Materiał promocyjny

Kuchnia dla alergików

Kuchnia dla alergików
Kuchnia dla alergików
Dziś w naszej kuchni zaproponowaliśmy przepisy na kilka dań dla alergików

Luglu, czyli słodkie kulki z suszonych owoców

Składniki:

1/2 szklanki mąki ryżowej

1/2 szklanki mąki grochowej, lub mąki z ciecierzycy

szczypta sody

szczypta soli

woda

200 g drobno poszatkowanych daktyli

1/2 szklanki poszatkowanych rodzynek

olej do głębokiego smażenia

Przygotowanie:

Mąkę ryżową, grochową, sodę i sól mieszamy z taką ilością wody aby uzyskać dosyć gęste ciasto. Przekładamy je partiami do durszlaka z dużymi otworami i przecieramy łyżką nad rozgrzanym głębokim tłuszczem. Przez durszlak powinny kapać do tłuszczu kropelki ciasta. Po zapełnieniu całej powierzchni rozgrzanego oleju małymi kuleczkami czekamy chwilę, aż się usmażą i odsączamy na sitku. Powstałe złote chrupiące kuleczki łączymy z poszatkowanymi suszonymi owocami i formujemy kulki.

Pakora z owoców

Składniki:

1/2 szklanki mąki grochowej, lub z ciecierzycy

1/2 szklanki mąki ryżowej

szczypta sody

woda

owoce pokrojone na kawałki

olej do głębokiego smażenia ( najlepiej ryżowy )

cukier puder do posypania

cynamon

Przygotowanie:

Mąkę grochową, ryżową i sodę mieszamy z taką ilością wody aby uzyskać dosyć rzadkie ciasto naleśnikowe. Owoce maczamy w cieście i smażymy w głębokim średnio rozgrzanym tłuszczu na złoto-brązowo. Posypujemy cukrem pudrem i cynamonem jak ktoś lubi.

Racuchy bezglutenowe

Składniki:

1/2 szklanki mąki ryżowej

1/2 szklanki mąki gryczanej

10 g świeżych drożdży

1 łyżka cukru

3 szklanki wody

4 łyżki cukru trzcinowego

3 łyżki oleju ( najlepiej ryżowego )

olej ( najlepiej ryżowy ) do smażenia

sos wiśniowy:

opakowanie mrożonych wiśni

2-3 łyżki cukru

Przygotowanie:

Drożdże ucieramy z cukrem i dodajemy 3 szklanki wody. Całość wlewamy do mąki gryczanej i ryżowej. Dodajemy cukier, olej i mieszamy energicznie ciasto tak, aby nie powstały grudki. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Wiśnie dusimy pod pokrywką z cukrem około 5 minut. Racuchy smażymy na patelni na oleju ryżowym. Podajemy polane sosem wiśniowym.

Lazania z papieru ryżowego

Składniki:

papier ryżowy

1 szklanki oliwy z oliwek

1 duża biała cebula pokrojona w kostkę

1 bakłażan pokrojony w kostkę

1/2 szklanki poszatkowanych zielonych oliwek

2 łyżki drobno poszatkowanych kaparów

1 puszka krojonych pomidorów

pęczek poszatkowanej natki pietruszki

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę i dusimy około 7 minut. Dodajemy bakłażana, przykrywamy pokrywką i dusimy około 5 minut. Do całości wsypujemy zielone oliwki, kapary, i na koniec pomidory. Solimy i pieprzymy do smaku. W naczyniu żaroodpornym z pokrywką układamy warstwę papieru ryżowego, warstwę farszu bakłażanowego, warstwę papieru, farszu, i papieru. Całość przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około pół godziny

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości