Wszystkie przepisy podawane są na przygotowanie 4 porcji.
SZAKSZUKA
Składniki
1/2 kg dojrzałych pomidorów pokrojonych grubą kostkę
1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane
1/2 cebuli drobno pokrojonej
1 łyżeczka soli (do smaku)
1 łyżeczka papryki słodkiej (do smaku)
1 pieprzu (do smaku)
1/4 szklanki oliwy z oliwek
4 duże jajka
Przygotowanie:
Pokrojone pomidory dobrze odsączyć. Na patelnię wlać oliwę i dodać pomidory, czosnek, sól i przyprawy; dusić ok. 15 minut na małym ogniu odkryte mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje. Do miseczki wybijać po 1 jajku, zrobić w sosie zagłębienie i delikatnie przelać jajko na patelnię, tak by żółtko się nie rozlało. Rozmieścić jaka na patelni tak, by nie złączały się ze sobą. Patelnię przykryć i dusić, do momentu, aż jajka się zetną.
HUMUS
Składniki
1/2 kg ziarna ciecierzycy/ cieciorki
1/2 szklanki tahiny (pasta z ziaren sezamu)
1/2 szklanki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
soku z 1 cytryny
Sól do smaku
Dodatki:
Pieprz Cayenne do posypania
Oliwka extra virgin do skropienia
Przygotowanie:
Cieciorkę należy namoczyć przez noc, a następnie gotować na wolnym ogniu do miękkości, odcedzić zostawiając do użytku 1-2 szklanki płynu po gotowaniu. Wszystkie składniki zmiksować na gładką, średnio gęstą pastę, w razie gdy jest zbyt gęsta, dodać płynu. Humus wyłożyć na płaskie salaterki, polać oliwką i oprószyć pieprzem Cayenne.
BABAGANUSZ
Składniki:
1 kg bakłażanów
50 g majonezu
2 ząbki czosnku przetartego przez praskę
3-4 łyżki octu spirytusowego
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie"
Bakłażany położyć w całości na kratce od piekarnika i piec w temp. Ok. 220 C przez około godzinę. Po ostudzeniu zdjąć szypułki (zielone części) i zmiksować z pozostałymi składnikami, tak, by wyczuwalne były cząsteczki skóry i miąższu.
PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU
Składniki:
Puszka groszku konserwowego
50 g ziaren sezamu uprzednio uprażonych na patelni
50 ml oleju
2 łyżki pasty tanina
Pęczek pietruszki drobno posiekanej
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do blendera dodać wszystkie składniki z wyjątkiem sezamu. Zmiksować na jednolitą masę. Na końcu dodać sezam.
SAŁATKA IZRAELSKA
Składniki:
Po 1 papryce czerwonej, żółtej, zielonej
1 ogórek
3 średnie pomidory
1 średnia cebula
Sok z 1 cytryny
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz do smaku
Opcjonalnie pęczek siekanej natki pietruszki lub kolendry
Przygotowanie:
Papryki i ogórka obrać. Wszystkie warzywa pokroić na drobną kostkę (około 0,5 cm) i wymieszać z przyprawami.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN