Pizza - przepis Cristiny Catese
Składniki:
- 1000 g mąki typu 00
- 800 g wody lub 650 g (w zależności od puszystości ciasta)
- 7 g drożdży suszonych
- 20 g soli
- 18 g oliwy z oliwek extra virgin
Zobacz też: Międzynarodowy dzień pizzy- święto placka rodem z Włoch >>>
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiewamy do miski, a w szklance wody rozpuszczamy drożdże. Następnie do mąki dolewamy szklankę wody z rozpuszczonymi drożdżami i dolewamy powoli pozostałą wodę. Ciasto ma być rzadsze i klejące – nie dodajemy więcej mąki!
- Do ciasta na ostatni moment dodajemy oliwę i sól. Kontynuujemy mieszanie łyżką i odstawiamy ciasto do odpoczęcia na 15 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką i zaczynamy je wyrabiać.
- Wyrobione ciasto przekładamy do miski i zawijamy folią. Trzymamy w lodówce przez 24 godziny w szufladzie, gdzie przetrzymujemy warzywa.
- Po jednym dniu, ciasto przekładamy na blachę do pieczenia posmarowaną oliwą. Używając opuszków palców delikatnie rozciągamy ciasto na wielkość blachy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Na gotowe do włożenia do piekarnika ciasto dodajemy pomidory i pieczemy w temperaturze 230 st. C przez około 20 minut. Następnie dodajemy resztę składników na 10 minut pieczenia.
- Do jednej miseczki dodajemy pomidory, sól, pieprz oregano i oliwę. Mieszamy i jest to świetny mix na wszystkie rodzaje pizzy.
- Jedna kulka ciasta powinna mieć wagę 210 gr (na pizzę o średnicy 32 cm).
Przepis na pizzę bezglutenową
Składniki:
- 350 g mąki ryżowej
- 250 g skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka miodu
- 350 ml wody
- 10 g soli
- 12,5 (25 g świeże) drożdże
- 2 łyżki z oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- Ciasto wyrabiamy jak normalną pizzę, ale odpoczywanie ciasta musi trwać 1,3/2 godziny w ciepłym miejscu i miska musi być przykryta ręcznikiem.
Zobacz też: Przepis na cienkie ciasto do pizzy. Sprawdzone receptury >>>
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
podziel się: