Jajka w sosie curry
Składniki:
2 jajka na twardo na osobę
2 łyżki indyjskiej pasty curry (lub mieszanka imbiru, kolendry, kurkumy, chili i kminu)
200ml mleka kokosowego
1 łyżeczka posiekanej kolendry lub pietruszki
100g posiekanych pomidorów
50g posiekanej cebuli
Przygotowanie:
Podsmaż cebulę na oleju na złoto, dodaj curry, pomidory i mleko kokosowe. Duś 5 minut. Dodaj jajka, dopraw solą i ziołami.
Smażona jagnięcina z ostrym sosem pomidorowym
Składniki:
200g pokrojonej w kostkę jagnięciny
sól
200ml wody
Przygotowanie:
Jagnięcinę zanurz w wodzie, dodaj sól, zagotuj i gotuj na małym ogniu aż mięso będzie miękkie i powstanie gęstawy sos. Na koniec podsmaż mięso na większym ogniu, aż będzie rumiane. Dopraw. Podawaj z sosem i ryżem.
Sos:
4 posiekane pomidory
1 łyżki koncentratu pomidorowego
1 posiekana zielona papryka
2 posiekane chilli
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzej olej na patelni, podsmaż cebulę na złoto, dodaj resztę składników i gotuj na małym ogniu 30 minut. Dopraw solą i pieprzem.
Tłuczone słodkie ziemniaki
Składniki:
200g słodkich ziemniaków pokrojonych w kostkę
100ml wody
1 łyżka masła
sól, cynamon
Przygotowanie:
Zagotuj ziemniaki, dodaj sól i cynamon. Gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Odcedź, dodaj masło, utłucz.
Podpłomyki - diphaphatha
Składniki:
200g mąki
50g drożdży
100 ml ciepłej wody
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Zagnieć składniki na gładkie ciasto. Odstaw w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość. Zrób z ciasta kulki wielkości piłki do tenisa, rozciągnij i smaż po obu stronach na patelni.
Ciasteczka scones
Składniki:
225 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
55 g masła
100 g rodzynek
25 g cukru
150 ml mleka
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni C. Delikatnie wysmaruj blachę masłem. Zmieszaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia i wgnieć do środka masło. Dodaj cukier, rodzynki i mleko, tak, aby powstało delikatne ciasto. Posyp stolnicę odrobiną mąki i ugnieć delikatnie ciasto. Zrób z niego krążek o grubości około 2cm. Wytnij foremką o średnicy około 5 cm krążki i połóż na blasze do pieczenia. Pozostałe skrawki ciasta zagnieć ponownie, uformuj krążek i wytnij kolejne ciasteczka, aż zużyjesz całe ciasto. Posmaruj góre ciastek mlekiem i piecz przez około 12-15 minut, do momentu kiedy ładnie wyrosną i zarumienia się. Odstaw do ostygnięcia. Podawaj z dżemem, konfiturą lub bitą śmietaną.
Tradycyjne piwo imbirowe
Składniki:
2 łyżki ciepłej wody
1 łyżki cukru
1 łyżki drożdży instant
1 łyżka startego imbiru
1 szklanka cukru
sok z 2 cytryn
skórka z dwóch cytryn
Przygotowanie:
Dodaj do wody 1,5 łyżki cukru i drożdże, mieszaj, aż wszystko się rozpuści. Odstaw w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować. Pokrój drobno skórkę z cytryn i przełóż do żaroodpornego naczynia, dodając pozostały cukier i imbir. Wlej 1 szklankę gotującej wody i odstaw na około 10 minut. Przelej wszystko do butelki plastikowej o pojemności 1,5 l. Uzupełnij chłodną wodą prawie do końca butelki. Dodaj miksturę drożdżową i zakręć butelkę bardzo dokładnie i mocno. Pozostaw na około 24-48 h, aż do momentu, kiedy nie będzie się dało ugiąć butelki. Schłódź dobrze przed podaniem i otwieraj ostrożnie, grozi wybuchem!
Autor: Bartłomiej Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN