Przepisy posła Adama Hofmana:
Kaczka po pekińsku
Składniki:
1 udko lub pierś kaczki
świeży imbir
dwie łyżki miodu
sos sojowy ciemny
1 ogórek zielony
1 marchewka
1 cebulka dymka
300 g mąki pszennej
woda
olej
sos hoisin
Przygotowanie:
Przygotowuje się ze szklanki fasoli namoczonej, ugotowanej i zmielonej z 6 ząbkami czosnku, 5 paseczkami zsiekanego imbiru, 4 łyżki cukru, 1 łyżeczki przyprawy 5 smaków, 3 łyżki octu, 4 sosy sojowego ciemnego. Miód rozpuścić z imbirem i sosem sojowym na małym ogniu, pozostawić do czasu schłodzenia. Posmarować kaczkę pędzelkiem ze wszystkich stron i odstawić. 300 g mąki, 200 ml wody i 2 łyżki wyrobić i odstawić na 1 godz. Marchewkę, ogórek i cebulkę pokroić na cienkie, długie paski. Marchewkę posłodzić, ogórek i cebulkę posolić. Kaczkę wstawić do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika na 30 minut, na spód na blaszkę nalać wody. Z ciasta zrobić niewielkie kulki, a z nich placki o średnicy 5 cm. Każdy posmarować pędzelkiem namoczonym w oleju z jednej strony i złożyć po dwa stroną posmarowaną. Rozwałkować i smażyć po obu stronach na patelni bez tłuszczu, potem rozdzielić. Kaczkę zluzować i pokroić na małe paseczki, podawać zawiniętą w placku z ogórkiem, marchewką, cebulką i sosem.
Małe steki z polędwicy wołowej z sosem rozmarynowym
Składniki:
1 polędwica wołowa
świeży rozmaryn
świeży tymianek
seler naciowy
suszone grzybki (pół szklanki)
marchewka
masło
5, 6 plasterków boczku
kilka cebulek szalotek
kieliszek wiśniówki lub cherry
2 łyżki mąki
1 pietruszka (korzeń)
czosnek
300 ml bulionu wołowego
sos
Przygotowanie:
Na maśle podsmażyć boczek, dorzucić warzywa pokrojone w małą kostkę, pokrojone grzybki. Smażyć do zarumienienia, zasypać mąką, zalać bulionem, wrzucić tymianek i gotować na małym ogniu 1 godz. Przecedzić i dodać posiekany rozmaryn, wiśniówkę, sól pieprz. Polędwicę na patelni grillowej usmażyć wedle życzenia i podawać pokrojoną w paski polaną sosem.
Fasolka z pomidorkami koktajlowymi podniesiona na maśle
Składniki:
fasolkę szparagową zieloną
pomidorki koktajlowe
cebulka szalotka
masło
Przygotowanie:
Na małej ilości masła zeszklić posiekaną szarlotkę. Zrobiona na parze lub ugotowaną fasolkę i pomidorki przecięte na pół wrzucić na patelnie i dodać masła, delikatnie podgrzać, sól , pieprz i gotowe.
Przepisy Joanny Muchy:
Kurczak po chińsku
Składniki:
Marynata:
200 ml sosu sojowego
50 ml oleju sezamowego
2 łyżeczki brązowego cukru
odrobina soli oraz białego, wytrawnego wina
2 filety z kurczaka
Puszka ananasów
2 czerwone papryki
Obrane i posiekane migdały
Imbir
Ryż jaśminowy
Przygotowanie:
Filet kroimy w małą kostkę. Marynujemy około dwóch godzin. Na rozgrzany w patelni olej wrzucamy migdały. Dodajemy kawałki kurczaka. Po podsmażeniu zdejmujemy z palnika. Na tym samym oleju smażymy paprykę i ananasy pokrojone w duże kawałki. Dodajemy imbir. Kiedy warzywa stają się miękkie dodajemy kurczaka i wszystko razem mieszamy. Potrawa powinna być podawana z ryżem jaśminowym.
Zielone spaghetti
Składniki:
Dobry, włoski makaron
Odrobina oleju
Kilka ząbków czosnku
Całe liście szpinaku (2 opakowania po 450 g)
3 serki pleśniowe „Lazur” - zielone
Odrobina, wytrawnego, białego wina
Przygotowanie:
Makaron gotujemy z kropelką oleju. Podsmażamy na oleju grubo posiekany czosnek. Na rozgrzanej już patelni „i czosnkowym” oleju smażymy szpinak. Czekamy aż się udusi – ok. 10-15 min. Dodajemy serek pokrojony w małe cząstki. Mieszamy i odparowujemy. Na koniec dodajemy odrobinę białego wina.
Zapiekanka porowa
Składniki:
1 saszetka ryżu
20 dkg dobrego, żółtego sera
Odrobina masła
6 małych porów
Kilka plastrów boczku
Kostka rosołowa
Przygotowanie:
Gotujemy ryż w saszetkach. Dodajemy rosół w kostce oraz jeden kawałek pora. Resztę porów kroimy na 3-4 centymetrowe kawałki. Wrzucamy na wrzącą wodę na ok. 4 minuty. Odcedzamy i przerzucamy na rozgrzane masło na patelni – ok. 3-4 min. Po lekkim ostudzeniu pory łączymy z ugotowanym ryżem.
Sos beszamelowy
Składniki:
4 dkg masła
11 szklanki mleka
2 łyżki mąki
kwasek cytrynowy (lub wyciśnięty sok z cytryny)
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Ryż z porami zalewamy sosem i posypujemy startym, żółtym serem. Wkładamy do piekarnika na ok. 5-10 min. Do potrawy można dodać też mięso np. wędzony boczek.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN