Krewetki z imbirem i chilly
Składniki:
- krewetki królewskie nieobgotowane - paczka
- świeży imbir
- główka czosnku
- papryczka chilly - zielona i czerwona
- pęczek natki pietruszki
- oliwa z oliwek
- cytryny
- sól morska
Przygotowanie:
Kroimy w słupki imbir i czosnek. Następnie wszystko podsmażamy na gorącej oliwie. Potem dodajemy krewetki i dobrze wszystko mieszamy. Na końcu dorzucamy pokrojone papryczki chilly i sól morską. Całość skrapiamy cytryną i posypujemy świeżą natką pietruszki.
Smażone warzywa po tajsku
Składniki:
- pieczarki
- papryka
- bakłażan
- por
- imbir
- czosnek
- kukurydza
- sos sojowy
- mieszanka tajskich przypraw
- chiński ryż
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy najpierw imbir oraz czosnek. Następnie dodajemy pozostałe warzywa, przyprawy i sos sojowy. Wszystko smażymy, często mieszając, aż warzywa będą miękkie. Gotową mieszankę układamy na ryżu.
Świeży szpinak z serem pleśniowym i smażonym boczkiem
Składniki:
- świeże liście szpinaku
- ser pleśniowy typu rokpol
- boczek
- pieczarki lub inne grzyby
- sos balsamiczny
Przygotowanie:
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na gorącym tłuszczu aż się zarumieni. Na tej samej patelni podsmażamy także grzyby. Na talerzu układamy szpinak oraz ser pleśniowy. Dodajemy wcześniej podsmażone produkty i całość polewamy sosem balsamicznym.
Sernik mamy Szymona Majewskiego
Składniki:
- 1 kg sera białego
- 1/2 kg cukru
- 1/2 kg mąki ziemniaczanej
- 8 jajek
- kostka masła
- bułka tarta
Przygotowanie:
Z 8 białek należy ubić pianę. W misce utrzeć żółtka z cukrem, a następnie dodać biały ser, rozpuszczone masło oraz mąkę ziemniaczaną. Całą masę należy wymieszać z pianą z białek i wlać do wysypanej bułką tartą tortownicy. Pieczemy ok. 45 min do godziny.
Ananasy z orzeszkami pinii
Składniki:
- 2 świeże ananasy
- czerwony pieprz w ziarenkach
- miód
- orzeszki pinii
Przygotowanie:
Podsmażamy na patelni plastry ananasa. Gdy się zarumienią polewamy je miodem, posypujemy orzeszkami i czerwonym pieprzem. Całość należy jeszcze chwile potrzymać na gorącej patelni.
Koktajle owocowe
Składniki:
- świeże owoce: truskawki, maliny, banany
- kefir lub jogurt
Przygotowanie:
Wszystko należy wrzucić do blendera i zmiksować.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN