Kaczka po chińsku
Pokroić kawałki kaczki w dużą kostkę (3cm/3cm).
Wrzucić do zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, zdjąć szumowinę dużą łyżką i odstawić.
Rozgrzać olej rzepakowy na patelni (najlepiej wok, żeby olej był smaczniejszy można wcześniej podsmażyć nim czosnek, młody por i imbir, a następnie wszystko zdjąć z patelni).
Podsmażyć mięso, dodać kawałek cynamonu (całego nie tartego), kilka gwiazdek anyżu i papryczki seczuańskie).
Podsmażyć całość a następnie dodać łyżkę pasty sojowej ostrej, trochę sosu sojowego jasnego i ciemnego.
Podsmażyć krótko i dolać szklankę polskiego jasnego piwa.
Dodać młode pory, 2 ząbki czosnku i kawałek imbiru.
Całość podduszić (najlepiej w szybkowarze około 20 min) do momentu gdy mięso będzie miękkie.
Zdjąć młody pory czosnek i imbir i zagęścić wywar mąką z tapioki zamieszanej w wodzie.
Na koniec dodać kilka kawałków słodkiej papryki (zielonej czerwonej i żółtej) i kilka listków (górna zielona część) młodych porów.
Podawać z ryżem
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN