Materiał promocyjny

Rozgrzewające potrawy - przepisy

Gdy za oknem śnieg i mróz, trzeba dobrze zjeść, by rozgrzać organizm. Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Joseph "Józek" Seeletso proponuje rozgrzewającą cielęcinę zapiekaną pod ziemniakami, Bobotie - przysmak z Afryki Południowej, a na deser - niezawodną czekoladę na gorąco z mlekiem kokosowym.

Rozgrzewająca cielęcina zapiekana pod ziemniakami

Składniki:

1 kg łopatki cielęcej pokrojonej w kostkę

700 g pokrojonej w plasterki cebuli

1 kg pokrojonych w plasterki ziemniaków

500 g pokrojonych w plastry słodkich ziemniaków

1 łyżka sosu worcestershire

25 g mąki ziemniaczanej

40 g masła

150 ml wywaru z kurczaka

3 łyżeczki soli

3 listki laurowe

2 gałązki tymianku

Przygotowanie:

Rozgrzej na patelni olej i połowę masła. Podsmaż na nim mięso z każdej strony na brązowo. Ułóż mięso w foremce do zapiekania. Teraz na patelnię wrzuć cebulę i podsmaż na złoto. Zalej wywarem, dodaj odrobinę sosu worcetershire, dodaj mąkę i wszystko wymieszaj. Zalej miksturą foremkę z mięsem, dodaj listek laurowy i tymianek, dopraw solą. Na wierzchu ułóż plasterki ziemniaków tak, żeby nachodziły na siebie. Na wierzchu ułóż resztę masła, posól. Przykryj pokrywką i piecz w 180 st. Przez 1,5 godziny. Zdejmij pokrywkę i ponownie połóż na wierzchu odrobinę masła. Zwiększ temperaturę do 200 st. i piecz, aż ziemniaki zrobią się złote.

Bobotie (przysmak z Afryki Południowej)

Składniki:

Mięso:

2 kg mielonej wołowiny

2 kromki chleba nasączone w mleku i pokrojone w kostkę

Mikstura słodko-kwaśna:

2 łyżki chutneya z suszonych śliwek

2 łyżki octu winnego

2 łyżki przecieru pomidorowego

2 łyżki rodzynek

Curry:

1 łyżki przyprawy curry w proszku

1 łyżki kurkumy

1 łyżka startego imbiru

4 łyżki masła

2 łyżki posiekanej cebuli

pieprz, sól

Mikstura z jajek:

2 roztrzepane jajka

11/2 szklanki mleka

listki laurowe

Przygotowanie:

Rozgrzej w dużej patelni olej. Dodaj cebulę i smaż, aż zrobi się szklista. Dodaj curry, imbir i kurkumę, wrzuć wołowinę i smaż, aż zrobi się lekko brązowa. Dodaj do mięsa chleb oraz składniki mikstury słodko kwaśnej. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do foremki do zapiekania. Jajka roztrzep w misce z mlekiem, zalej powstałą mikstura mięso, a na wierzchu ułóż listki laurowe. Zapiekaj w piekarniku, aż warstwa jajek zrobi się złocista. Podawaj z ryżem lub sałatką.

Czekolada na gorąco z mlekiem kokosowym

Składniki:

140 g posiekanej gorzkiej czekolady

1/2 szklanki mleka kokosowego

1/2 szklanki mleka

Przygotowanie:

Wlej do garnuszka mleko i mleko kokosowe. Gotuj na małym ogniu przez 4 minuty. Zdejmij z ognia i dodaj czekoladę. Mieszaj trzepaczką, aż czekolada się całkowicie rozpuści. Przelej przez sitko i podawaj ze świeżą miętą.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości