Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News
Karczochy z kremem warzywnym i winegret, smażone na chrupiąco
Składniki:
ocet winny, cytryna
czerwona papryka
czerwona cebula
natka pietruszki
zielona papryka
oliwa do sosu
6 karczochów
2 marchewki
cebula, por
2 pietruszki
4 ziemniaki
kozieradka
sól, pieprz
Przygotowanie:
Karczochy obieramy, obrane umieszczamy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Trzy gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i natki pietruszki. Marchew, por, cebulę i pietruszkę przesmażamy na patelni, dodajemy pokrojone ziemniaki. Cebulę kroimy w kostkę, podobnie paprykę czerwoną i zieloną. Warzywa gotowane miksujemy, dodajemy natkę w trakcie miksowania. W miksowanej zupie podajemy karczocha, pozostałe skrapiamy winegretem z papryki. Posypujemy ziarnem kozieradki. Pozostałe karczochy smażymy na oleju początkowo w niższej temperaturze. Odsączamy z oleju i ponownie wkładamy do niego, ale już mocno podgrzanego i smażymy na chrupiąco.
Gnocchi z kwiatami brokułów, krewetkami i pomidorami
Składniki ciasta:
500 g sera ricotta
natka pietruszki
200 g mąki
sól, pieprz
jajko
250 g surowych, obranych krewetek
300 ml pomidorów passata
olej, masło do smażenia
świeże brokuły
2 szalotki
wino białe
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ze składników na ciasto przygotowujemy lekkie ciasto, dzielimy na małe kluseczki jak kopytka, gotujemy w osolonej wodzie. Brokuły dzielimy na kwiatki, łodygę obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie ze szczyptą cukru w wodzie. Pokrojoną łodygę brokuł przesmażamy na oliwie i dodajemy pomidory passata. Szalotki przesmażamy na maśle, dodajemy krewetki i chwilę smażymy, podlewamy winem białym, odparowujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy wszystko razem.
Kuskus z kalafiora, puree z kalafiora i halibuta na chrupiąco
Składniki:
świeża mięta, szafran
musztarda francuska
100 ml śmietany
świeży kalafior
szpinak baby
50 g masła
bułka tarta
Przygotowanie:
Kwiat kalafiora ścinamy obieraczką na kuskus. Lekko blanszujemy w wodzie. Pozostałą część kalafiora gotujemy w mleku z dodatkiem cukru oraz soli. Miksujemy na krem, łączymy ze śmietaną, szafranem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Halibuta obsmażamy na maśle, smarujemy musztardą, posypujemy bułką tartą wymieszaną ze świeżą miętą. Wstawiamy na chwilę do piekarnika.
Zobacz także: kulinarni.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN