Luglu, czyli słodkie kulki z suszonych owoców
Składniki:
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki grochowej, lub mąki z ciecierzycy
szczypta sody
szczypta soli
woda
200 g drobno poszatkowanych daktyli
1/2 szklanki poszatkowanych rodzynek
olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Mąkę ryżową, grochową, sodę i sól mieszamy z taką ilością wody aby uzyskać dosyć gęste ciasto. Przekładamy je partiami do durszlaka z dużymi otworami i przecieramy łyżką nad rozgrzanym głębokim tłuszczem. Przez durszlak powinny kapać do tłuszczu kropelki ciasta. Po zapełnieniu całej powierzchni rozgrzanego oleju małymi kuleczkami czekamy chwilę, aż się usmażą i odsączamy na sitku. Powstałe złote chrupiące kuleczki łączymy z poszatkowanymi suszonymi owocami i formujemy kulki.
Pakora z owoców
Składniki:
1/2 szklanki mąki grochowej, lub z ciecierzycy
1/2 szklanki mąki ryżowej
szczypta sody
woda
owoce pokrojone na kawałki
olej do głębokiego smażenia ( najlepiej ryżowy )
cukier puder do posypania
cynamon
Przygotowanie:
Mąkę grochową, ryżową i sodę mieszamy z taką ilością wody aby uzyskać dosyć rzadkie ciasto naleśnikowe. Owoce maczamy w cieście i smażymy w głębokim średnio rozgrzanym tłuszczu na złoto-brązowo. Posypujemy cukrem pudrem i cynamonem jak ktoś lubi.
Racuchy bezglutenowe
Składniki:
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki gryczanej
10 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
3 szklanki wody
4 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżki oleju ( najlepiej ryżowego )
olej ( najlepiej ryżowy ) do smażenia
sos wiśniowy:
opakowanie mrożonych wiśni
2-3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Drożdże ucieramy z cukrem i dodajemy 3 szklanki wody. Całość wlewamy do mąki gryczanej i ryżowej. Dodajemy cukier, olej i mieszamy energicznie ciasto tak, aby nie powstały grudki. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Wiśnie dusimy pod pokrywką z cukrem około 5 minut. Racuchy smażymy na patelni na oleju ryżowym. Podajemy polane sosem wiśniowym.
Lazania z papieru ryżowego
Składniki:
papier ryżowy
1 szklanki oliwy z oliwek
1 duża biała cebula pokrojona w kostkę
1 bakłażan pokrojony w kostkę
1/2 szklanki poszatkowanych zielonych oliwek
2 łyżki drobno poszatkowanych kaparów
1 puszka krojonych pomidorów
pęczek poszatkowanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę i dusimy około 7 minut. Dodajemy bakłażana, przykrywamy pokrywką i dusimy około 5 minut. Do całości wsypujemy zielone oliwki, kapary, i na koniec pomidory. Solimy i pieprzymy do smaku. W naczyniu żaroodpornym z pokrywką układamy warstwę papieru ryżowego, warstwę farszu bakłażanowego, warstwę papieru, farszu, i papieru. Całość przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około pół godziny
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN