Sałata z cukinią i sosem Azja Express
Składniki:
Sałata
Opakowanie rukoli lub główka sałaty masłowej
1 cebula pokrojona w piórka
1 cukinia pokrojona w plastry
1 garść podprażonych orzeszków na suchej patelni
1 gruszka bez skórki i pestek pokrojona w grubą kostkę
1/2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
4 pokrojone pieczarki w plastry
3 łyżki żurawiny
2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli, cukinii i pieczarek
Sos
50 g orzechów nerkowca
1/2 pęczka mięty
1/2 pęczka kolendry
1 ząbek czosnku
Łyżeczka imbiru startego
Sok z 1/2 cytryny
Około łyżki oleju lnianego lub oliwy
Sól
Kawałek chili posiekany,jeśli lubisz ostre smaki
Przygotowanie:
Podsmaż cebulę i cukinię oraz pieczarki na oleju, dosól do smaku.
Wymieszaj sałatę ze wszystkimi składnikami, polej sosem Azja Express.
Buraki z zieloną fantazją
Składniki:
2 duże buraki
Sos
Garść orzechów włoskich
1/2 pęczka kolendry
1/2 pęczka natki
1/2 pęczka mięty
4 pomidory suszone w oliwie
Sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Buraki owiń folią spożywczą, włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około godzinę.
Ostudź, pokrój w plasterki, ułóż na talerzu jak carpaccio.
Przygotuj sos „Zielona fantazja”: Wszystkie składniki zmiksuj.
Polej sosem buraki.
Trufelki daktylowe
Składniki:
200 daktyli bez pestek
150 g pudru migdałowego
3 łyżki wody pomarańczowej lub soku ze słodkich pomarańczy
Przygotowanie:
Zmiksuj daktyle na lepką masę, dodaj wodę lub sok, zmiksuj, dodaj migdały, znów zmiksuj.
Lep kuleczki (możesz obtoczyć je w sezamie, maku, płatkach kokosowych, surowym kakao – jak lubisz).
Odłóż do zamkniętego pudełeczka.
Naturalny koktajl niczym napój energetyczny
Składniki:
Pęczek natki pietruszki
2 kiwi bez skórki
1 awokado bez skórki i pestki
Duża szczypta pestki z awokado startej na tarce
1 łyżeczka pokruszonej macy
3-4 suszone daktyle lub śliwki węgierki
Kilka kropli oleju lnianego (lub innego)
Zapiekane jajko w awokado
Składniki:
1 awokado przekrojone na pół
2 jaja zielononóżki
Sól, pieprz
Posiekany szczypiorek
Garść uprażonych pestek dyni
Posiekane suszone pomidory
Szczypta czarnuszki
Przygotowanie:
Do każdej połówki awokado wbij jajo zielononóżki, włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na 10-15 minut,aż zetnie się żółtko.
Posyp posiekanymi pomidorami, szczypiorkiem, dynią i czarnuszką, posól i popieprz.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN