Zobacz też: Daria Ładocha. Czas na ziemniaki! >>>
Kotlety jagnięce w pomarańczach Składniki:
- 4 kotlety jagnięce z kością
 - 1 łyżka masła klarowanego
 - 4 ząbki czosnku
 - sól, pieprz
 - 2 pomarańcze
 - 2 łyżki sosu sojowego
 - ½ pęczka świeżej kolendry
 - 2 czerwone cebule pokrojone w piórka
 
Przygotowanie:
Kotlety umyj i dokładnie osusz. Ponacinaj delikatnie tłuszcz i skórę. Posyp solą oraz pieprzem. Obsmaż je na maśle klarowanym skórą do dołu. W tym czasie dodaj do garnka cebulę i czosnek rozgnieciony - ale nie obrany. Całość wymieszaj i podrzucaj. Następnie dodaj sok z pomarańczy oraz sos sojowy i podduś jeszcze kilka minut. Na sam koniec dodaj liście świeżej kolendry i ułóż na talerzu.
Zobacz też: 7 pomysłów na szybkie i zdrowe śniadanie - przepisy Darii Ładochy
Kiełbasa chorizo z krewetkami i pomidorkami cherry
Składniki:
- 1 kiełbasa chorizo (około 100 - 150 g)
 - 250 g pomidorków koktajlowych przekrojonych na połówki
 - 300 g krewetek szarych rozmrożonych
 - 1 łyżka masła klarowanego
 - 1 szklanka wina wytrawnego
 - 3 ząbki czosnku
 - ½ pęczka zielonej pietruszki posiekanej
 - sól, pieprz
 - skórka z cytryny
 
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż kiełbasę chorizo pokrojoną na plasterki. Pamiętaj by obsmażać ją na małym ogniu, by przyprawy wewnątrz się nie przypaliły. Następnie dodaj krewetki oraz czosnek i pomidorki. Całość zalej winem, dodaj soli i pieprzu. Chwilę podsmażaj do odparowania wina i na koniec dodaj pietruszkę i skórkę z cytryny.
Zobacz też: Zupa pieczarkowa. W wersji łagodnej i na ostro >>>
Kurczak z pieczarkami portobello, oliwkami i musztardą francuską
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
 - 1 cebula cukrowa
 - 300 g pieczarek portobello
 - 100 g śmietany 18%
 - 1 łyżka musztardy francuskiej
 - 10 czarnych oliwek
 - 1 łyżka oliwy truflowej
 - sól, pieprz
 - 2 łyżki sosu sojowego
 - 2 łyżki posiekanego koperku
 
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulę. Następnie dodaj pokrojonego kurczaka i chwilę podsmażaj. Dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj pieczarki portobello i poczekaj aż odparują wodę. Dodaj musztardę oraz śmietanę oraz sos sojowy. Podawaj z oliwkami i posypane koperkiem.
Zielone curry z wołowiną i zielonym ogórkiem
Składniki
- 300 g wołowiny najlepiej rostbef lub polędwica wołowa
 - 1/2 zielony ogórek
 - 400 ml mleka kokosowego
 - 1 opakowanie zielonej pasty curry (50g)
 - 4 liście limonki Kafiir
 - ½ cukinii
 - ½ łyżeczki cukru trzcinowego
 - 2 łyżki sosu rybnego
 - 1 szalotka
 - kilka liści świeżej mięty
 - Do podania: miseczka ryżu jaśminowego
 - 1 łyżka oleju rzepakowego
 
Przygotowanie:
Zobacz też: Pieczarka portobello. Smakuje jak schabowy >>>
Mięso pokrój na bardzo cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pastę. Następnie szybko obsmaż mięso - dosłownie w 3 minuty z każdej strony. Dodaj mleko kokosowe i liście limonki Kaffir. Następnie dodaj cukinię, szalotkę i ogórka pokrojone w słupki. Podgrzewaj do 5 minut. Następnie dopraw sosem rybnym, cukrem i podawaj z ryżem i miętą.
A na deser polecamy: Legendarny sernik siostry Anieli. Przepis! >>>
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN