Tajska kuchnia Salety

Jak oczarować kobietę w kuchni pokazali nam dziś dwaj wielbiciele kuch tajskiej: Przemysław Saleta i uczestnik programu "Ugotowani", Michał Kurek. Smacznego!

Zupa Tom Yum do rozkochiwania kobiet

Składniki:

1,5 litra bulionu drobiowego

300 g krewetek + 2 całe krewetki

300 g paluszków krabowych

5 cm imbiru galangal

2 łodygi trawy cytrynowej

3 tajskie papryczki chili

5 liści kaffir

200 g pieczarek

5 łyżek sosu rybnego

3 łyżeczki pasty tom yum

200 g mleka kokosowego

pół limonki

1 pęczek kolendry

Przygotowanie: Bulion doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Jeśli używamy kostki rosołowej rozpuścić ją w gorącej wodzie Trawę cytrynową, galangal i papryczki posiekać w kostkę Grzyby kroimy w ćwiartki Do gorącego bulionu dodajemy posiekaną trawę cytrynową, galangal i papryczki, oraz całe liście limonki kaffir. Gotujemy przez 5 minut. Dodajemy pastę tom yum, oraz pokrojone grzyby. Gotujemy przez 5 minut. Dodajemy wyciśnięty sok z limonki - tego składnika nie dodajemy za wcześnie bo zupa może wyjść z lekką goryczką. Dodajemy krewetki i paluszki krabowe Gotujemy 3 minuty aż krewetki będą dobre - nabiorą soczystej różowej barwy. Dodajemy mleko kokosowe - jeśli zupa wyjdzie zbyt ostra można dodać trochę więcej mleka kokosowego, ono złagodzi smak potrawy. Gotujemy 2 minuty. Posypujemy zupę posiekaną kolendrą przed podaniem

Makaron pad thai

Składniki:

1/2 opakowania makaronu ryżowego

1 kostka tofu

1 jajko

3 łyżki oleju arachidowego

1 cebula szalotka

2 tajskie papryczki chili

3 ząbki czosnku

200 g krewetek

2 łyżki pasty tamaryndowej

2 łyżki cukru

1 łyżka sosu rybnego

1 pęczek szczypioru

100 g kiełków fasoli

1 limonka

50 g orzeszków ziemnych (opcjonalnie)

pieprz

50 ml wody (opcjonalnie)

garnek gorącej wody

1. Makaron namaczamy w garnku lub misce w gorącej wodzie około 15 minut

2. Tofu kroimy w kostkę 2x2cm

3. Pastę tamaryndową, cukier i sos rybny mieszamy w małej misce do rozpuszczenia składników - można dodać trochę wody

4. W woku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, rozgrzewamy, a następnie wbijamy jajko i smażymy prawie do zupełnego ścięcia w formę omletu

5. Jajko zdejmujemy z woka i odstawiamy do wystudzenia, a następnie kroimy w paski 1x4 cm

6. Czosnek, chili i dymkę siekamy bardzo drobno

7. Szczypior Kroimy w 3 cm słupki

8. Orzeszki ziemne drobno siekamy, lub kruszymy

9. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oleju

10. Wrzucamy posiekane czosnek, chili i dymkę i smażymy około 2 minuty, aż czosnek zacznie lekko brązowieć

11. Wrzucamy krewetki i smażymy 2 minuty, aż będą różowe

12. Dodajemy makaron i wymieszany sos tamaryndowy i smażymy chwilę aż makaron zacznie się robić miękki

13. Dodajemy tofu i mieszamy

14. Dodajemy kiełki fasoli i szczypior i mieszamy

15. Przekładamy na talerz, posypujemy orzeszkami ziemnymi i polewamy sokiem z cytryny

Deser z kulek tapioki, mleka kokosowego i owoców liczi podawany na zimno

Składniki:

1 szklanka małych perełek tapioki

2 litry wody

1 puszka mleka kokosowego

2 łyżki syropu trzcinowego

owoce liczi

2 owoce mango

1 limonka

1 laska wanilii

czerwony barwnik spożywczy

Przygotowanie:

Perełki tapioki namaczamy kilka godzin w wodzie. Następnie gotujemy na małym ogniu w 2l wody, aż staną się przezroczyste, bardzo często mieszając. Na koniec cedzimy przez durszlak i przelewamy zimną wodą. Mieszamy z 2 kroplami barwnika spożywczego i studzimy. Mango obieramy i oddzielamy miąższ od pestek, a następnie miksujemy na gęstą pastę z sokiem z limonki. Mleko kokosowe mieszamy z sokiem z liczi w proporcjach 1:1, dosładzamy syropem cukrowym i odstawiamy na bok. Podajemy w następujący sposób. Do miseczki deserowej wkładamy kilka łyżek kulek liczi, wlewamy mleko kokosowe z sokiem z liczi, aby tylko przykryło kulki, a na wierzchu układamy warstwę musu z mango, wkładamy kilka owoców liczi, i niezwłocznie podajemy. Aby danie smakowało najlepiej wszystkie składniki powinny być schłodzone przed podaniem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości