Zdjecie: Piotr Bławicki / East News
Wołowina w sosie Teriyaki (porcja dla 4 osób)
Składniki:
2 łyżki oleju roślinnego
2 cienkie plastry obranego korzenia imbiru
500g steka z polędwicy wołowej, pokrojonego w cienkie plasterki
2 cebule dymki, posiekane
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
100g brokułów, lekko zblanszowanych
1 saszetka sosu Teriyaki
Sposób przygotowania:
Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, aż będzie bardzo gorąca. Dodaj olej, a następnie imbir i smaż przez 20 - 30 sekund lub do momentu, gdy poczujesz zapach imbiru. Następnie wrzuć wołowinę i smaż 2 - 3 minuty, aż będzie lekko zarumieniona, ale nie w pełni wysmażona. Dodaj cebulę dymkę, czerwony paprykę, czosnek i brokuły. Smaż wszystko razem kolejne 3 - 4 minuty, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane. Dodaj sos Teriyaki , dobrze wymieszaj i gotuj, aż sos połączy się z mięsem i warzywami. Następnie wyłóż na talerz i podawaj gorące.
Kurczak w tajskim zielonym curry
Składniki:
2 łyżki oleju
1 pęczek cebuli dymki, grubo pokrojonej
1 kawałek świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w plastry
1 łodyga trawy cytrynowej
1 słoik sosu Tajskie Zielone Curry
1 puszka mleka kokosowego (puszkę wstrząsnąć przed otwarciem)
600 g podudzia z kurczaka bez kości, pokrojonego na 2 centymetrowe kawałki
300 ml bulionu drobiowego
1 zielona papryka, oczyszczona z pestek i pokrojona
200g mrożonego zielonego groszku
200g pokrojonej zielonej fasolki lub groszku cukrowego
20g kolendry, grubo pokrojonej
Sposób przygotowania:
Podgrzej dużą patelnię lub woka na średnim ogniu. Kiedy naczynie będzie gorące, dodaj olej, cebulę dymkę, imbir i trawę cytrynową. Podgrzewaj przez 3 – 4 minuty lub do momentu, kiedy wszystko będzie lekko podgotowane. Dodaj sos Tajskie Zielone Curry i odrobinę mleczka kokosowego, podgrzewaj dalej przez około 4-5 minut. Zwiększ płomień pod naczyniem, dodaj kurczaka i gotuj przez 1 – 2 minuty. Dodaj pozostałą część mleczka kokosowego i bulion drobiowy. Gotuj przez 2 minuty. Następnie dodaj warzywa i całość gotuj przez 6 – 7 minut lub do momentu, aż kurczak i warzywa będą gotowe. Zdejmij z ognia, dodaj kolendrę i podawaj gorące.
Pikantny makaron japoński (porcja dla 4 osób)
Składniki:
2 łyżki oleju roślinnego
1 kawałek imbiru wielkości kciuka, drobno posiekane
3 ząbki czosnku, przeciśniete przez praskę
5 cebul dymek, drobno posiekanych
400g mięsa wieprzowego mielonego
1 saszetka sosu Szeczuańskiego
40ml octu ryżowego
1 czerwone chilli, drobno pokrojone w kostkę
1 łyżeczka płatków suszonego czerwonego chilli
2 łyżeczki japońskiego pieprzu Shichimi
320g makaronu jajecznego
5 cm kawałek ogórka, drobno pokrojony
1 mały pęczek kolendry
Sposób przygotowania:
Rozgrzej patelnię na dużym ogniu, aż będzie bardzo gorąca. Dodaj olej, cebulę dymkę, imbir, czosnek i wymieszaj. Smaż przez 30 sekund. Dodaj mięso mielone i nadal smaż 4 - 5 minut, stale mieszając, aby mięso się nie posklejało. Dodaj Seczuański sos w saszetce, ocet ryżowy, wymieszaj i smaż nadal, często mieszając, aż masa będzie gęsta i lepka. Dodaj świeże i suszone chilli, pieprz japoński Shichimi i podgrzej. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron włóż do dużej miski, nałóż mięso mielone. Udekoruj ogórkiem i kolendrą. Dodatkowo możesz posypać mieloną papryką chilli. Podawaj gorące.
„Więcej przepisów na Kulinarni.pl”
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN