Kulinarna rozpusta dla dzieci - pizza!

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Cristinę Castese, która przygotowała pizzę. Na naszym stole pojawiła się klasyczna margherita, pizza z włoską szynką prosciutto, pizza z pieczarkami oraz pizza bezglutenowa. Od czasu do czasu, a tym bardziej w ferie zimowe, warto pozwolić dzieciom na małą rozpustę. Smacznego!

Pizza - przepis Cristiny Catese

Składniki:

  • 1000 g mąki typu 00
  • 800 g wody lub 650 g (w zależności od puszystości ciasta)
  • 7 g drożdży suszonych
  • 20 g soli
  • 18 g oliwy z oliwek extra virgin

Zobacz też: Międzynarodowy dzień pizzy- święto placka rodem z Włoch >>>

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiewamy do miski, a w szklance wody rozpuszczamy drożdże. Następnie do mąki dolewamy szklankę wody z rozpuszczonymi drożdżami i dolewamy powoli pozostałą wodę. Ciasto ma być rzadsze i klejące – nie dodajemy więcej mąki!
  • Do ciasta na ostatni moment dodajemy oliwę i sól. Kontynuujemy mieszanie łyżką i odstawiamy ciasto do odpoczęcia na 15 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką i zaczynamy je wyrabiać.
  • Wyrobione ciasto przekładamy do miski i zawijamy folią. Trzymamy w lodówce przez 24 godziny w szufladzie, gdzie przetrzymujemy warzywa.
  • Po jednym dniu, ciasto przekładamy na blachę do pieczenia posmarowaną oliwą. Używając opuszków palców delikatnie rozciągamy ciasto na wielkość blachy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Na gotowe do włożenia do piekarnika ciasto dodajemy pomidory i pieczemy w temperaturze 230 st. C przez około 20 minut. Następnie dodajemy resztę składników na 10 minut pieczenia.
  • Do jednej miseczki dodajemy pomidory, sól, pieprz oregano i oliwę. Mieszamy i jest to świetny mix na wszystkie rodzaje pizzy.
  • Jedna kulka ciasta powinna mieć wagę 210 gr (na pizzę o średnicy 32 cm).

Przepis na pizzę bezglutenową

Składniki:

  • 350 g mąki ryżowej
  • 250 g skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 350 ml wody
  • 10 g soli
  • 12,5 (25 g świeże) drożdże
  • 2 łyżki z oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  • Ciasto wyrabiamy jak normalną pizzę, ale odpoczywanie ciasta musi trwać 1,3/2 godziny w ciepłym miejscu i miska musi być przykryta ręcznikiem.

Zobacz też: Przepis na cienkie ciasto do pizzy. Sprawdzone receptury >>>

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości