Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East News
Krem z zielonego groszku z gruszką i kozim serem
Składniki:
500 g mrożonego zielonego groszku
4 gruszki
2 łyżki miodu
400 ml mleka
1 cebula
1 ząbek czosnku
100 g sera koziego
400 ml śmietany 36%
przyprawa uniwersalna Kucharek
pieprz czarny
świeży tymianek
Przygotowanie:
Gruszki układamy na blaszce, lekko skrapiamy miodem, posypujemy tymiankiem, solą oraz czarnym pieprzem. Wstawiamy do piekarnika na temp. 200 stopni na około 15 minut. Cebulę i czosnek szklimy na patelni, dodajemy rozmrożony zielony groszek i zalewamy wodą. Dodajemy przyprawę uniwersalną Kucharek, świeży tymianek. Gotujemy 3-4 minuty. Za pomocą blendera miksujemy wszystko razem. Na koniec dodajemy mleko i jeszcze raz miksujemy. Śmietanę zagotowujemy i redukujemy ją do otrzymania połowy płynu. Do tak zredukowanej gęstej śmietany dodajemy ser kozi. Doprawiamy czarnym pieprzem.
Kurczak, śliwka, kurczak... na kiju
3 piersi kurczaka
10 plastrów boczku wędzonego
20 śliwek węgierek
1 ząbek czosnku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka musztardy
2 zielone papryki
przyprawa uniwersalna Kucharek
pieprz czarny
oliwa z oliwek
sok z 1 cytryny
świeży imbir
Przygotowanie:
Piersi kurczaka pokroić na kawałki. Czosnek, sos sojowy, musztardę, przyprawę uniwersalną Kucharek, oliwę oraz imbir wymieszać razem i powstałą marynatą zalać pokrojonego kurczaka. Śliwki przekroić, wyjąć pestki . Śliwki owinąć boczkiem. Paprykę zieloną pokroić na kwadraty. Mięso wyjąć z marynaty i na zwilżone patyki do szaszłyków nabijać naprzemiennie mięso, śliwki, paprykę. Powstałe szaszłyki posmarować pozostałą marynatą i piec w piecu w temp. 180 stopni. do szaszłyków przygotowujemy ryż.
Składniki:
250 g białego ryżu
1 cebula
1 ząbek czosnku
rosół z kury Kucharek
100 g rodzynek
100 g migdałów
oliwa z oliwek
imbir
kmin rzymski
cynamon
Przygotowanie
Cebulę i czosnek drobno posiekać i przesmażyć na oliwie. Migdały skroić w słupki i uprażyć na patelni. Do cebuli wsypać ryż, lekko podsmażyć dodać rodzynki, migdały. Wlać około 350ml rozpuszczonego rosołu z kury Kucharek oraz przyprawy. Wymieszać i gotować około 25 minut.
Serowe empanadas z mięsem
ciasto:
ok. 300 g mąki
200 g masła
200 g białego sera
sól
farsz:
400 g mięsa mielonego
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 papryka
4 pomidory
80 g rodzynek
oliwa z oliwek
kmin rzymski
ostra papryka
przyprawa uniwersalna Kucharek
Przygotowanie:
Z mąki, masła, sera oraz soli zagnieść ciasto. Rodzynki zalać wrzątkiem i osączyć. Cebulę, czosnek pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na oliwie z oliwek. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę, chwilę smażyć i następnie dodać mielone mięso. Podlać delikatnie wodą, dodać przyprawę uniwersalną Kucharek, kumin oraz ostrą paprykę. Mięso dusić do całkowitego odparowania farszu. Na koniec dodać rodzynki. Ciasto rozwałkować cienko, wycinać kółka, nakładać farsz i zlepiać. Pierożki układać na blaszce, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w temp. 180 stopni około 25 minut. Podawać z pomidorową salsą z kolendrą.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN