Materiał promocyjny

Rodzinne gotowanie z Kucharkiem

Monika Kowalka z córką Natalią gotowały w kuchni Dzień Dobry TVN pod okiem mistrza a Andrzeja Polana. Zapraszamy do wspólnego gotowania razem z Dzień Dobry TVN i Kucharkiem!

Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News

Krem z zielonego groszku z gruszką i kozim serem

Składniki:

500 g mrożonego zielonego groszku

4 gruszki

2 łyżki miodu

400 ml mleka

1 cebula

1 ząbek czosnku

100 g sera koziego

400 ml śmietany 36%

przyprawa uniwersalna Kucharek

pieprz czarny

świeży tymianek

Przygotowanie:

Gruszki układamy na blaszce, lekko skrapiamy miodem, posypujemy tymiankiem, solą oraz czarnym pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na temp. 200 stopni na około 15 minut. Cebulę i czosnek szklimy na patelni, dodajemy rozmrożony zielony groszek i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawę uniwersalną Kucharek, świeży tymianek. Gotujemy 3-4 minuty. Za pomocą blendera miksujemy wszystko razem. Na koniec dodajemy mleko i jeszcze raz miksujemy. Śmietanę zagotowujemy i redukujemy ją do otrzymania połowy płynu. Do tak zredukowanej gęstej śmietany dodajemy ser kozi. Doprawiamy czarnym pieprzem.

Kurczak, śliwka, kurczak... na kiju

3 piersi kurczaka

10 plastrów boczku wędzonego

20 śliwek węgierek

1 ząbek czosnku

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka musztardy

2 zielone papryki

przyprawa uniwersalna Kucharek

pieprz czarny

oliwa z oliwek

sok z 1 cytryny

świeży imbir

Przygotowanie:

Piersi kurczaka pokroić na kawałki. Czosnek, sos sojowy, musztardę, przyprawę uniwersalną Kucharek, oliwę oraz imbir wymieszać razem i powstałą marynatą zalać pokrojonego kurczaka. Śliwki przekroić, wyjąć pestki . Śliwki owinąć boczkiem. Paprykę zieloną pokroić na kwadraty. Mięso wyjąć z marynaty i na zwilżone patyki do szaszłyków nabijać naprzemiennie mięso, śliwki, paprykę. Powstałe szaszłyki posmarować pozostałą marynatą i piec w piecu w temp. 180 stopni. do szaszłyków przygotowujemy ryż.

Składniki:

250 g białego ryżu

1 cebula

1 ząbek czosnku

rosół z kury Kucharek

100 g rodzynek

100 g migdałów

oliwa z oliwek

imbir

kmin rzymski

cynamon

Przygotowanie

Cebulę i czosnek drobno posiekać i przesmażyć na oliwie. Migdały skroić w słupki i uprażyć na patelni. Do cebuli wsypać ryż, lekko podsmażyć dodać rodzynki, migdały. Wlać około 350ml rozpuszczonego rosołu z kury Kucharek oraz przyprawy. Wymieszać i gotować około 25 minut.

Serowe empanadas z mięsem

ciasto:

ok. 300 g mąki

200 g masła

200 g białego sera

sól

farsz:

400 g mięsa mielonego

2 cebule

1 ząbek czosnku

1 papryka

4 pomidory

80 g rodzynek

oliwa z oliwek

kmin rzymski

ostra papryka

przyprawa uniwersalna Kucharek

Przygotowanie:

Z mąki, masła, sera oraz soli zagnieść ciasto. Rodzynki zalać wrzątkiem i osączyć. Cebulę, czosnek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oliwie z oliwek. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, chwilę smażyć i następnie dodać mielone mięso. Podlać delikatnie wodą, dodać przyprawę uniwersalną Kucharek, kumin oraz ostrą paprykę. Mięso dusić do całkowitego odparowania farszu. Na koniec dodać rodzynki. Ciasto rozwałkować cienko, wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać. Pierożki układać na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w temp. 180 stopni około 25 minut. Podawać z pomidorową salsą z kolendrą.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości