Materiał promocyjny

Potrawy dla Św. Patryka

Z okazji Dnia Świętego Patryka Tomasz Jakubiak i Grzegorz Łapanowski przyrządzili potrawy nawiązujące do tradycji irlandzkiego święta, które obchodzone jest 17 marca.

Tempera piwna

Składniki:

1 ser typu camembert

2 jaja

1 szklanki piwa z małej piwiarni

1/6 szklanki mąki

sól ew. prażone ziarna musztardowca

Przygotowanie:

Do smażenia w cieście dobrze nadają się warzywa, owoce morza, mięso, a także ser. Takie przekąski idealnie pasują do lekko schłodzonego kufla piwa. W Polsce już od niemal stu lat wytwarza się wyśmienity ser typu camembert o nazwie Słupski Chłopczyk. Przepis jest bajecznie prosty. Kawałki sera zanurzamy w cieście i smażymy w rozgrzanym głębokim oleju do lekkiego zezłocenia, by następnie je odsączyć i serwować. Np. z sosem borówkowym lub kaparowym. Można też poeksperymentować i dodać je jako element sałatki... ciągnące i chrupkie zarazem serowo-piwne grzanki do chrupiącej rukoli i dzikiej borówki.. By przygotować ciasto, wystarczy ubitą pianę z białek wymieszać z pozostałymi składnikami i delikatnie wyrobić. Ciasto ma mieć konsystencję gęstszą od ciasta naleśnikowego. Jeśli chcemy dodatkowych wrażeń, wystarczy dorzucić prażonych ziaren musztardowca... a może także czarnuszki...

Welsh rabbit, czyli serwo piwna grzanka

Składniki:

kilka kromek dobrego chleba

szklanka piwa pszenicznego

300 g startego sera np. grueyra, ementalera i stiltona

2 łyżki natki pietruszki

3 pieczarki

1 ząbek czosnku

ew. jajko i łyżka musztardy francuskiej

Przygotowanie:

Patentów na klasyka jakim jest welsh jest wiele. Generalnie chodzi o grzankę, pokrytą serową masą/sosem, której składnikiem jest zredukowane odparowane piwo. Guiness, tak jest w oryginalnym przepisie. Ale nie panikujmy warto wypróbować inne piwka. Wlewamy je do garnka i odparowujemy, by zostało nam jakieś 30 proc. płynu, a nawet jeszcze mniej. Następnie do gara dodajemy ser - tu możecie eksperymentować. Teraz trochę tartych grzybów, siekany czosnek i natka pietruszki. Cały czas mieszamy. Teraz hop pieczywo, masy gęstej, ilość sroga i do pieca aż zrumieni się złociście. Nikt nie powiedział, że welsh ma Wam posłużyć wyłącznie, jako czapka dla buły. Równie dobrze serowo-piwną masą możecie pokryć grillowane warzywa. Pyszności!

Podchmielony sandacz

Składniki:

2 filety

10 dkg świeżego lub mrożonego szpinaku

1 jajko

1 cebula

3 ząbki czosnku

pół szklanki bułki tartej

sok z jednej cytryny

pół szklanki pszenicznego piwa

tymianek cytrynowy kilka gałązek

Przygotowanie:

Fileta oprószyć solą, pieprzem i zamarynować w połowie piwa, tymianku i połowie cytryny. Szpinak przesmażyć z czosnkiem i cebula, przestudzić, odcisnąć i wymieszać z bułka i jajkiem. Obłożyć filet i smażyć z obu stron. Pod koniec dodać resztę piwa i cytrynę i poddusić.

Gulasz dla Patryka

Składniki:

1 kg karkówki

2 cebule

5 ząbków czosnku

1 cukinia

2 ziemniaki

kawałek dyni

pół pora

1 pomidor

pół szklanki maki

kilka goździków

szczypta gałki muszkatołowej

biały pieprz

przyprawa do piernika

skórka z pomarańczy

2 łyżki cukru

1 l Guinessa

Przygotowanie:

Warzywa w grubą kostkę pokrojone przesmażyć na oliwie dodać pokrojone w kostkę i oprószone mięso. Chwilę smażyć i dodać startą skórkę z pomarańczy, zalać dwiema szklankami wody i piwem. Dusić do miękkości. Doprawić wszystkimi przyprawami i dodać pokrojonego pomidora.

Przepisy autorstwa Grzegorza Łapanowskiego i Tomasza Jakubiaka.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości