Polędwiczki wieprzowe w sosie z musztardy Dijon
Składniki:
3 polędwiczki wieprzowe
musztarda Dijon
sok z ½ cytryny
czosnek
1 szklanka oliwy z oliwek
śmietana 30%
sól
pieprz
Przygotowanie:
Polędwiczki kroimy na 5-7 cm kawałki. Przygotowujemy marynatę z oliwy, czosnku, soku z cytryny i musztardy Dijon. Solimy i pieprzymy. Wkładamy do niej mięso i marynujemy minimum 2 godziny (najlepiej przez cała noc). Wstawiamy polędwiczki do maksymalnie rozgrzanego piekarnika, pieczemy 7 min, z każdej strony, smarując ją marynatą. Sos przygotowujemy z podgrzanej śmietany i 4 łyżek musztardy Dijon. Gotujemy aż sos zgęstnieje.
Fettuccine z szpinakiem, suszonymi pomidorami i wędzonym łososiem
Składniki:
fettuccine z szpinakiem lub inny długi makaron
500 ml białego wytrawnego wina
500 ml bulionu drobiowego
500 ml słodkiej śmietany 30%
słoik suszonych pomidorów w oliwie
pęczek zielonej cebulki
200 g wędzonego łososia
Przygotowanie:
Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Suszone pomidory kroimy w cienkie paseczki i siekamy zieloną cebulkę. Smażymy składniki równocześnie ok. 4 minuty na rozgrzanej, płaskiej patelni na oliwie z suszonych pomidorów, dodajemy białe wino, zwiększając ogień. Gotujemy wszystko razem ok. 5 minut, by alkohol odparował. Dodajemy bulion drobiowy i redukujemy cały płyn do połowy. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy słodką śmietanę. Dalej wszystko redukujemy. Jeśli sos jest wystarczająco gęsty dodajemy wcześniej ugotowany makaron. Mieszamy makaron z sosem i podajemy z paseczkami wędzonego łososia.
Ciasto czekoladowo-migdałowe
Składniki:
100 ml oleju roślinnego
100 g czekolady 70%
200 ml wody
250 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka esencji migdałowej
260 g mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
migdały
cukier puder w płatkach do dekoracji
Przygotowanie:
Do okrągłego naczynia żaroodpornego bez przykrywki o średnicy 30cm wlej olej i dodaj połamaną na kawałki czekoladę. Włóż naczynie do mikrofali na 1 minutę. Potem przemieszaj, by czekolada roztopiła się całkowicie. Dodaj do uprzednio przyrządzonej mieszanki wodę, cukier, jajka i esencję migdałową, wymieszaj widelcem. Mąkę przesiej przez sitko z sodą oczyszczoną i solą. Suchą mieszankę z mąką dołącz do mokrej mieszanki i przemieszaj wszystkie składniki widelcem do gładkiej masy. Piecz ok. 30 minut w 170 stopniach. Jak ciasto będzie już gotowe, wyciągnij je z piekarnika i posyp płatkami migdałów. Pozostaw ciasto do ostygnięcia przed krojeniem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN