Przepis na wiosenny detoks

Po zimie warto oczyścić organizm z toksyn. Jak to zrobić? W kuchni Dzień Dobry TVN Agnieszka Mielczarek, coach zdrowia i żywienia odpowiedziała na to pytanie jedzeniem. Przygotowała sałatę z cukinią i sosem Azja Express, buraki z zielona fantazją, trufelki daktylowe, naturalny koktajl niczym napój energetyczny oraz zapiekane jajko w awokado.

Sałata z cukinią i sosem Azja Express

Składniki:

Sałata

Opakowanie rukoli lub główka sałaty masłowej

1 cebula pokrojona w piórka

1 cukinia pokrojona w plastry

1 garść podprażonych orzeszków na suchej patelni

1 gruszka bez skórki i pestek pokrojona w grubą kostkę

1/2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej

4 pokrojone pieczarki w plastry

3 łyżki żurawiny

2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli, cukinii i pieczarek

Sos

50 g orzechów nerkowca

1/2 pęczka mięty

1/2 pęczka kolendry

1 ząbek czosnku

Łyżeczka imbiru startego

Sok z 1/2 cytryny

Około łyżki oleju lnianego lub oliwy

Sól

Kawałek chili posiekany,jeśli lubisz ostre smaki

Przygotowanie:

Podsmaż cebulę i cukinię oraz pieczarki na oleju, dosól do smaku.

Wymieszaj sałatę ze wszystkimi składnikami, polej sosem Azja Express.

Buraki z zieloną fantazją

Składniki:

2 duże buraki

Sos

Garść orzechów włoskich

1/2 pęczka kolendry

1/2 pęczka natki

1/2 pęczka mięty

4 pomidory suszone w oliwie

Sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:

Buraki owiń folią spożywczą, włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około godzinę.

Ostudź, pokrój w plasterki, ułóż na talerzu jak carpaccio.

Przygotuj sos „Zielona fantazja”: Wszystkie składniki zmiksuj.

Polej sosem buraki.

Trufelki daktylowe

Składniki:

200 daktyli bez pestek

150 g pudru migdałowego

3 łyżki wody pomarańczowej lub soku ze słodkich pomarańczy

Przygotowanie:

Zmiksuj daktyle na lepką masę, dodaj wodę lub sok, zmiksuj, dodaj migdały, znów zmiksuj.

Lep kuleczki (możesz obtoczyć je w sezamie, maku, płatkach kokosowych, surowym kakao – jak lubisz).

Odłóż do zamkniętego pudełeczka.

Naturalny koktajl niczym napój energetyczny

Składniki:

Pęczek natki pietruszki

2 kiwi bez skórki

1 awokado bez skórki i pestki

Duża szczypta pestki z awokado startej na tarce

1 łyżeczka pokruszonej macy

3-4 suszone daktyle lub śliwki węgierki

Kilka kropli oleju lnianego (lub innego)

Zapiekane jajko w awokado

Składniki:

1 awokado przekrojone na pół

2 jaja zielononóżki

Sól, pieprz

Posiekany szczypiorek

Garść uprażonych pestek dyni

Posiekane suszone pomidory

Szczypta czarnuszki

Przygotowanie:

Do każdej połówki awokado wbij jajo zielononóżki, włóż do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na 10-15 minut,aż zetnie się żółtko.

Posyp posiekanymi pomidorami, szczypiorkiem, dynią i czarnuszką, posól i popieprz.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości