę. Podawaj ze śmietaną, posyp sezamem, dopraw solą i pieprzem.

Pierś kurczaka marynowana w jogurcie i curry

Składniki:

150 ml jogurtu naturalnego

1 łyżeczka pasty curry

1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru

4 piersi kurczaka

4 łyżki rozpuszczonego masła

1 cebuli pokrojonej w plasterki

1 posiekanego pęczka kolendry

150 g ugotowanego ryżu

sól i pieprz

Przygotowanie:

Wymieszaj jogurt z pastą curry, imbirem i kurczakiem. Pozostaw do zamarynowania na co najmniej 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Wstaw kurczaka do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, polej marynatą, dopraw solą i piecz 20-30 minut aż będzie miękka. W międzyczasie podsmaż na maśle cebulkę. Dodaj ryż, kolendrę, smaż chwilę mieszając. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kurczakiem.

Jogurt na zimno z marmoladą ze śliwek

Składniki:

500 g greckiego jogurtu

250 g śliwek bez pestek

2 łyżki cukru

4 łyżki soku grejpfrutowego

1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy

Marmolada:

W garnuszku wymieszaj śliwki, cukier, skórkę pomarańczową i smaż na małym ogniu, aż na wierzchu powstanie piana, a masa będzie miała konsystencję syropu. Zdejmij z ognia i ostudź.

Przygotowanie:

Wymieszaj schłodzoną marmoladę z jogurtem tak, żeby powstał ładny spiralny wzorek. Przełóż do szklanek, wstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem udekoruj marmoladą.

Gotowane ziemniaki z miętowym dressingiem jogurtowym

Składniki:

200 g ugotowanych, obranych ziemniaków

150 g jogurtu naturalnego

1 wyciśniętego soku z lemonki

1 łyżeczka oliwy

1 łyżka posiekanej mięty

Przygotowawnie:

W misce wymieszaj jogurt z sokiem, oliwą i miętą. Podawaj jako dressing do ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości