Zupa Eko-dyniowa z Mlekiem Kokosowym
Składniki:
1 kg dyni, obranej i pokrojonej na kawałki
40g masła
1 średniej wielkości cebula, drobno pokrojona
2 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
2 łyżeczki mielonej kolendry
1,5 szklanki wywaru warzywnego
3 szklanki wody
1 puszka mleka kokosowego
1 łyżka posiekanego szczypiorku lub kolendry
Sposób przygotowania:
Masło należy rozgrzać w garnku, dodać cebulę i czosnek oraz kmin i kolendrę. Dusić na małym ogniu ok. 10 minut, aż cebula zmięknie. Następnie dodać dynię. Wlać wywar i wodę. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować zupę ok. 20 minut aż dynia zmięknie - czas gotowania zależy od gatunku dyni. Zupę zmiksować, dodając mleko kokosowe. Podawać z szczypiorkiem lub kolendra.
Czekoladowa rozpusta z produktów fairtrade
Składniki:
50 g kakao w proszku - produkt FT
220 g cukru trzcinowego - produkt FT
85 g startej gorzkiej czekolady - produkt FT
2 żółtka z jajka "0" z chowu ekologicznego
30 g migdałów w proszku
50 g mąki
4 białka z jajek "0"
12 silikonowych foremek do muffinków
Sposób przygotowania:
Wymieszać cukier z kakao(przesiać). Dodać 125 ml wrzącej wody, dodać czekoladę i mieszać do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodać żółtka, migdały i mąkę. Ubić piane z białek i dodawać stopniowo do czekoladowej masy. Umieścić ciasto w foremkach. Piec 20 min w piecu nagrzanym do 160st.
Porzucona zapiekanka
Składniki:
Warzywa, które mamy w domu, pozostałości, wyglądają pozornie nieświeżo, ale odpowiednio przygotowane są pycha! (mogą to być: cukinia, pomidor, papryka, kalafior, brokuł, bakłażan i dużo innych, to co masz w domu!)
Do smaku: suszone pomidory (zrobione przez nas dzień wcześniej) lub polskie kupione w słoiku
Ser, najlepiej o mocnym smaku: rokpol, kozi brie, oscypek, feta.
Oliwa
Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, rozmaryn, oregano
Jeśli chcemy danie bardziej urozmaicić można dodać kawałki łososia, wcześniej podmsażonego na patelni.
Autor: Marek Węgrzyn
Źródło: Dzień Dobry TVN