Bulgogi (Pulgogi) - marynowana wołowina z warzywami
Składniki:
250 g antrykot
50 g cukinia
50 g marchew
50 g cebula
Marynata
50 g sos sojowy jasny
100 g woda
20 g cukier
2 ząbki czosnku
10 g - starty imbir
50 g - mus z gruszki
15 g - olej sezamowy
Przygotowanie:
Wołowina powinna marynować się co najmniej 2 godziny, po wyjęciu z marynaty smażymy z drobno posiekanymi warzywami.
Czejuk Bokkeum - wieprzowina z warzywami w ostrym sosie
Składniki
250 g - karkówka
50 g cukinia
50 g marchew
50 g cebula
15 g koreańska pasta chili - koczudżang
10 g papryka słodka
2 ząbki czosnku
szczypta cukru i soli
Przygotowanie:
Mieszamy przyprawy z warzywami i mięsem i smażymy bezpośrednio przed podaniem.
Kim- Chi
Składniki:
2 kg poszatkowanej kapusty pekińskiej
150 g marchwi (niewielka ilość)
1/2 pęczka szczypioru (niewielka ilość)
sól do wstępnego kiszenia kapusty
marynata do kim-chi
400 ml pasty chili (papryczki peperoni zmiksowane z olejem)
4 ząbki czosnku (do smaku)
50 g imbiru (do smaku)
Przygotowanie:
Sosu dodajemy do momentu, kiedy każdy kapusta jest czerwona. Kapustę pekińską szatkujemy i zasypujemy solą do momentu, odda wodę i stanie się miękka. Po kilku godzinach dodajemy pastę chili doprawioną imbirem, czosnkiem, odrobiną poszatkowanej marchwi i szczypiorku. Kim - chi nadaje się do spożycia od razu, ale najlepsza jest po kilku dniach. Z czasem staję się mniej słona, a bardziej kwaśna, to naturalny proces kiszenia. Tradycyjnie przetrzymywało się ją jako zimowe zapasy, podobnie jak w naszym klimacie kapustę kiszoną. Produkt bardzo podobny. Oczywista różnica, to obecność chili.
Przepisy przygotowali: Kim Jae Hak i Edward Grobelny.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN