- MINI TARTY Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I OWOCAMI
- CIASTECZKA BEZOWE Z KREMEM MALINOWYM
- BROWNIE Z NUTĄ POMARAŃCZY I PISTACJAMI
Zobacz: Dania do 20 złotych. Zupa brokułowa i tatar ze śledzia - przepisy Darii Ładochy
MINI TARTY Z KREMEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I OWOCAMI
Składniki:
Ciasto kruche
• 1 kostki miękkiego masła
• 3/4 szklanki cukru pudru
• 1/2 łyżeczka soli
• 2 żółtka
• 2 i 3/4 szklanki mąki
Krem z białej czekolady
• 200 g miękkiego masła
• 250 g kremowego serka śmietankowego
• 1 laska wanilii
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 2 tabliczki dobrej białej czekolady
• 2,5 szklanki cukru pudru
Do dekoracji
• świeże owoce
• listki mięty
• wiórki białej czekolady
W dużej misce ucieramy ze sobą miękkie masło i cukier. Po około 5 minutach masa powinna być jasna i puszysta. Dodajemy do niej sól. Miksujemy i dodajemy żółtka. Do miski wsypujemy również mąkę (2 ¾ szklanki) i miksujemy do połączenia składników. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy do niej po łyżce mąkę, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję.
Masę dzielimy na 2 części, każdą z nich układamy na kawałku folii spożywczej, lekko rozpłaszczamy i zawijamy. Ciasto chowamy do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie wyjmujemy z lodówki po 1 porcji ciasta i odrywamy po kawałku, wałkujemy je do wielkości formy na mini tarty. Wykładamy ciastem nasmarowaną masłem foremkę, tak samo postępujemy z resztą ciasta.
Do każdej foremki z ciastem wkładamy kawałek papieru do pieczenia, który obciążamy np. suchym grochem.
Foremki ustawiamy na blasze piekarnikowej, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 C i pieczemy około 10 minut.
Zdejmujemy papier z obciążeniem i jeśli ciasto się nie zarumieniło – wstawiamy jeszcze na kilka minut do piekarnika.
Po upieczeniu studzimy całkowicie.
Równolegle przygotowujemy krem. Miękkie masło ucieramy przy pomocy miksera. Gdy zrobi się puszyste dodajemy kremowy serek – musi być koniecznie w temperaturze pokojowej. Znowu ucieramy. Dodajemy również nasionka wyskrobane z przeciętej wzdłuż laski wanilii oraz sok z cytryny i ponownie ucieramy.
Gdy masa jest puszysta przechodzimy do roztapiania czekolady. Do miski wsypujemy połamaną czekoladę, ustawiamy ją nad garnkiem z gorącą wodą i roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej. Miska z czekoladą nie może dotykać do powierzchni wody, woda nie może być również zbyt gorąca. Należy uważać, by do miski z czekoladą nie dostała się woda, bo masa może się przez to zważyć.
Roztopioną czekoladę zestawiamy z kąpieli wodnej, mieszamy aż będzie gładka i lekko studzimy.
Następnie przelewamy ją do miski z masłem i kremowym serkiem, i ubijamy mikserem aż ładnie się połączy.
Na koniec stopniowo dosypujemy do masy cukier puder, miksujemy na wolnych obrotach. Gdy cały cukier połączy się z kremem ubijamy ją jeszcze przez 1-2 minuty, by zrobiła się puszysta.
Wystudzone tartaletki wyjmujemy delikatnie z foremek i napełniamy kremem. Możemy wykładać go łyżką albo napełnić rękaw cukierniczy i tak wyciskać masę.
Na kremie układamy świeże owoce... i gotowe!
Fot. Jan Bielecki / EastNews
Więcej: Przepisy Doroty Wellman w Dzień Dobry TVN >>>
CIASTECZKA BEZOWE Z KREMEM MALINOWYM
Składniki:
Mini bezy
• 2 białka jajka
• 1 szczypta soli
• 0,5 szklanki cukru
• 2 krople czerwonego barwnika spożywczego
Krem malinowy
• 300 g malin
• 5 łyżek cukru
• 1 cytryna
• 120 g mascarpone
• 250 ml śmietany 36%
• 1,5 szklanki cukru pudru
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Przed końcem ubijania zaczynamy stopniowo dosypywać cukier. Jeśli chcemy uzyskać różowe bezy dodajemy również barwnik spożywczy i lekko mieszamy.
Ubite białka przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 C i suszymy bezy przez godzinę. Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy bezy przez kolejną godzinę. Później blachę możemy wyjąć z pieca.
Gdy bezy się pieką przygotowujemy mus malinowy. Maliny, 5 łyżek cukru, skórkę z połowy cytryny oraz 1 łyżkę soku przekładamy do garnuszka. Gotujemy często mieszając. Maliny najpierw puszczą sok, a później powinny się zredukować. Gdy owoce będą gęste (ok.10 minut gotowania) przeciskamy je przez sitko, by pozbyć się pestek. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Jeśli mamy już wystudzone bezy i zimny mus malinowy (najlepiej jeśli stał w lodówce) przygotowujemy krem do bez. Zimne mascarpone przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy aż zrobi się lekko puszyste. Dodajemy zimną śmietanę i ubijamy. Gdy masa jest już prawie ubita dodajemy stopniowo cukier. Jeśli chcemy uzyskać mniej słodki krem dodajemy mniej cukru pudru. Do ubitej na sztywno śmietanki dodajemy 1/3 szklanki zimnego musu malinowego i delikatnie mieszamy.
Płaską stronę mini bezy smarujemy łyżeczką kremu malinowego (możemy to robić również przy pomocy rękawa cukierniczego). Przykładamy drugą mini bezę i ciasteczko gotowe. Tak samo postępujemy z resztą składników.
Sprawdź: Sernik otulony czekoladą - przepis szwajcarskiego Mistrza Czekolady >>>
Fot. Jan Bielecki / EastNews
BROWNIE Z NUTĄ POMARAŃCZY I PISTACJAMI
Składniki:
• 175 g masła
• 175 g gorzkiej czekolady (min. 70%)
• 3 duże jajka
• 1 niepełna szklanka drobnego brązowego cukru
• 1 szczypta soli
• 1 duża pomarańcza
• 0,5 szklanki mąki
• 4 czubate łyżki kakao
• 50 g białej czekolady
• 50 g mlecznej czekolady
• 50 g pistacji
Masło kroimy w kostkę i wrzucamy do miski razem z połamaną gorzką czekoladą. Ustawiamy nad kąpielą wodną i roztapiamy. Ważne, by woda w garnku, na którym ustawiona jest miska nie była wrząca i by miska nie dotykała do jej powierzchni. Gdy masa w misce się roztopi zestawiamy ją na blat, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Masła ucieramy na puch z cukrem i solą. Po około 5 minutach miksowania na wysokich obrotach powinniśmy uzyskać bardzo jasną i puszystą masę. Wtedy do miski dodajemy skórkę otartą z wyparzonej pomarańczy i miksujemy jeszcze chwilę.
Do jasnej masy dodajemy wystudzoną czekoladę i przechodzimy do mieszania ręcznego przy pomocy łyżki lub szpatułki. Mieszamy bardzo delikatnie, by masy nie pozbawić pęcherzyków powietrza. Gdy tylko składniki połączą się w jednolitą masę przesiewamy do nich mąkę i kakao, i znów bardzo delikatnie mieszamy.
Na sam koniec do masy trafiają posiekane biała i mleczna czekolada oraz pistacje. Ostatni raz delikatnie mieszamy.
Masę przelewamy do formy do ciasta. Tradycyjnie brownie piecze się w kwadratowych formach. Ta porcja przewidziana jest na formę o boku 22-23cm. Foremkę dobrze jest wyłożyć przyciętym na wymiar papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w 180oC przez około 25-30 minut.
Po upieczeniu ciasto nie da się łatwo kroić i wyjmować z formy. Najlepiej smakuje po wystudzeniu!
Więcej:
- Obiad w 15 minut. Poznaj przepisy na jagnięcinę, chorizo z krewetkami, kurczaka z pieczarkami i zielone curry >>>
- Daria Ładocha i kuchenne przepisy z pięciu składników >>>
- 7 pomysłów na szybkie i zdrowe śniadanie - przepisy Darii Ładochy >>>
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN