Prosta tarta na cieście francuskim
Składniki:
1 opakowanie rozmrożonego ciasta francuskiego
6 plasterków surowej dojrzewającej szynki pokrojonych w paseczki
50 g startego parmezanu
1 szklanki śmietanki kremówki 30%
2 żółtka
8 posiekanych suszonych pomidorów
kilkanaście listków rukoli
ząbek czosnku wyciśnięty
masło do posmarowania formy
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
sól i świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Smarujemy masłem formę do tarty (może być tortownica lub inne naczynie), kładziemy płat ciasta, szczelnie dociskamy do dna i boków, odrywamy zbędne kawałki, przekłuwamy dno widelcem w kilku miejscach (jeśli ciasto się podniesie w ciągu pieczenia, po wyjęciu nie bójmy się przycisnąć go z powrotem do spodu przy pomocy rękawicy lub ręcznika) tak przygotowany spód wstawiamy do piekarnika na 10 minut.
W tym czasie na rozgrzanej patelni podsmażamy szynkę. Śmietankę mieszamy z żółtkami, dodajemy ser, czosnek oraz przyprawy. Doprawiamy do smaku, ale nie może być zbyt słone, gdyż używamy słonej szynki i pomidorów. Dodajemy usmażoną szynkę i pomidory do śmietanki. Tak przygotowaną masę wylewamy na upieczony spód i pieczemy przez kolejne 20 minut. Przed podaniem posypujemy rukolą, bazylią lub natką.
Łosoś błyskawiczny
Składniki:
dzwonki lub filet łososia, pokrojony w 5cm pasy (ilość w zależności od liczby porcji jaką chcemy uzyskać), oczyszczony z łusek
łyżeczka soli i łyżeczka cukru do posypania ryby
150 g startego żółtego sera (lub więcej)
cebula pokrojona w półksiężyce
por pokrojony w plasterki (opcjonalnie)
2 łyżki oliwy z oliwek
natka do posypania
Sos:
kubeczek jogurtu naturalnego
3 stołowe łyżki majonezu
sok z 1 cytryny
łyżka musztardy Dijon
suszone zioła, np. cząber, tymianek
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na sos mieszamy w misce i ewentualnie dodajemy według uznania więcej poszczególnych składników, ważne, by sos nie wyszedł zbyt mdły lub zbyt słony! Na patelni podsmażamy cebulę i por, następnie zmniejszamy ogień na średni i na płasko rozprowadzone warzywa układamy łososia skórką do boku, przyprawiamy go mieszanką soli i cukru (nie musimy używać całej ilości!), posypujemy startym serem i polewamy sosem. Przykrywamy pokrywką i dajemy rybie gotować się przez 15 minut.
Czekoladowy mus z bananami
(z tej ilości składników wychodzi ok. 6 porcji)
Składniki:
250 g serka mascarpone
1 szklanka śmietanki kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady
3 twarde banany (nie mogą być mocno dojrzałe)
sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub na najmniejszym ogniu w garnku z grubym dnem. Odstawiamy do ostygnięcia. Ubijamy śmietankę z cukrem (najlepiej w schłodzonej w zamrażalniku metalowej misce), dodajemy do tego mascarpone i dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie stopniowo dodajemy czekoladę (mniej więcej 3 uzyskanej ilości), gdyż mus nie może wyjść zbyt gorzki. Banany kroimy w plasterki i polewamy sokiem z cytryny. Wykładamy mus do miseczek lub pucharków i posypujemy „kwaskowatymi” bananami. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia lub pałaszujemy od razu!
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN