Angielskie scones z lemon curd i borówkami
Składniki:
Scones
250 g mąki pszennej typu 480
125 ml mleka
1 jajko + 1 żółtko do smarowania
50 g roztopionego masła
Łyżka cukru
Szczypta soli
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
Lemon curd
4 jajka z wolnego wybiegu
4 łyżki cukru
80 g masła
sok z 3 cytryn
Skórka starta z jednej cytryny
Dodatki
Borówki amerykańskie
Śmietana 12%
Przygotowanie:
Lemon curd
Jajka ubij z cukrem.
Wyciśnij sok z cytryny przez drobny sitko do ubitych jajek.
Wymieszaj i dodaj skórkę z cytryny oraz masło pokrojone w kosteczkę.
W rondelku gotuj na wolnym ogniu cały czas mieszając w ósemkę.
Jak zauważysz, że masa zaczyna zgęstnieć, odstaw z ognia i dalej mieszaj.
Uważaj by nie podgrzało się za szybko i za mocno - zrobi ci się jajecznica.
Przelej lemon curd przez drobne sitko i odstaw do słoiczka lub małej foremki do ostygnięcia.
Scones
W misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia.
Ubij jajko z mlekiem i roztopionym masłem i wymieszaj z mąką.
Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
Odstaw na 30 minut.
Po tym czasie uformuj z ciasta kulki wielkości piłeczki do golfa, a następnie delikatnie je spłaszcz.
Za pomocą pędzelka posmaruj je żółtkiem.
Piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut lub do momentu, kiedy będą złociste i ładnie wyrosną.
Wyjmij je z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
Przekrój scones na dwie połówki. Serwuj z lemon curd, borówkami oraz śmietaną.
Tacosy serowe, jajko sadzone i awokado
Składniki:
100 g startego sera cheddar
2 jajka
1 awokado
Papryczka chilli
Kilka cienkich plasterków czerwonej cebuli
Sól
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Na suchej rozgrzanej patelni wysyp cienkie okrągłe warstwy startego sera.
Poczekaj aż się ser roztopi.
Wbij po jednym jajku na plackach.
Smaż na wolnym ogniu aż białko się zetnie i ser się ładnie skarmelizuje.
Zdejmij patelnię z ognia i odstaw na minutę.
Wyciągnij delikatnie tacos serowy z jajkiem i przełóż na talerz.
Pokrój awokado w kawałki.
Cebulę pokrój w cienkie piórka.
Chilli pokrój w cienkie plasterki.
Posyp serowy tacos awokado, cebulą oraz chilli.
Pokrop oliwą z oliwek.
Zielona szakszuka z zielonym curry
Składniki:
Garść liści jarmużu
Pół cebuli
Garść liści szpinaku
Pęczek dymki
Kilka listków kolendry
2 jajka
Łyżeczka oleju kokosowego
Łyżka pasty zielonego curry
100 ml mleka kokosowego
2 pity
Przygotowanie:
Liście jarmużu porwij w małe kawałki.
Sparz je we wrzącej wodzie (przez minutę).
Wyciągnij i włóż do miski z zimną wodą na chwilę.
Wyciągnij i dokładnie odsącz.
Na patelni na oleju kokosowym zeszklij posiekaną cebulę.
Dodaj jarmuż, duś przez 2-3 minuty, dodaj szpinak i duś kolejne 2 minuty.
Dodaj pastę zielonego curry, wymieszaj z resztę składników.
Dopraw do smaku solą, wlej mleko kokosowym, podgrzej i wbij na patelni dwa jajka.
Gotuj 3 minuty na średnim ogniu pod przykryciem aż białko się zetnie.
Dopraw do smaku solą.
Przed podaniem posyp kolendrą i dymką.
Serwuj z ciepłymi pitami.
Owsianka na mleku kokosowym z marakują, mango i bananem
Składniki:
100 g płatków owsianych górskich
Puszka mleka kokosowego
Łyżka miodu
1 marakuja
Pół mango
1 banana
Łyżka migdałów
Przygotowanie:
Płatki owsiane opłucz pod wodą.
Przełóż do dwóch foremek.
Wlej mleko kokosowe i odstaw na noc.
Na drugi dzień do każdej miski dorzuć połówki marakui, kawałki mango oraz połówki banana.
Migdały praż na suchej patelni kilka minut.
Drobno posiekaj i posyp owsiankę.
Polej całość miodem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN