Materiał promocyjny

Kuchnia Pięciu Przemian - przepis

Teoria Pięciu Przemian mówi o wszechobecnej zasadzie ruchu. Najlepszą ilustracją tej teorii jest następowanie po sobie kolejnych pór roku: wiosna, lato, późne lato, jesień, zima, które odpowiadają kolejno przemianom: Drewno, Ogień, Ziemia, Metal, Woda. W kuchni Dzień Dobry TVN Reni Jusis i Katarzyna Jaszczyk – Górska przygotwały potrawy według zasad tej filozofii.

Zdjęcie: Piotr Bławicki / East News

1. Wykwintny krem z kalarepki

O na gorącą patelnię wlać łyżkę gorącej wody

Z dodać łyżkę masła, najlepiej ghee, czyli sklarowanego albo oliwy

M 2 pokrojone w plasterki pory ( raczej białe części) i 1 cebulę zeszklić ( Z )

Z z 1 kg kalarepek odłożyć jedną, a pozostałe obrać i pokroić w cienkie półplasterki,

obrać i pokroić 1 duży ziemniak i dodać wszystko do porów

smażyć ok. 5 minut mieszając

M dodać szczyptę pieprzu

W wlać bulion ( ugotowany wcześniej ), posolić ( ok. 1 litr )

D kilka kropli cytryny

O szczyptę kurkumy i ew. uzupełnić gorącą wodą

Z odrobinę oliwy

M doprawić gałką muszkatołową

chwilę pogotować. Zmiksować.

W osobnym garnku zblanszować pokrojoną w słupki 1 kalarepkę i 2 marchewki.

Warzywa odcedzić i nałożyć do miseczek. Zalać zupą i posypać szczypiorkiem.

2. Zupa jęczmienna z brukselką

O łyżka gorącej wody

Z oliwa

M pokrojona drobno cebula

W sól

D skórka z ¼ cytryny ( cienko skrojona bez białej warstwy ), pół pęczka natki

O kurkuma

Z kminek

M kasza jęczmienna, drobna

podsmażyć, dobrze wymieszać

M pieprz

W zalać bulionem i gotować na małym ogniu ponad ½ godziny

Jest sporo czasu na przygotowanie brukselki – zupa naprawdę zyskuje, gdy „ rozbierzemy” brukselkę na listki:-) Ale można też pokroić główki na plasterki czy ósemki.

D kilka listków natki

O brukselka – sporo i gotujemy jeszcze 15 minut aż brukselka i kasza będą miękkie

Zupę podawać posypana natką, można też podprażonymi piniami, ale i bez nich jest pyszna i bardzo pożywna!!

3. Zupa z czerwonej soczewicy

O zagotować wodę - ok. 3 l

Z dodać 1 szklankę soczewicy i zebrać pianę jak się zagotuje

Dodać starte: 3 marchewki, pietruszkę , kawałek selera naciowego

M pokrojony w paski por, liść laurowy, ziele angielskie

pogotować 20 minut

W sól, ew. dolać zimnej wody

D 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego

O tymianek

Zdjąć z ognia i przykryć.

Z łyżka dobrej oliwy lub masła

Na talerzach posypać kolendrą lub natką.

UWAGA!

Przy gotowaniu strączkowych ważne jest przestrzeganie kilku zasad:

- namaczamy przed gotowaniem i wymieniamy wodę do gotowania ( w przypadku soczewicy namaczanie nie jest konieczne)

- do gotowania dodajemy niewielką ilość glonów – poprawiają smak i strawność

- używamy przypraw ułatwiających strawienie: koper, kminek, imbir, kolendra

- po zagotowaniu zdejmujemy na ok. 15 minut przykrywkę

- podczas gotowania soczewicy należy zbierać tworzącą się pianę

4. Zupa z kapustą na bazie bulionu

Bulion

O zagotować wodę w garnku ok. 3 litrowym

dodać rozmaryn

Z marchew, pietruszkę, kawałek selera, może być też dynia

M por lub cebula, liść laurowy, ziele angielskie,

W kawałek glonu kombu ( ok. 4 cm pasek )

gotować od 1 do 3 godzin

W posolić

Ugotowany bulion zaliczamy do przemiany Wody.

M pokrojoną w cienkie paski kapustę ( ½ większej główki )

W zalewamy bulionem i gotujemy ok.10 min do miękkości, możemy dosolić lub dodać sosu Tamari

D dodajemy 2 łyżki oliwy cytrynowej

O kurkumę

Z kminek zmielony

M posypujemy świeżą kolendrą

Uwaga!

Wywar z warzyw można gotować dłużej, 2-3 godziny i ugotować go poprzedniego dnia. Długo gotowany jest bardzo wzmacniający i dostarcza składników mineralnych. Buliony można przechowywać kilka dni w lodówce. Są one dobrą bazą do wielu zup lub samodzielnym daniem z dodatkiem makaronu, polenty lub zboża.

Zimą warzywa do bulionu można najpierw podsmażyć, żeby dodać więcej energii jang.

Bulion gotujemy z warzyw korzeniowych, przyprawy mogą być za każdym razem inne, można dodać kawałek glonu dla wzbogacenia w minerały, szczególnie wapń.

Po długim gotowaniu warzywa wyrzucamy, są bezwartośc

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!