Materiał promocyjny

Kuchnia imbirowa

Co można zrobić z ibmiru? Przekonacie się, jeśli przygotujecie potrawy według przepisów Tomasza Jakubiaka i Grzegorza Łapanowskiego, gości Dzień Dobry TVN.

Sałatka imbirowa z mozarellą i soczystym grapefruitem

Składniki:

5 cm korzenia imbiru

10 małych kulek mozarelli

1 duży grapefruit i sok z połówki świeżego grapefruita

garść rukoli

2 łyżeczki sosu sojowego

1 łyżeczka oleju sezamowego

2 dkg orzeszków Pini

garść listków kolendry

sól morska

imbir marynowany ze słoika (do ozdoby)

Przygotowanie:

Rukolę myjemy i odstawiamy na durszlak, by ociekła. Grapefruita filetujemy nad rondelkiem (by podczas filetowanie nie zmarnować soku), filety odkładamy, a sok z ogryzka wciskamy do rondelka. Stawiamy na mały ogień, ścieramy obrany imbir i redukujemy aż zgęstnieje. Po przestygnięciu doprawiamy sosem sojowym i olejem sezamowym oraz solą morską. Orzeszki Pini prażymy i łączymy z mozarellą, rukolą i grapefruitem. Polewamy sosem i zdobimy imbirem.

Imbirowo–paprykowo–ogórkowe cappuccino

Składniki:

10 cm korzenia imbiru

5 upieczonych i obranych papryk (zachować sok z pieczenia)

2 surowe ogórki

3 ząbki czosnku

2 czerwone cebule

papryczka chilli wedle upodobań co do ostrości

pół łyżki zielonej pasty curry

0,7 l bulionu warzywnego

1 szklanka piwa imbirowego

pół szklanki śmietany 30%

5 – 6 plastrów szynki parmeńskiej

kilka listków bazylii

imbir marynowany do posypania

oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę pokrojoną w ćwiartki przesmażamy razem z czosnkiem, chilli i ogórkiem (bez gniazd nasiennych i skórki ). Dodajemy upieczoną paprykę, starty imbir, pastę curry i sok z pieczenia papryk. Zalewamy bulionem i gotujemy. Po kilku chwilach gotowania wszystko miksujemy na krem, doprawiamy solą, pieprzem lub sosem sojowym jasnym i stawiamy na bardzo mały ogień. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno i powoli dodajemy do kremu, by na wierzchu powstała piana, jak w cappuccino. Cappuccino podajemy najlepiej w ładnej kokilce lub bulionówce na wierzchu układając grillowany kawałek szynki, listki bazylii i marynowany imbir.

Przepisy przygotowali: Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości