Rey i smaki Azji, czyli mango lassi i smażony kurczak

Mikołaj Rey spotkał się z rodowitym Koreańczykiem Angelem Kimem, który opowiedział mu o kulturze i kuchni swojego kraju. Skąd wzięło się jego mało koreańskie imię? I co razem ugotowali? A co z kuchni koreańskiej do kuchni Dzień Dobry TVN przyniósł Mikołaj Rey? Wypróbujcie jego proste, acz egzotyczne przepisy na: smażonego kurczaka z ananasem i papryką, czekoladowe Mojito, mango lassi i mus z awokado i limonki z nutą tabasco.

Kurczak z ananasem i papryką

Składniki:

250 g kurczaka

1 dojrzały ananas

1/2 czerwonej papryki

125 g ryżu

2 łyżki sosu sojowego

1 szczypta imbiru

Sól

W wersji curry

2 łyżeczki curry

100 ml mleka kokosowego lub śmietanki 30%

Trochę ostrej papryki

Przygotowanie:

Przeciąć ananas wzdłuż na pół.

Pokroić miąższ ananasa i kurczaka w dużą kostkę (2cm/2cm).

Paprykę pokroić w drobniejszą kostkę.

Ugotować ryż.

Smażyć paprykę, ananas i kurczaka przez 5 minut w rozgrzanym woku lub wysokiej patelni z małą ilością tłuszczu.

Następnie dodać ryż, sos sojowy, imbir i sól.

Smażyć przez kolejne 3 minuty.

Napełnić połówki ananasa i podawać na gorąco.

Wersja curry

Wszystkie składnik usmażyć (poza ryżem, który należy ugotować).

Gdy mięso jest gotowe, zmniejszyć ogień, dodać śmietankę lub mleko kokosowe i curry.

Dokładnie zamieszać i gotować na wolnym ogniu 2 minuty.

Połówki ananasa napełniać do połowy ryżem, na wierzch kłaść mięso z sosem.

Czekoladowe Mojito

Składniki:

500 g czekolady mlecznej lub gorzkiej

125 ml śmietanki kremowej

1 limonka kilka listków świeżej mięty

5 ml brązowego rumu

Do dekoracji:Truskawki, kiwi, ananas, czerwone porzeczki, jabłko

Przygotowanie:

Czekoladę połamać na kawałki następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.

Dodać śmietankę kremową, rum i mieszać do uzyskania aksamitnej, kremowej masy.

Liście mięty drobno posiekać i dodać do czekolady.

Limonkę pokroić na pół i wycisnąć sok do środka.

Całość wymieszać i dosłodzić cukrem do smaku.

Owoce pokroić w ćwiartki i ułożyć na talerzu.

Mango lassi

Składniki:

1 szklanka naturalnego jogurtu

2 mango

3-4 łyżeczki miodu

1 szklanka kostki lodu

Trochę mleka lub mleka migdałowego

Kardamon

Przygotowanie:

Mango obrać i pokroić w małe kostki.

Owoce włożyć do blendera.

Dodać resztę składników tj. jogurt, kostki lodu i miód.

Gdyby płyn był zbyt gęsty, można go rozcieńczyć przez dodanie mleka lub mleka migdałowego.

Blendować składniki, do uzyskania gładkiej masy.

Wierzch posypać kardamonem.

Podawać od razu, bardzo zimny.

Mus z awokado i limonki z nutą tabasco

Składniki:

3 duże dojrzałe awokado

2 limonki

300 ml mleka półtłustego

5 łyżeczek cukru (najlepiej w kryształkach)

2,3 krople tabasco

Kilka świeżych liści mięty

Chili

Do dekoracji: kilka czerwonych porzeczek, bita śmietana

Przygotowanie:

Awokado przekroić na pół, usunąć pestki i zebrać miąższ łyżeczką.

Miąższ pokroić, umieścić w misce i blendować.

Dodać mleko, cukier i delikatnie wymieszać.

Dodać 2 szczypty chili w proszku lub 3 krople tabasco.

Zetrzeć skórkę z jednej limonki (1 łyżeczka).

Miksować około 2 minut.

Całość włożyć na godzinę do lodówki lub kilkadziesiąt minut do zamrażarki.

Wycisnąć limonkę, wlać sok do schłodzonej masy i jeszcze raz całość dobrze miksować.

Wlać do szklaneczek i posypać świeżą miętą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości