Tempera piwna
Składniki:
1 ser typu camembert
2 jaja
1 szklanki piwa z małej piwiarni
1/6 szklanki mąki
sól ew. prażone ziarna musztardowca
Przygotowanie:
Do smażenia w cieście dobrze nadają się warzywa, owoce morza, mięso, a także ser. Takie przekąski idealnie pasują do lekko schłodzonego kufla piwa. W Polsce już od niemal stu lat wytwarza się wyśmienity ser typu camembert o nazwie Słupski Chłopczyk. Przepis jest bajecznie prosty. Kawałki sera zanurzamy w cieście i smażymy w rozgrzanym głębokim oleju do lekkiego zezłocenia, by następnie je odsączyć i serwować. Np. z sosem borówkowym lub kaparowym. Można też poeksperymentować i dodać je jako element sałatki... ciągnące i chrupkie zarazem serowo-piwne grzanki do chrupiącej rukoli i dzikiej borówki.. By przygotować ciasto, wystarczy ubitą pianę z białek wymieszać z pozostałymi składnikami i delikatnie wyrobić. Ciasto ma mieć konsystencję gęstszą od ciasta naleśnikowego. Jeśli chcemy dodatkowych wrażeń, wystarczy dorzucić prażonych ziaren musztardowca... a może także czarnuszki...
Welsh rabbit, czyli serwo piwna grzanka
Składniki:
kilka kromek dobrego chleba
szklanka piwa pszenicznego
300 g startego sera np. grueyra, ementalera i stiltona
2 łyżki natki pietruszki
3 pieczarki
1 ząbek czosnku
ew. jajko i łyżka musztardy francuskiej
Przygotowanie:
Patentów na klasyka jakim jest welsh jest wiele. Generalnie chodzi o grzankę, pokrytą serową masą/sosem, której składnikiem jest zredukowane odparowane piwo. Guiness, tak jest w oryginalnym przepisie. Ale nie panikujmy warto wypróbować inne piwka. Wlewamy je do garnka i odparowujemy, by zostało nam jakieś 30 proc. płynu, a nawet jeszcze mniej. Następnie do gara dodajemy ser - tu możecie eksperymentować. Teraz trochę tartych grzybów, siekany czosnek i natka pietruszki. Cały czas mieszamy. Teraz hop pieczywo, masy gęstej, ilość sroga i do pieca aż zrumieni się złociście. Nikt nie powiedział, że welsh ma Wam posłużyć wyłącznie, jako czapka dla buły. Równie dobrze serowo-piwną masą możecie pokryć grillowane warzywa. Pyszności!
Podchmielony sandacz
Składniki:
2 filety
10 dkg świeżego lub mrożonego szpinaku
1 jajko
1 cebula
3 ząbki czosnku
pół szklanki bułki tartej
sok z jednej cytryny
pół szklanki pszenicznego piwa
tymianek cytrynowy kilka gałązek
Przygotowanie:
Fileta oprószyć solą, pieprzem i zamarynować w połowie piwa, tymianku i połowie cytryny. Szpinak przesmażyć z czosnkiem i cebula, przestudzić, odcisnąć i wymieszać z bułka i jajkiem. Obłożyć filet i smażyć z obu stron. Pod koniec dodać resztę piwa i cytrynę i poddusić.
Gulasz dla Patryka
Składniki:
1 kg karkówki
2 cebule
5 ząbków czosnku
1 cukinia
2 ziemniaki
kawałek dyni
pół pora
1 pomidor
pół szklanki maki
kilka goździków
szczypta gałki muszkatołowej
biały pieprz
przyprawa do piernika
skórka z pomarańczy
2 łyżki cukru
1 l Guinessa
Przygotowanie:
Warzywa w grubą kostkę pokrojone przesmażyć na oliwie dodać pokrojone w kostkę i oprószone mięso. Chwilę smażyć i dodać startą skórkę z pomarańczy, zalać dwiema szklankami wody i piwem. Dusić do miękkości. Doprawić wszystkimi przyprawami i dodać pokrojonego pomidora.
Przepisy autorstwa Grzegorza Łapanowskiego i Tomasza Jakubiaka.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN