Rozgrzewające śniadanie - owsianka
Składniki:
szklanka płatków gryczanych
1 duże, słodkie jabłko
1 duża, słodka gruszka
garść pestek dyni lub słonecznika
cynamonu, kardamonu, goździków, imbiru świeżego.
1 op. mleka kokosowego
Przygotowanie:
Rozgrzewamy na patelni płatki gryczane z przyprawami (nasze płatki będą bardziej aromatyczne i rozgrzewające), dodajemy owoce pokrojone w kostkę i zalewamy wszystko 2 szklankami wody. Gotujemy na małym ogniu do miękkości, na koniec dolewamy mleka kokosowego do smaku.
Przekładamy do miseczek, ozdabiamy pestkami i orzechami. Nie dodajemy już dodatkowo tłuszczu, ponieważ mleko kokosowe jest bardzo tłuste.
Herbatka rozgrzewająca
Składniki:
0,5 łyżeczki startego imbiru
0,5 soku z cytryny
miód
cynamon
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zalewamy wrzątkiem lub powoli gotujemy w szklanym dzbanku.
Herbata bez herbaty (bez teiny)
Składniki:
0,5 łyżeczki cynamonu
szczypta mielonego kardamonu
szczypta goździków
szczypta świeżego imbiru
szczypta czarnego pieprzu
szczypta pieprzu cayenne
można dosłodzić herbatkę szczyptą lukrecji
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników robimy napar.
Pikantna zupa na obiad
Składniki:
300 g czerwonej soczewicy
cebula
ząbek czosnku
puszka pomidorów bez skórki
łyżka zmielonego kminu rzymskiego
łyżeczka cynamonu
łyżeczka startego imbiru
sok z połówki cytryny
szczypta pieprzu
2 łyżki oliwy
1,5 litra wody zimnej
sól
pęczek świeżej kolendry
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oliwie z przyprawami. Dodać umytą soczewicę, zalać wodą i gotować do miękkości. Gdy ziarna będą miękkie, dodać pokrojone pomidory i sok z cytryny i gotować kolejne 15 minut. Dla urozmaicenia można dodać mleka kokosowego. Zblendowaną zupę lub podawać z grzankami z ciemnego pieczywa lub dodać porcję ugotowanej kaszy jaglanej. Na koniec obficie posypać zieleniną.
Czekolada na gorąco
Składniki:
350 ml mleka sojowego
80 g gorzkiej czekolady
1 laska wanilii
1 łyżeczka syropu klonowego
śmietana sojowa
szczypta chili
pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
W rondlu z grubym dnem umieścić czekoladę, wlać mleko (300 ml) i podgrzewać aż czekolada zacznie się rozpuszczać. Dodać laskę wanilii, cynamon i chili, syrop klonowy, mieszać energicznie używając trzepaczki. W drugim rondlu podgrzać 50 ml mleka i ubijając spienić. Kiedy czekolada jest gorąca, wyjąć wanilię, a płyn wlać do szklanek. Na wierzch wyłożyć pianę z ubitego mleka lub dodać łyżkę śmietanki i posypać startą czekoladą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN