Charlie i fabryka pysznego jedzenia!

Charles Daigneault, prowadzący program „Domówka” w TTV, w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: polędwiczki wieprzowe w sosie z musztardy Dijon, fettuccine z szpinakiem, suszonymi pomidorami i wędzonym łososiem oraz ciasto czekoladowo-migdałowe. Smacznego!

Polędwiczki wieprzowe w sosie z musztardy Dijon

Składniki:

3 polędwiczki wieprzowe

musztarda Dijon

sok z ½ cytryny

czosnek

1 szklanka oliwy z oliwek

śmietana 30%

sól

pieprz

Przygotowanie:

Polędwiczki kroimy na 5-7 cm kawałki. Przygotowujemy marynatę z oliwy, czosnku, soku z cytryny i musztardy Dijon. Solimy i pieprzymy. Wkładamy do niej mięso i marynujemy minimum 2 godziny (najlepiej przez cała noc). Wstawiamy polędwiczki do maksymalnie rozgrzanego piekarnika, pieczemy 7 min, z każdej strony, smarując ją marynatą. Sos przygotowujemy z podgrzanej śmietany i 4 łyżek musztardy Dijon. Gotujemy aż sos zgęstnieje.

Fettuccine z szpinakiem, suszonymi pomidorami i wędzonym łososiem

Składniki:

fettuccine z szpinakiem lub inny długi makaron

500 ml białego wytrawnego wina

500 ml bulionu drobiowego

500 ml słodkiej śmietany 30%

słoik suszonych pomidorów w oliwie

pęczek zielonej cebulki

200 g wędzonego łososia

Przygotowanie:

Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Suszone pomidory kroimy w cienkie paseczki i siekamy zieloną cebulkę. Smażymy składniki równocześnie ok. 4 minuty na rozgrzanej, płaskiej patelni na oliwie z suszonych pomidorów, dodajemy białe wino, zwiększając ogień. Gotujemy wszystko razem ok. 5 minut, by alkohol odparował. Dodajemy bulion drobiowy i redukujemy cały płyn do połowy. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy słodką śmietanę. Dalej wszystko redukujemy. Jeśli sos jest wystarczająco gęsty dodajemy wcześniej ugotowany makaron. Mieszamy makaron z sosem i podajemy z paseczkami wędzonego łososia.

Ciasto czekoladowo-migdałowe

Składniki:

100 ml oleju roślinnego

100 g czekolady 70%

200 ml wody

250 g cukru

1 jajko

1 łyżeczka esencji migdałowej

260 g mąki

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

migdały

cukier puder w płatkach do dekoracji

Przygotowanie:

Do okrągłego naczynia żaroodpornego bez przykrywki o średnicy 30cm wlej olej i dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Włóż naczynie do mikrofali na 1 minutę. Potem przemieszaj, by czekolada roztopiła się całkowicie. Dodaj do uprzednio przyrządzonej mieszanki wodę, cukier, jajka i esencję migdałową, wymieszaj widelcem. Mąkę przesiej przez sitko z sodą oczyszczoną i solą. Suchą mieszankę z mąką dołącz do mokrej mieszanki i przemieszaj wszystkie składniki widelcem do gładkiej masy. Piecz ok. 30 minut w 170 stopniach. Jak ciasto będzie już gotowe, wyciągnij je z piekarnika i posyp płatkami migdałów. Pozostaw ciasto do ostygnięcia przed krojeniem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości