Kurczak w jogurcie z ogórkami marynowanymi i porzeczką
Składniki:
4 Piersi z kurczaka
4 Ogórki zielone
1 op. Gęstego jogurtu
200 ml Białego octu winnego
200 ml Wody
200 g Cukru
Porzeczka czarna i czerwona
Skórka z 1 cytryny
Tymianek świeży
Pieprz, sól
Świeża mięta
Przygotowanie:
Piersi kurczaka sprawiamy solą, pieprzem. Jogurt gęsty łączymy ze skórką z cytryny, tymiankiem i dodajemy do kurczaków. Marynujemy min. godzinę. Ogórki zielone kroimy w cienkie plastry ze skórką, zalewamy wodą wymieszaną z octem i cukrem. Odstawiamy do zamarynowania. Kurczaka smażymy na patelni grillowej na złoty kolor, dopiekamy w piekarniku. Podajemy z ogórkami, porzeczkami i listkami mięty.
Racuszki ze śliwkami, jogurtem gęstym i cynamonem
Składniki:
400 g Mąki
ok.200 ml Mleka
4 Żółtka
Cukier wanilinowy
50 g Drożdży
Szczypta soli
Śliwki polskie
1 op. Gęstego jogurtu
Cynamon mielony
Cukier puder
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Śliwki pozbywamy pestek i posypujemy cynamonem. Z mąki, mleka, drożdży, żółtek i cukru wanilinowego przygotowujemy ciasto o delikatnej konsystencji i odstawiamy do wyrośnięcia. Z ciasta łyżką nakładamy małe porcje na rozgrzaną patelnię z olejem, wkładamy do środka po połówce śliwki i smażymy racuszki z dwóch stron. Racuszki podajemy z porcjami zimnego, gęstego jogurtu, posypane cukrem pudrem. Z pozostałych śliwek zmiksowanych możemy przygotować sos i jeszcze dodatkowo skropić nim danie.
Krokiet z kaszanki wiejskiej z jogurtem gęstym i sosem z młodego buraka
Składniki:
500 g Kaszanki wiejskiej
4 Gotowane młode buraczki
4 Jajka
2 op. Gęstego jogurtu
2 Łyżki chrzanu
1 Pęczek cebuli dymki
Bułka tarta do panierowania
Kminek mielony
Pieprz czarny
Majeranek
Koperek
Przygotowanie:
Buraki młode gotowane ścieramy na tarce i łączymy z połową jogurtu, dodajemy chrzan, pieprz, sól, koperek, szczyptę cukru i wszystko dokładnie mieszamy. Kaszankę pozbawiamy zewnętrznej osłonki, kroimy na plastry. Na patelni przesmażamy krótko cebulę dymkę, dodajemy kaszankę, przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Z kaszanki formujemy małe krokiety, panierujemy w jajku, bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor. Krokiety podajemy z sosem z buraka i porcjami gęstego jogurtu, dekorujemy gałązkami koperku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN