Materiał promocyjny

Kuchnia Fair Trade

Dziś w naszej kuchni socjolożka Paula Bialska i studentka Anna Langner opowiedziały nam więcej o idei Fai Trade i przygotowały dla nas kilka potraw związanych z tematem.

Zupa Eko-dyniowa z Mlekiem Kokosowym

Składniki:

1 kg dyni, obranej i pokrojonej na kawałki

40g masła

1 średniej wielkości cebula, drobno pokrojona

2 ząbki czosnku, posiekane

2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego

2 łyżeczki mielonej kolendry

1,5 szklanki wywaru warzywnego

3 szklanki wody

1 puszka mleka kokosowego

1 łyżka posiekanego szczypiorku lub kolendry

Sposób przygotowania:

Masło należy rozgrzać w garnku, dodać cebulę i czosnek oraz kmin i kolendrę. Dusić na małym ogniu ok. 10 minut, aż cebula zmięknie. Następnie dodać dynię. Wlać wywar i wodę. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować zupę ok. 20 minut aż dynia zmięknie - czas gotowania zależy od gatunku dyni. Zupę zmiksować, dodając mleko kokosowe. Podawać z szczypiorkiem lub kolendra.

Czekoladowa rozpusta z produktów fairtrade

Składniki:

50 g kakao w proszku - produkt FT

220 g cukru trzcinowego - produkt FT

85 g startej gorzkiej czekolady - produkt FT

2 żółtka z jajka "0" z chowu ekologicznego

30 g migdałów w proszku

50 g mąki

4 białka z jajek "0"

12 silikonowych foremek do muffinków

Sposób przygotowania:

Wymieszać cukier z kakao(przesiać). Dodać 125 ml wrzącej wody, dodać czekoladę i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodać żółtka, migdały i mąkę. Ubić piane z białek i dodawać stopniowo do czekoladowej masy. Umieścić ciasto w foremkach. Piec 20 min w piecu nagrzanym do 160st.

Porzucona zapiekanka

Składniki:

Warzywa, które mamy w domu, pozostałości, wyglądają pozornie nieświeżo, ale odpowiednio przygotowane są pycha! (mogą to być: cukinia, pomidor, papryka, kalafior, brokuł, bakłażan i dużo innych, to co masz w domu!)

Do smaku: suszone pomidory (zrobione przez nas dzień wcześniej) lub polskie kupione w słoiku

Ser, najlepiej o mocnym smaku: rokpol, kozi brie, oscypek, feta.

Oliwa

Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn, oregano

Jeśli chcemy danie bardziej urozmaicić można dodać kawałki łososia, wcześniej podmsażonego na patelni.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości