Zdjęcie: Michał Wargin/ East News
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
200g sera pleśniowego typu gorgonzola (może być lazur)
4 twarde słodkie gruszki
płynny miód
sól i pieprz do smaku
rukola
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Gruszki obieramy ze skórki, przecinamy na pół i wycinamy gniazda nasienne. Najlepiej jest to zrobić taką okrągłą łyżeczką do robienia kulek z melona. Gruszki kroimy na plastry wzdłuż przecięcia. Ciasto francuskie podsypujemy odrobiną mąki i lekko rozwałkowujemy. Kładziemy na formę do tarty i dociskamy wałkiem do rantu. Odetniemy w ten sposób niepotrzebny nadmiar ciasta. Rozkładamy pokruszony, lub pokrojony na małe kawałki ser pleśniowy, a na samą górę kładziemy plastry gruszki. Całość polewamy odrobiną miodu w postaci cienkich strużek. Posypujemy świeżo mielonym grubym pieprzem i solimy do smaku (jeśli ser nie jest słony). Pieczemy w piekarniku około 15 minut w temp. 200 stopni. Podajemy z rukolą, oliwą i octem balsamicznym.
Ciasto z gruszkami bez cukru
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej razowej graham
½ szklanki rodzynek
100 g masła
1/3 szklanki migdałów
4 średniej wielkości gruszki
stopione masło do posmarowania
Przygotowanie:
Rodzynki miksujemy z dwiema łyżkami mąki w małym blenderze. Powinniśmy uzyskać taki rodzaj granulatu rodzynkowego, do którego dodajemy resztę mąki i migdały. Całość miksujemy chwilę w blenderze, tak aby składniki się połączyły, dodajemy pokrojone w kostkę masło i miksujemy jeszcze chwilę.
Formę do tarty smarujemy masłem i rozkładamy ciasto formując palcami równą jego warstwę. Na wierzch kładziemy pokrojone w plastry, obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki. Całość pieczemy w piekarniku w temp. 200 stopni bez termoobiegu około 30 minut.
Gruszki w sosie waniliowym
Składniki:
3 średnie twarde gruszki
2 szklanki wody
1/4 szklanki cukru trzcinowego
2 goździki
duża szczypta szafranu
sos waniliowy:
3/4 szklanki mleka
1/4 szklanki śmietanki kremówki ( 30%)
1 łyżeczka mąki kartoflanej
1 łyżka cukru trzcinowego
1/2 laski wanilii
Przygotowanie:
Gruszki obieramy ze skórki, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne. Obrane gruszki wrzucamy do garnuszka z gotującą się wodą do której dodajemy goździki, szafran i cukier trzcinowy. Gruszki gotujemy aż staną się miękkie, ale nie będą się rozpadać i nabiorąładnego, żółtego koloru od szafranu.
Mleko zagotowujemy z cukrem trzcinowym i połową laski wanilii. Śmietankę mieszamy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do mleka. Gotujemy na małym ogniu ok. 5 min. ciągle mieszając, tak aby sos zgęstniał i nie zrobiły się grudki.
Gruszki polewamy sosem waniliowym, wstawiamy do lodówki. Podajemy dobrze schłodzone.
Gruszki w occie jabłkowym na ostro
Składniki:
2 ½ kg twardych gruszek
5 ostrych papryczek chili
zalewa:
1 ¼ szklanki octu jabłkowego
3 szklanki wody
½ kg cukru trzcinowego
3 goździki
1/3 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki. Składniki zalewy podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, dodajemy gruszki i przecięte na pół ostre papryczki. Całość gotujemy, aż gruszki staną się lekko szkliste, ale niezbyt miękkie ( nie mogą się rozpadać). Całość przelewamy przez durszlak, wyjmujemy goździki i przekładamy do czystych słoików. Zalewamy syropem, zakręcamy i pasteryzujemy w garnku z wodą około 25 minut.( dno garnka wykładamy gazetą tak, aby słoiki się nie stłukły).
Pumpernikiel z camembert i gruszkami
Składniki:
okrągły serek camembert (ok. 200 g)
16 kromek pumpernikla
3 łyżki masła
2 twarde gruszki
2 goździki
2 łyżki cukru
2 łyżki pistacji
Przygotowanie:
Okrągły serek camembert kroimy na 16 części. Każdą kromkę przecinamy po skosie na pół i podsmażamy z jednej strony na odrobinie masła. Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dusimy na łyżce masła z goździkami i cukrem bez pokrywki ok. 10-15 minut. Pistacje kroimy na drobne kawałki. Na pumperniklu układamy po kawałku serka, łyżeczce uduszonych gruszek i posypujemy pistacjami.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN