Kurczak z ananasem i papryką
Składniki:
250 g kurczaka
1 dojrzały ananas
1/2 czerwonej papryki
125 g ryżu
2 łyżki sosu sojowego
1 szczypta imbiru
Sól
W wersji curry
2 łyżeczki curry
100 ml mleka kokosowego lub śmietanki 30%
Trochę ostrej papryki
Przygotowanie:
Przeciąć ananas wzdłuż na pół.
Pokroić miąższ ananasa i kurczaka w dużą kostkę (2cm/2cm).
Paprykę pokroić w drobniejszą kostkę.
Ugotować ryż.
Smażyć paprykę, ananas i kurczaka przez 5 minut w rozgrzanym woku lub wysokiej patelni z małą ilością tłuszczu.
Następnie dodać ryż, sos sojowy, imbir i sól.
Smażyć przez kolejne 3 minuty.
Napełnić połówki ananasa i podawać na gorąco.
Wersja curry
Wszystkie składnik usmażyć (poza ryżem, który należy ugotować).
Gdy mięso jest gotowe, zmniejszyć ogień, dodać śmietankę lub mleko kokosowe i curry.
Dokładnie zamieszać i gotować na wolnym ogniu 2 minuty.
Połówki ananasa napełniać do połowy ryżem, na wierzch kłaść mięso z sosem.
Czekoladowe Mojito
Składniki:
500 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
125 ml śmietanki kremowej
1 limonka kilka listków świeżej mięty
5 ml brązowego rumu
Do dekoracji:Truskawki, kiwi, ananas, czerwone porzeczki, jabłko
Przygotowanie:
Czekoladę połamać na kawałki następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.
Dodać śmietankę kremową, rum i mieszać do uzyskania aksamitnej, kremowej masy.
Liście mięty drobno posiekać i dodać do czekolady.
Limonkę pokroić na pół i wycisnąć sok do środka.
Całość wymieszać i dosłodzić cukrem do smaku.
Owoce pokroić w ćwiartki i ułożyć na talerzu.
Mango lassi
Składniki:
1 szklanka naturalnego jogurtu
2 mango
3-4 łyżeczki miodu
1 szklanka kostki lodu
Trochę mleka lub mleka migdałowego
Kardamon
Przygotowanie:
Mango obrać i pokroić w małe kostki.
Owoce włożyć do blendera.
Dodać resztę składników tj. jogurt, kostki lodu i miód.
Gdyby płyn był zbyt gęsty, można go rozcieńczyć przez dodanie mleka lub mleka migdałowego.
Blendować składniki, do uzyskania gładkiej masy.
Wierzch posypać kardamonem.
Podawać od razu, bardzo zimny.
Mus z awokado i limonki z nutą tabasco
Składniki:
3 duże dojrzałe awokado
2 limonki
300 ml mleka półtłustego
5 łyżeczek cukru (najlepiej w kryształkach)
2,3 krople tabasco
Kilka świeżych liści mięty
Chili
Do dekoracji: kilka czerwonych porzeczek, bita śmietana
Przygotowanie:
Awokado przekroić na pół, usunąć pestki i zebrać miąższ łyżeczką.
Miąższ pokroić, umieścić w misce i blendować.
Dodać mleko, cukier i delikatnie wymieszać.
Dodać 2 szczypty chili w proszku lub 3 krople tabasco.
Zetrzeć skórkę z jednej limonki (1 łyżeczka).
Miksować około 2 minut.
Całość włożyć na godzinę do lodówki lub kilkadziesiąt minut do zamrażarki.
Wycisnąć limonkę, wlać sok do schłodzonej masy i jeszcze raz całość dobrze miksować.
Wlać do szklaneczek i posypać świeżą miętą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN