- Samosa – skąd pochodzi ta potrawa?
- Przepis na pierożki samosa z kurczakiem i zielonym groszkiem
Zobacz też:
Faworki i różyczki - proste przepisy na karnawałowe przysmaki
Fascynacja kuchnią indyjską opanowała cały świat, a jej zwolenników wciąż przybywa. Trudno się dziwić – indyjskie potrawy cechuje nie tylko wspaniały, egzotyczny smak, ale i walory prozdrowotne! W tradycji kulinarnej Hindusów dominują świeże warzywa, rośliny strączkowe, nabiał, chude mięso, ryż i orientalne przyprawy o silnym działaniu antynowotworowym. Indyjskie specjały, których do niedawna można było skosztować tylko na zatłoczonych ulicach Bombaju czy Delhi, dziś doskonale zna niemal każdy miłośnik wyjątkowych smaków. Godne uwagi są chociażby: orzeźwiający koktajl mango lassi, aromatyczna zupa dal, warzywne kotleciki kofta czy wreszcie wyborne pierożki samosa .
Samosa – skąd pochodzi ta potrawa?
Choć samosa stała się kultową przekąską w niemal każdym rejonie Azji, jej ojczyzną jest Pendżab – kraina położona w zachodniej części Indii. Właśnie tam odkryto źródła, z których wynika, że samosę znano w Pendżabie już w XIII wieku. Początkowo pierożki samosa nadziewano warzywnym farszem (aloo samosa), z czasem jednak powstała także mięsna wersja tej potrawy (keema samosa). W Indiach można skosztować obu wariantów pierożków samosa, jednak wegetariańskie są tam znacznie popularniejsze.
W hinduizmie potępia się jedzenie wołowiny i wieprzowiny (krowy uznawane są tam za święte, a świnie za nieczyste), dlatego też indyjska samosa nadziewana jest najczęściej kurczakiem albo jagnięciną. Pierożki samosa z warzywami najczęściej spożywane są przez wyższą klasę społeczną (w Indiach wegetarianizm występuje najczęściej wśród ludzi zamożnych), natomiast mięsne pierożki jedzone są w uboższych rejonach kraju. Poza granicami Indii można spotkać niezliczenie wiele rozmaitych wariacji na temat samosy. Prym wiodą farsze z różnych gatunków mięs, a także z ryb i owoców morza. Wegetariańskie trójkąty najczęściej nadziewane są farszem z ziemniaków i groszku, ale nie brakuje także kompozycji warzyw z serem albo z purée z ciecierzycy.
Każdy, kto ceni sobie egzotyczne smaki doprawione sporą ilością orientalnych przypraw, bez wątpienia pokocha pierożki samosa. Gdzie kupić indyjskie pierożki? Ma je w swojej ofercie większość sklepów specjalizujących się w kuchni orientalnej. Zawsze można zamówić tę potrawę w restauracji z dostawą do domu. Ci, którzy lubią kuchenne eksperymenty, mogą przygotować własne pierożki samosa. Przepis na tę wyborną przekąskę znajduje się poniżej.
Przepis na pierożki samosa z kurczakiem i zielonym groszkiem
Składniki (przepis na 6 porcji):
Ciasto na pierożki samosa:
· 500 g mąki,
· 4 łyżki jogurtu,
· ½ łyżeczki proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej,
· 25 g masła klarowanego,
· 1 łyżeczka soli,
· mąka do posypywania pierożków podczas lepienia.
Farsz na pierożki samosa:
· 500 g mielonego mięsa z kurczaka,
· 250 g zielonego groszku,
· 2 średniej wielkości cebule,
· 25 g masła klarowanego,
· 3 ząbki czosnku,
· 1 łyżeczka soli,
· 2 łyżeczki kolendry,
· ½ łyżeczki chili,
· 1 łyżeczka suszonego imbiru,
· 1 łyżeczka indyjskiej przyprawy garam masala (jeżeli nie posiadasz w domu tej kompozycji przypraw, dodaj do nadzienia po odrobinie: kminu rzymskiego, kolendry, czarnego pieprzu, kardamonu, goździków, cynamonu, pieprzu cayenne, gałki muszkatołowej),
· olej roślinny do smażenia.
Przygotowanie ciasta:
1. Do dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia (lub sodę oczyszczoną) i sól. Następnie wlej klarowane masło i jogurt. Wymieszaj wszystkie składniki i wyrób ciasto. Powinno być miękkie i elastyczne, ale nie lepkie. Nie może się także kruszyć w ręku.
2. Z ciasta formuj ok. 2-centymetrowe kulki, a następnie każdą z nich rozwałkuj na placek o średnicy ok. 15 cm i przekrój go na pół. Tak przygotowane kawałki ciasta układaj na posypanej mąką stolnicy.
Przygotowanie nadzienia:
1. Cebule i czosnek obierz, drobno posiekaj, wrzuć na patelnię i smaż na rozgrzanym maśle, aż się zrumienią.
2. Dodaj zmielone mięso z kurczaka i zielony groszek. Wsyp przyprawy: sól, kolendrę, chili, imbir i mieszankę garam masala. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i smaż przez ok. 5 minut na średnim ogniu.
3. Wlej na patelnię z farszem odrobinę wody, przykryj i duś jeszcze ok. 5 minut.
4. Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia i odstaw farsz do wystygnięcia.
Nadziewanie i smażenie pierożków:
1. Na każdy kawałek ciasta nałóż łyżeczkę farszu, a następnie złóż ciasto na pół, zlep wszystkie boki, formując trójkątne pierożki.
2. Na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzucaj pierożki i smaż je ok. 15 minut z obu stron, na złoty kolor. Usmażone wyjmuj łyżką cedzakową, odsącz z nadmiaru tłuszczu papierem kuchennym i od razu podawaj.
Pierożki samosa najlepiej smakują serwowane z pysznym dipem. Najodpowiedniejszy będzie słodki sos chutney, który idealnie komponuje się z pikantnym smakiem farszu, ale równie dobrze można podać samosę z dodatkiem klasycznego dipu jogurtowego.
Więcej:
- Przepis na pączki, łatwy i przyjemny >>>
- Faworki - Lary Gessler >>>
- Pączki - mamy Andrzeja Polana >>>
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN