Tabulleh z komosy ryżowej na papadzie podany
Składniki dla 4 osób:
1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej lub kus-kusu (wg. przepisu na opakowaniu) - Fair trade
2 pomidory malinowe
pęczek mięty
pęczek natki pietruszki
ew. pęczek kolendry
sok z połowy cytryny
6 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego - Fair trade
3 ząbki czosnku
ew. garść prażonych orzechów nerkowca - Fair trade
ew. kilka kropli oleju z orzechów brazylijskich dla aromatu i ozdoby - Fair trade
2 papady wypiekane lub smażone
Przygotowanie:
Papady czosnkowe, masala lub naturalne smażymy na złoto w głębokim tłuszczu i osuszamy. Ugotowaną i ostudzoną komosę łączymy z posiekanymi ziołami - natką, miętą i kolendrą. Przygotowujemy sos: siekany czosnek, oliwa i cytryna - wszystko mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli chcemy wyostrzyć smak, możemy dodać drobno posikane chili świeże lub z zalewy. Komosę, zioła i pomidory łączymy z sosem, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i serwujemy z chrupiącym pieczywem. Sałatkę możemy posypać prażonymi nerkowcami i lekko skopić aromatyczną oliwą.
Łosoś na ziarnach kawy z liliowym ryżem
Składniki:
20 dkg filetów z łososia
10 ziaren kawy - Fair trade
1 łyżeczka masła
2 łyżki cukru trzcinowego - Fair trade
1 łyżka pokrojonej czerwonej cebuli
50 ml Bacardi
filiżanka ryżu
2 ząbki czosnku
1 cebula szlotka
1 łyżka chili Chutney mango - Fair trade
1 łyżka oleju z awokado - Fair trade
Przygotowanie:
Łosoś:
Na patelni karmelizujemy cukier i dodajemy masło. Cebulę siekamy w drobną kostkę i przysmażamy na maśle i karmelu. Dorzucamy ziarnka kawy, pokrojonego w grube kawałki łososia i podlewamy Bacardi.
Ryż:
W garnku przysmażamy czosnek, szalotkę, ryż, dolewamy wody i solimy. Gotujemy ryż, przekładamy go do miseczki, gdzie mieszamy go z dodatkami. Podajemy łososia przykrytego lekko ryżem i polanego odparowanym sosem.
Dzika frappe jakich mało, czyli sprawiedliwa kawa na zimno
Składniki:
1 espresso z dzikiej kawy - Fair trade
50 ml syropu truskawkowego lub bananowego - Fair trade
100 ml bitej śmietany
kilka kostek gorzkiej czekolady - Fair trade
kulka lodów pistacjowych
Przygotowanie:
Przygotowujemy syrop - siekane owoce karmelizujemy w równych proporcjach z cukrem i odrobiną wody. Podgrzewamy, uzyskania gęstej miodowej konsystencji. Odstawiamy do wystygnięcia. Espresso gotowane przez moment z trzema ziarenkami kardamonu i szczyptą cynamonu również odstawiamy na chwilę do chłodnego miejsca. Śmietanę mieszamy z posiekaną czekoladą. Wysoką szklankę wypełnimy syropem - kulka lodów hop, kawa i bita śmietanka lub jogurt.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN