Kuchnia tajska to bogactwo smaków i aromatów. Z założenia jest prosta i oparta na składnikach łatwo dostępnych i tanich. Zupy tajskie, podobnie jak w całej kuchni azjatyckiej, są bardzo gęste, treściwe i sycące. Mogą więc być połączeniem naszego pierwszego i drugiego dania. Bulion w zupie tajskiej stanowi jedynie dodatek, bo jej głównymi składnikami jest mięso i warzywa. To, jakie są dodane, zależy od regionu Tajlandii i pomysłowości gospodyni. Prosta zupa tajska obecna jest w każdym domu, a do jej przygotowania wystarczy niewiele składników. Zupy tajskie swój smak zyskują poprzez wygotowywanie warzyw i mięsa. Bardzo popularna jest zupa tajska z kurczakiem curry, której smak uzyskuje się dzięki paście curry. Z kolei zupa tajska na ostro to efekt gotowania bulionu z dodatkiem papryki chilli lub papryczek piri piri. Tajowie lubią mieszać mięso ryb i drobiu, dlatego najpopularniejszą jest zupa tajska z kurczakiem i krewetkami.
Zupa tajska z kurczakiem - przepis
Zupy tajskie występują w wielu odsłonach. Z dodatkiem warzyw, grzybów czy curry - każda z nich tworzy swój niepowtarzalny smak i aromat. Przedstawiamy najpopularniejsze przepisy na tajskie zupy z kurczakiem.
Zupa tajska z kurczakiem i warzywami:
· litr bulionu drobiowego,
· 400 ml mleka kokosowego,
· 300 g filetu z kurczaka pokrojonego w kostki,
· 3 marchewki pokrojone w cienkie paski,
· 5-centymetrowy korzeń imbiru pokrojonego w plasterki,
· 2 ząbki czosnku drobno posiekanego,
· 1 czerwona papryka pokrojona w cienkie paski,
· 5 różyczek kalafiora,
· 1 pomidor pokrojony w cząstki,
· 1 puszka kukurydzy,
· łyżeczka papryczki chilli,
· łyżeczka słodkiej papryki,
· łyżeczka kurkumy,
· pół łyżeczki curry,
· 4 łyżki sosu sojowego,
· sok z 1 limonki,
· pęczek szczypiorku drobno posiekanego,
· szalotki ze szczypiorku (też drobno posiekane),
· 3 łyżki oliwy.
Podsmaż pokrojoną pierś z kurczaka, a następnie dodaj czosnek, szalotkę, przyprawy, kukurydzę, kalafior, marchew, imbir, pomidor i słodką paprykę. Wszystko polej sosem sojowym i smaż, mieszając przez 10 minut. Następnie zalej wszystko bulionem i zagotuj. Do wrzącego wywaru dodaj mleko kokosowe. Podawaj od razu po przyrządzeniu. Przelej zupę w miseczki i przed podaniem posyp jej wierzch szczypiorkiem, dodaj kilka kropli soku z limonki.
Zupę tajską z warzywami możesz modyfikować, zamieniając lub dodając warzywa. Popularna jest wersja zupy tajskiej z kurczakiem i cukinią. Zamiast pomidorów i kalafiora dodaj pokrojoną w plastry cukinię. Zupa tajska nabierze bardziej wyrazistego smaku, jeśli do podanego przepisu dodasz papryczki piri piri (1 małą łyżeczkę). Tym sposobem zyskujemy szybki przepis na pikantną zupę tajską z kurczakiem.
Zupa tajska z kurczakiem i pieczarkami to wersja dla osób, które nie przepadają za warzywnym smakiem zupy. Wystarczy zamiast podanych w przepisie warzyw dodać 300 g pieczarek pokrojonych w grubsze plastry. Pamiętaj, aby smażyć je na małym ogniu, aż uzyskają złocisty kolor i dopiero wtedy dodać do nich bulion.
Zupa tajska z kurczakiem i trawą cytrynową:
· 500 ml bulionu z kurczaka,
· 200 ml mleka kokosowego,
· 300 g piersi z kurczaka pokrojonej w kostkę,
· 2 łodygi trawy cytrynowej pokrojone na kawałki o długości ok. 3 cm,,
· 5-centymetrowy korzeń imbiru pokrojony w plasterki,
· 2 ząbki czosnku drobno posiekanego,
· 1 cebula drobno posiekana,
· pół łyżeczki papryczki chilli,
· 1 łyżeczka kurkumy,
· 1 łyżeczka curry,
· 3 łyżki sosu rybnego,
· sok z 1 limonki,
· sól, pieprz,
· 3 łyżki oleju.
Rozgrzej oliwę, dodaj do niej cebulę, czosnek, przyprawy (papryka, kurkuma, curry), imbir i kurczaka. Smaż wszystko około 5 minut, mieszając. Następnie wlej bulion, mleko kokosowe i sos rybny. Gotuj na małym ogniu kolejne 5 minut. Następnie dodaj trawę cytrynową, sok z limonki, przykryj i na małym ogniu gotuj przez 20 minut. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Zupa tajska z kurczakiem mlekiem kokosowym i zielonym curry:
· 400 ml bulionu warzywnego,
· 200 ml mleka kokosowego,
· 200 g piersi z kurczaka pokrojonej w kawałki,
· 200 g krewetek,
· 100 g fasolki szparagowej zielonej,
· 3 łyżki zielonej pasty tajskiej curry,
· 2 łyżki sosu rybnego,
· 1 łyżka sosu sojowego,
· 1 ząbek czosnku drobno posiekanego,
· sok z połowy limonki,
· 1 łyżka cukru brązowego,
· 2 łyżki oleju.
Kurczaka i krewetki zamarynuj w czosnku, a następnie usmaż. Podczas smażenia dodawaj po trochu pastę curry. Smaż wszystko przez 3 minuty. Następnie dodaj bulion, mleko kokosowe, fasolkę, sos rybny i sojowy, sok z limonki, cukier. Wszystko gotuj na bardzo małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Podawaj od razu. Zupa tajska z kurczakiem wyśmienicie smakuje podawana z makaronem ryżowym.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN