Materiał promocyjny

Leszcze w kuchni

Maciej Miecznikowski z zespołu "Leszcze" od dawna interesuje się kuchnią, zdrowym jedzeniem i zdrowym stylem życia.

Ciasto witariańskie

(nie zawiera składników, do których jesteśmy przyzwyczajeni, czyli cukru, mąki i jajek):

Składniki:

16 daktyli (mogą być suszone)

1 filiżanka soku z agawy (sklepy eko, bio)

2 łyżki naturalnego ekstraktu waniliowego (można dołożyć cukier wanilinowy, ale wtedy już nie jest drowo i naturalnie)

2 szczypty soli morskiej

4 łyżki wody (ilość wody zależy od suchości daktyli)

2/3 + 2/3 filiżanki naturalnego kakao

2 łyżki masła kokosowego lub oleju kokosowego lub masła orzechowego bio lub masła migdałowego bio

3 filiżanki orzechów włoskich lub 1 i pół szklanki włoskich, pół nerkowca, pół laskowych parę łyżek wiórków kokosowych świeże maliny lub truskawki lub wiśnie - coś orzeźwiającego na wierzch w każdym razie

Konieczny malakser oraz prostokątna salaterka (najlepiej biała), jak na lasagne, wielkości kartki A-4. Gotowe ciasto powinno chłodzić się w lodówce przez 20 minut.

Zupa jarzynowa nowocześnie, z mlekiem kokosowym na szybko

Składniki:

3-4 marchewki średnie

1 średni kalafior

pół średniego selera

1/3 pora (może 1/2 - zależy od pora)

1 średnia pietruszka lub 2 mniejsze

3 ziemniaki spore

pół puszki mleka kokosowego

kurkuma mielona

papryka słodka mielona

pieprz, sól

olej lniany (najlepiej budwigowy, zimnotłoczony, ale w studiu może być inny)

natka pietruszki i woda oczywiście

Konieczny malakser z tarczą do tarcia warzyw, duży garnek (ok. 5 litrów) nóż, deska itd. Zupa jest nie tylko szybka i pyszna, ale nie zawiera żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Trzeba jednak pamiętać, że mleko kokosowe to też tłuszcz nasycony i podobnie jak śmietana może źle wpływać na poziom cholesterolu. Ale ma inne zdrowotne właściwości, które trudno przypisać śmietanie. Kurkuma w połączeniu z pieprzem i papryką podobno ma właściwości anynowotworowe - to jej przypisuje się niższą zachorowalność na raka w Indiach, gdzie spożywa się dużo curry, mieszanki przypraw, której głównym składnikiem jest kurkuma.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!