Zupa Tom Yum do rozkochiwania kobiet
Składniki:
1,5 litra bulionu drobiowego
300 g krewetek + 2 całe krewetki
300 g paluszków krabowych
5 cm imbiru galangal
2 łodygi trawy cytrynowej
3 tajskie papryczki chili
5 liści kaffir
200 g pieczarek
5 łyżek sosu rybnego
3 łyżeczki pasty tom yum
200 g mleka kokosowego
pół limonki
1 pęczek kolendry
Przygotowanie: Bulion doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Jeśli używamy kostki rosołowej rozpuścić ją w gorącej wodzie Trawę cytrynową, galangal i papryczki posiekać w kostkę Grzyby kroimy w ćwiartki Do gorącego bulionu dodajemy posiekaną trawę cytrynową, galangal i papryczki, oraz całe liście limonki kaffir. Gotujemy przez 5 minut. Dodajemy pastę tom yum, oraz pokrojone grzyby. Gotujemy przez 5 minut. Dodajemy wyciśnięty sok z limonki - tego składnika nie dodajemy za wcześnie bo zupa może wyjść z lekką goryczką. Dodajemy krewetki i paluszki krabowe Gotujemy 3 minuty aż krewetki będą dobre - nabiorą soczystej różowej barwy. Dodajemy mleko kokosowe - jeśli zupa wyjdzie zbyt ostra można dodać trochę więcej mleka kokosowego, ono złagodzi smak potrawy. Gotujemy 2 minuty. Posypujemy zupę posiekaną kolendrą przed podaniem
Makaron pad thai
Składniki:
1/2 opakowania makaronu ryżowego
1 kostka tofu
1 jajko
3 łyżki oleju arachidowego
1 cebula szalotka
2 tajskie papryczki chili
3 ząbki czosnku
200 g krewetek
2 łyżki pasty tamaryndowej
2 łyżki cukru
1 łyżka sosu rybnego
1 pęczek szczypioru
100 g kiełków fasoli
1 limonka
50 g orzeszków ziemnych (opcjonalnie)
pieprz
50 ml wody (opcjonalnie)
garnek gorącej wody
1. Makaron namaczamy w garnku lub misce w gorącej wodzie około 15 minut
2. Tofu kroimy w kostkę 2x2cm
3. Pastę tamaryndową, cukier i sos rybny mieszamy w małej misce do rozpuszczenia składników - można dodać trochę wody
4. W woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, rozgrzewamy, a następnie wbijamy jajko i smażymy prawie do zupełnego ścięcia w formę omletu
5. Jajko zdejmujemy z woka i odstawiamy do wystudzenia, a następnie kroimy w paski 1x4 cm
6. Czosnek, chili i dymkę siekamy bardzo drobno
7. Szczypior Kroimy w 3 cm słupki
8. Orzeszki ziemne drobno siekamy, lub kruszymy
9. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju
10. Wrzucamy posiekane czosnek, chili i dymkę i smażymy około 2 minuty, aż czosnek zacznie lekko brązowieć
11. Wrzucamy krewetki i smażymy 2 minuty, aż będą różowe
12. Dodajemy makaron i wymieszany sos tamaryndowy i smażymy chwilę aż makaron zacznie się robić miękki
13. Dodajemy tofu i mieszamy
14. Dodajemy kiełki fasoli i szczypior i mieszamy
15. Przekładamy na talerz, posypujemy orzeszkami ziemnymi i polewamy sokiem z cytryny
Deser z kulek tapioki, mleka kokosowego i owoców liczi podawany na zimno
Składniki:
1 szklanka małych perełek tapioki
2 litry wody
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżki syropu trzcinowego
owoce liczi
2 owoce mango
1 limonka
1 laska wanilii
czerwony barwnik spożywczy
Przygotowanie:
Perełki tapioki namaczamy kilka godzin w wodzie. Następnie gotujemy na małym ogniu w 2l wody, aż staną się przezroczyste, bardzo często mieszając. Na koniec cedzimy przez durszlak i przelewamy zimną wodą. Mieszamy z 2 kroplami barwnika spożywczego i studzimy. Mango obieramy i oddzielamy miąższ od pestek, a następnie miksujemy na gęstą pastę z sokiem z limonki. Mleko kokosowe mieszamy z sokiem z liczi w proporcjach 1:1, dosładzamy syropem cukrowym i odstawiamy na bok. Podajemy w następujący sposób. Do miseczki deserowej wkładamy kilka łyżek kulek liczi, wlewamy mleko kokosowe z sokiem z liczi, aby tylko przykryło kulki, a na wierzchu układamy warstwę musu z mango, wkładamy kilka owoców liczi, i niezwłocznie podajemy. Aby danie smakowało najlepiej wszystkie składniki powinny być schłodzone przed podaniem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN