Rozgrzewająca cielęcina zapiekana pod ziemniakami
Składniki:
1 kg łopatki cielęcej pokrojonej w kostkę
700 g pokrojonej w plasterki cebuli
1 kg pokrojonych w plasterki ziemniaków
500 g pokrojonych w plastry słodkich ziemniaków
1 łyżka sosu worcestershire
25 g mąki ziemniaczanej
40 g masła
150 ml wywaru z kurczaka
3 łyżeczki soli
3 listki laurowe
2 gałązki tymianku
Przygotowanie:
Rozgrzej na patelni olej i połowę masła. Podsmaż na nim mięso z każdej strony na brązowo. Ułóż mięso w foremce do zapiekania. Teraz na patelnię wrzuć cebulę i podsmaż na złoto. Zalej wywarem, dodaj odrobinę sosu worcetershire, dodaj mąkę i wszystko wymieszaj. Zalej miksturą foremkę z mięsem, dodaj listek laurowy i tymianek, dopraw solą. Na wierzchu ułóż plasterki ziemniaków tak, żeby nachodziły na siebie. Na wierzchu ułóż resztę masła, posól. Przykryj pokrywką i piecz w 180 st. Przez 1,5 godziny. Zdejmij pokrywkę i ponownie połóż na wierzchu odrobinę masła. Zwiększ temperaturę do 200 st. i piecz, aż ziemniaki zrobią się złote.
Bobotie (przysmak z Afryki Południowej)
Składniki:
Mięso:
2 kg mielonej wołowiny
2 kromki chleba nasączone w mleku i pokrojone w kostkę
Mikstura słodko-kwaśna:
2 łyżki chutneya z suszonych śliwek
2 łyżki octu winnego
2 łyżki przecieru pomidorowego
2 łyżki rodzynek
Curry:
1 łyżki przyprawy curry w proszku
1 łyżki kurkumy
1 łyżka startego imbiru
4 łyżki masła
2 łyżki posiekanej cebuli
pieprz, sól
Mikstura z jajek:
2 roztrzepane jajka
11/2 szklanki mleka
listki laurowe
Przygotowanie:
Rozgrzej w dużej patelni olej. Dodaj cebulę i smaż, aż zrobi się szklista. Dodaj curry, imbir i kurkumę, wrzuć wołowinę i smaż, aż zrobi się lekko brązowa. Dodaj do mięsa chleb oraz składniki mikstury słodko kwaśnej. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do foremki do zapiekania. Jajka roztrzep w misce z mlekiem, zalej powstałą mikstura mięso, a na wierzchu ułóż listki laurowe. Zapiekaj w piekarniku, aż warstwa jajek zrobi się złocista. Podawaj z ryżem lub sałatką.
Czekolada na gorąco z mlekiem kokosowym
Składniki:
140 g posiekanej gorzkiej czekolady
1/2 szklanki mleka kokosowego
1/2 szklanki mleka
Przygotowanie:
Wlej do garnuszka mleko i mleko kokosowe. Gotuj na małym ogniu przez 4 minuty. Zdejmij z ognia i dodaj czekoladę. Mieszaj trzepaczką, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Przelej przez sitko i podawaj ze świeżą miętą.
Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł
Źródło: Dzień Dobry TVN