Pieczone jabłka z żurawiną i rozmarynem
Składniki:
5 jabłek
300 g żurawiny
100 g masła
3 jaja
80 g cukru
120 g mąki
50 ml czerwonego wina
Przygotowanie:
Żurawinę przesmażamy z winem, miodem oraz gałązką rozmarynu. Lekko odparowujemy. Jabłka wydrążamy tak aby powstały nam głębokie łódki. Środki wypełniamy przesmażonymi żurawinami. Masło ucieramy, dodajemy kolejno po jednym żółtku. Następnie dodajemy mąkę i na koniec białka ubite z cukrem na pianę. Na jabłka z żurawinami wykładamy porcje ciasta. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp. 180 stopni na złoty kolor.
Z imbirem i ananasem w kruchym cieście
Składniki:
250 g mąki
50 g cukru
cukier waniliowy
125 g masła
3 jaja
szczypta soli
Przygotowanie:
Z ww. składników staramy się zagnieść jak najszybciej ciasto. Odstawiamy do lodówki niech odpocznie.
1 kg jabłek
świeży imbir
1 ananas
100 g cukru
50 g masła
Przygotowanie:
Imbir obieramy, ścieramy i gotujemy w syropie. Taki domowy sposób kandyzowania. Na patelni rozgrzewamy masło z cukrem, dodajemy obrane jabłka, imbir kandyzowany. Na koniec pokrojony w kostkę ananas. Wszystko razem dusimy około 10 minut. Przesmażone w ten sposób owoce wykładamy na sitko i odcedzamy z nadmiaru płynu. Na blaszce wykładamy połowę rozwałkowanego ciasta, można lekko zapiec. Na środek wykładamy górkę odważną z owoców smażonych. Wierzch pokrywamy pozostałym rozwałkowanym ciastem. Smarujemy wierzch jajkiem i posypujemy cukrem, i cynamonem. Pieczemy w temp. 180 stopni C.
Z serem na lekko pikantnie
Zaczynamy od przygotowania ciasta wytrawnego.
Składniki:
250 g mąki
100 g smalcu
30 g sera cheddar
2 jaja
rozmaryn, tymianek
szczypta soli
Przygotowanie:
Zapewne obecność w przepisie smalcu Was dziwi, ale zapewniam, że właśnie ciasto z tym tłuszczem doskonale nadaje się do pikantnych wypieków. Z ww. składników wyrabiamy ciasto dodając starty na tarce ser cheddar. Zioła jak lubimy. Ja polecam. Ciasto rozwałkowujemy i pieczemy okrągły cienki spód.
4 jabłka
2 sztuki sera camembert
gałka muszkatołowa
czarny pieprz
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Lekko przesmażamy na maśle. Studzimy. dodajemy pokrojony ser, gałkę oraz czarny pieprz. Na upieczony spód wykładamy jabłka z serem.
3 jaja
100 ml śmietany
sól
Przygotowanie:
Jajka mieszamy ze śmietaną i zalewamy wierzch pikantnego ciasta. Pieczemy na złoty kolor.
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN