Materiał promocyjny

Gęś - królowa polskich stołów

Arystokratka wśród drobiu. Przysmak Francuzów i prawdziwy rarytas dla podniebienia. W dawnych czasach królowa naszych stołów. Dziś trochę zapomniana. Bohaterkę kuchni Dzień Dobry TVN - gęś - przyrządzili na własny, niezwykle wykwintny sposób - Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski.

Gęś świąteczna

Składniki:

Łyżeczka suszonej skórki z pomarańcza

Łyżeczka cynamonu

Starta skórka z cytryny

Kilka goździków

2 szklanki suszonych owoców

Sól morska

500 ml Cherry

Pół szklanki brązowego cukru

150 ml sosu sojowego jasnego

Świeżo tarty imbir około 2 cm

Przygotowanie:

Cynamon, skórki z owoców, imbir i goździki ucieramy na proszek i macerujemy gęś. Odstawiamy do lodówki na noc. Po wyjęciu gęś przekładamy do dużego naczynia i wkładamy na 20 min do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po upływie czasu temperaturę zmniejszamy do 180-190 stopni i zostawiamy w piekarniku na około 2-3 godziny. PAMIĘTAJMY ABY GĘŚ PODLEWAĆ ŚREDNIO CO 20MINUT TŁUSZCZEM KTÓRY SIĘ Z NIEJ WYTAPIA. W czasie pieczenia do rondla wlewamy sos sojowy, cherry i wsypujemy cukier – redukujemy do połowy aż płyn lekko zgęstnieje. Na 45 min przed podaniem gęsi odlewamy z brytfanki 80% tłuszczu i wlewamy powstałą miksturę. Gęś kilka razy obracamy, aby cała się pokryła czarnym słodko – słonym płynem. Gęś możemy podawać w modrą kapustą lekko doprawioną kolendrą.

Gęsie udo gotowane w barszczu, podane na marynowanej dyni z kozim serem

Składniki:

3 gęsie uda

1 l czerwonego barszczu

kilka gałązek świeżej kolendry – posiekana

Łyżka startego imbiru

3 ząbki czosnku

Sok z połowy cytryny

Sól i pieprz świeżo mielony

Marynowana dynia – słoik

Dwa dojrzałe pomidory

Małe pudełeczko serka koziego – twaróg

2 łyżki masła

Łyżka bułki tartej

Przygotowanie:

W garnku mieszamy barszcz, kolendrę, imbir, wyciśnięty czosnek i sok z cytryny – zagotowujemy. Uda nacieramy porządnie solą i pieprzem, a następnie wkładamy do gotującego się barszczu. Gotujemy na wolnym ogniu około 2 godzin. W tym czasie przygotowujemy pomidora wydrążając jego środek i faszerując serkiem. Z bułki i masła robimy zasmażkę i posypujemy pomidora z serkiem. Gdy uda będą już miękkie przekładamy je do niskiej brytfanki, obok układamy pomidory i zapiekamy pod grillem w maksymalnej temperaturze około 4 min. Podajemy z marynowaną dynią, pomidorem i odrobiną Rukoli jeśli ktoś lubi?

Pasztet z gęsiny z morelami z konfitury

Składniki:

Mięso z 1 gęsi (uda i piersi)

300 g gęsiej lub drobiowej wątróbki

100 g Tłuszcz gęsi lub kaczy

4 jaja

1 włoszczyzna

Garść grzybów suszonych namoczonych

ew. orzechy laskowe

2 bułki

400 g masła klarowanego

2 op. ekologicznych moreli

4 gałązki świeżego rozmarynu

Ew. goździki, anyż, cynamon, kardamon

Przygotowanie:

Rozgrzewamy gęsi tłuszcz i smażymy na nim włoszczyznę (bez kapusty) pokrojoną w 3 cm kawałki. Gdy warzywa będą już złote odstawiamy je na bok i ponownie na tłuszczu smażymy gęsinę (uda). Także czekamy, aż mięso się przyrumieni i dodajemy warzywa, liść laurowy i ziele angielskie i wstawiamy na palnik – dusimy ok. 3 godzin na małym ogniu. Na godzinę przed końcem gotowania dodajemy namoczone grzyby i odcedzoną wodę z ich moczenia. Bułki zamaczamy w wodzie lub mleku. Piersi, doprawione solą i pieprzem, nacinamy i obsmażamy na złoto z obu stron na patelni, a następnie dopiekamy gęś w piecu ok. 12 min. Po tym czasie całe mięso, warzywa, miąższ z bułek i grzyby trzykrotnie mielimy przez maszynkę do mięsa, doprawiamy sowicie solą i pieprzem, ew. przyprawami korzennymi. Z białek ubijamy pianę i delikatnie ją wkręcamy w masę mięsną dodając jeszcze trochę wywaru z gęsi, by masa miała luźną konsystencję. Foremkę smarujemy masłem lub rozpuszczonym gęsim tłuszczem i napełniamy masą i pieczemy ok. 40 min w temp. 200 C najlepiej w kąpieli wodnej. Taki pasztet najlepiej smakuje z duszonymi w maśle morelami z rozmarynem.

Stir fry, czyli gęś w 10 minut

Składniki:

1 pierś z gęsi

Marchewka pokrojona w zapałkę

4 cm pora pokrojonego w zapałkę

Z cebula pokrojona w pióra

2 posiekane ząbki czosnku

1 chili

4 łyżki dobrego sosu sojowego lub ostrygowego

1 cytryny

Tłuszcz gęsi do smażenia

Natka kolendry

Makaron ryżowy lub sojowy

Przygotowanie:

Makaron zalewamy wrzątkiem i parzymy wg. przepisu na opakowaniu. Pierś gęsi kroimy w poprzek włókien na jak najcieńsze paski. Mięso marynujemy w czosnku, chili, ew. imbirze najlepiej przez całą noc. Wszystkie warzywa kroimy w zapałkę. Na rozgrzanej patelni grzejemy tłuszcz i następnie wrzucamy mięso na jak najwyższą temperaturę. Smażymy kilka minut następnie dodajemy cebulę. Smażymy kolejne 2 min. i ponownie dodajemy pozostałe warzywa, po 3 minutach danie jest gotowe. Mieszamy makaron z pozostałymi składnikami, ziołami i ew. doprawiamy sosem sojowym i cytryną, lub limonką.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości